Cum îți întărești imunitatea la gripă și cum o previi
Este mai ușor și mai convenabil să previi decât să tratezi o boală. Din fericire, soluțiile sunt cât se poate de la îndemână atunci când vorbim de gripă și alte infecții respiratorii virale.
Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinul anual.
Rata de succes a vaccinurilor anti-gripale este destul de mică. În plus, reprezintă cea mai bună cale de a pregăti organismul să facă față unui atac viral necunoscut.
Oricine înțelege modul de funcționare a sistemului imunitar își poate da seama de importanța unui stil de viață sănătos și a unei diete corecte în prevenirea bolilor.
Profilaxia se face prin creșterea imunității și acesta ar trebui să fie de altfel scopul ei.
Un stil de viață sănătos
Deși sună ca o frază expirată, pe care nimeni nu o mai ia în seamă, un stil de viață sănătos poate preveni nu doar gripa, ci majoritatea bolilor.
Somnul
Pe primul loc se află somnul, adică repaosul din timpul nopții în care are loc refacerea mitocondriilor și a funcțiilor vitale ale organismului.
În timp ce dormim, corpul se reface, se detoxifică și se reaprovizionează.
Bărbații privați de somn sau mișcare rapidă a ochilor (MRO) suferă modificări în profilul imunitar. Deficitele lor imunitare nu se corectează nici după recuperarea orelor de somn pierdute.
La persoanele care nu dorm suficient și fac un vaccin antigripal, producția de anticorpi începe să scadă 5 zile mai târziu.
Dacă te culci la ora care trebuie (21:00-22:00), ai șanse mari să nu faci gripă anul acesta.
Stresul
Al doilea element-cheie pentru imunitate este stresul. Trebuie să recunoașteți sursa de stres din viața dvs. și să reduceți stresul la maxim.
Copiii spitalizați care sunt vizitați de persoane care zâmbesc (păpușari sau povestitori) produc cantități mai mari de celule albe de sânge natural killer (NK) care îi ajută să lupte mai eficient împotriva bolii.
Identificați sursa stresului și alocați mai mult timp lucrurilor care vă aduc bucurie.
Mișcarea fizică
Mișcarea fizică stă la baza sănătății noastre. Pentru creșterea imunității este important să facem exerciții fizice moderate. Acestea pot reduce riscul de apariția a infecțiilor respiratorii virale sau severitatea lor.
Atenție! Exercițiile fizice intense pot avea un efect contrar.
Alimentația
Alegerile alimentare sunt esențiale în construirea unei imunități bune pe termen lung. Efectele alimentelor pe care le consumăm sunt foarte puternice.
Studiile din ultimii ani au dezvăluit că zahărul suprimă funcția sistemului imunitar, ba chiar o paralizează.
O cercetare din anul 1973 a arătat că zaharurile simple (fructoza, glucoza, zaharoza, mierea, sucul de portocale) reduc capacitatea celulelor albe de sânge de a combate infecțiile timp de 5 ore după ingerarea lor.
Doza de zahăr folosită în acel studiu a fost de 100 de grame. Așadar, un prim sfat ar fi să evitați dulciurile, mai ales când sunteți deja răciți.
Citește și – Fructele de soc inhibă 10 tulpini de virusuri gripale A și B
Al doilea sfat este să vă asigurați un aport adecvat de proteine. Sistemul imunitar are nevoie de o rețea complexă de proteine, citokine și anticorpi pentru a lupta împotriva bolilor. Pentru a produce proteine, corpul are nevoie de aminoacizi, pe care îi luăm din alimente.
Consumați ouă, pește, carne organică, leguminoase și nuci zilnic pentru a vă crește rezistența la gripă și răceli.
Un alt element nutrițional esențial pentru imunitate este zincul. Deficitul de zinc produce o supresie gravă a funcției imunitare. Includeți în dietă alimente bogate în zinc, precum stridii, nuci, semințe și carne.
La baza unei diete sănătoase stau legumele și fructele. Acestea furnizează vitamine și fitonutrienți importanți, precum vitaminele A și C, beta-caroten, licopen.
Consumul de kiwi reduce durata și severitatea infecțiilor de tract respirator superior.
Citește și – Legumele cu frunze verzi țin gripa la distanță!
Mâncați ardei grași, citrice, broccoli și pătrunjel – acestea furnizează vitamina C. Morcovii, dovleacul, dovleceii și verdețurile au beta-caroten.
Suplimente nutriționale
Pe durata sezonului de gripă și răceli se pot lua anumite suplimente alimentare cu rol profilactic sau protector. Cel mai bine este să cereți sfatul medicului în această privință.
Pe primul loc în topul suplimentelor care cresc imunitatea se află probioticele.
Aceste bacterii au un efect de susținere și de modulare a imunității. Surse naturale de probiotice sunt iaurtul, kefirul, varza murată și alte murături. Acestea hrănesc flora intestinală care sprijină imunitatea.
Citește și – 5 plante recomandate în gripă – fitoterapeut Maria Pop
Vitamina D3 este crucială pentru o bună funcționare a sistemului imunitar.
Celulele imunitare au receptori de vitamina D, ceea ce arată că aceasta are un rol important în răpsunsurile la boală.
Vitamina D este cea mai bună pentru combaterea afecțiunilor respiratorii virale, susține dr. Steven Gundry.
Deficitul de vitamina D a fost asociat în studii cu un risc mai mare de gripă. Majoritatea populației este deficitară în vitamina D, mai ales în perioada de iarnă.
Usturoiul este un aliment fortifiant pentru imunitate. Îl putem consuma ca atare, dar se găsește și sub formă de capsule.
Traducere din: Sarah Bedell Cook, Natural flu prevention, Foundation for Alternative and Integrative Medicine: https://www.faim.org/natural-flu-prevention