Doctor Cezar: Vreți să vă întăriți imunitatea în sezonul rece? Faceți această rețetă simplă la blender!

Sezonul rece se apropie cu pași repezi și pe mulți îi găsește nepregătiți. Nu lăsați răcelile și virozele să vă ia prin surprindere!

Întăriți-vă imunitatea cu ingrediente naturale care cresc rezistența la atacul patogenilor!

Doctor Cezar - Vreti sa va intariti imunitatea in sezonul rece

Doctor Cezar – Vreti sa va intariti imunitatea in sezonul rece

Doctor Cezar ne propune un suc bogat în vitamina C, compuși antioxidanți și antiinflamatori. Cardiologul ne oferă în acest sens o rețetă, pe care a făcut-o publică pe canalul său de Youtube.

Pentru cei care vor să-și întărească imunitatea în acest sezon, recomand sucul de cătină cu ghimbir făcut în casă”.

Tonic imunitar – rețetă

Ingrediente

  • 500 g de cătină
  • 100 g de ghimbir
  • 3 lămâi
  • 2 portocale
  • 4-5 linguri de miere
  • 1 cană de apă filtrată
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 vârf de cuțit de piper negru

Mod de preparare

Curățați rădăcina de ghimbir de coajă și tăiați-o bucăți mici. Puneți-o în vasul blenderului cu lama S. Ideal ar fi să folosiți un blender cu lame de inox care să nu oxideze vitamina C din cătină.

Boabele de cătină se aleg de impurități și se spală. Se pun și ele în blender.

Dr. Cezar a folosit citrice netratate, de aceea a folosit și coaja. Deci mai întâi a dat lămâile și portocalele prin răzătoare, apoi le-a stors și a colectat sucul.

Sucul și coaja de citrice se pun și ele în blender. Se adaugă mierea, turmericul și ghimbirul.

Se mai pune apa și se mixează până când cătina și ghimbirul se mărunțesc complet.  Compoziția mixată se trece printr-o sită și se presează cu o lingură de lemn, până se colectează tot sucul și rămâne o pulpă uscată. Aceasta nu se aruncă, ci se pune la uscat și se folosește la prepararea de ceaiuri.

Turnați sucul obținut în sticle din sticle și păstrați-l în frigider. Se poate consuma câte un pahar pe zi. Cantitatea rezultată ajunge pentru o familie întreagă. Dacă sunteți singur, veți avea suficient pentru o cură de câteva zile.

Acest suc poate fi transformat într-un sirop dacă adăugați o cantitate egală de miere. Renunțați la apă. Acest sirop va avea o durată mai mare de viață, putând fi păstrat în frigider câteva săptămâni sau luni.

Beneficiile ingredientelor

Cătina și citricele folosite la această rețetă vin de hac răcelilor datorită cantității mari de vitamina C pe care o conțin.

Cătina are de altfel mult mai multe substanțe nutritive cu efect antioxidant, antiinflamator și protector împotriva bolilor, inclusiv acizi grași nesaturați.

Fructele de cătină conțin nu doar Omega-3 și Omega-6 (acid linoleic și acid linolenic) ci și Omega-7 și Omega-9 (acid palmitoleic, acid vaccenic, acid oleic).

Acestea nu doar tonifică imunitatea, ci au și alte beneficii importante pentru organism.

Studiile au arătat că acidul palmitoleic susține sănătatea pielii și mucoaselor. Ajută la scăderea colesterolului, creșterea rezistenței la insulină și protejarea ficatului.

Acidul oleic are efecte anti-aterogenice, prin care scade riscul de formare a plăcilor de aterom (ateroscleroză).

Acidul alfa-linoleic protejează la rândul lui împotriva bolilor cardiovasculare: menține funcția endotelială, reduce calcificarea plăcilor, scade grăsimile din sânge și tensiunea arterială, combate aritmia și formarea cheagurilor de sânge.

Acest acid gras Omega-3 ameliorează sindromul ochilor uscați și menține densitatea minerală osoasă.

100 de grame de cătină conțin 400-600 mg de vitamina C, o doză mai mult decât generoasă.

Aceste fructe ne oferă și alte vitamine antioxidante, precum vitamina A și vitamina E, dar și carotenoide, flavonoide și polifenoli. Putere antioxidantă ridicată!

Cătina are proprietăți antimicrobiene, antivirale și hepatoprotectoare, anticancerigene și neuroprotectoare. Protejează pielea, combate hiperlipidemia și obezitatea.

Rădăcina de ghimbir este la rândul ei benefică pentru imunitate datorită proprietăților antiinflamatorii puternice. La fel și turmericul. Aceste condimente sprijină de asemenea sistemul digestiv.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru imunitate:

Elixir pentru răceală, gripă și imunitate – dă rezultate de la primele simptome
Cum îți întărești imunitatea la gripă și cum o previi
Ce să consumi dimineața pentru o imunitate puternică – dr. Anca Mihalcea
Bea borș de putină! – te ajută să îți crești imunitatea și să refaci flora intestinală

Surse articol:

1. Dr. Cezar: Suc de cătină cu ghimbir, ideal pentru o imunitate de fier: https://www.youtube.com/watch?v=bKj-4IxxQ08&ab_channel=DoctorCezar
2. Solà Marsiñach, M., Cuenca, A.P. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis18, 145 (2019). https://doi.org/10.1186/s12944-019-1065-9

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.