Sucul de sfeclă roșie – un medicament tonic pentru organism în sezonul rece

Sfecla roșie este unul din cele mai bune alimente pentru creșterea energiei în sezonul rece.

Odată cu scăderea temperaturilor și a luminii solare, organismul nostru își pierde treptat din energie și vitalitate. De aceea avem nevoie de anumite stimulente pentru a-l ajuta să se adapteze mai ușor la anotimpul friguros.

Sucul de sfecla rosie - medicament tonic pentru sezonul rece

Sucul de sfecla rosie – medicament tonic pentru sezonul rece

Sucul obținut din rădăcină este o băutură excelentă pentru revigorarea organismului. Are însă și proprietăți terapeutice.

Sfecla – un aliment complex care împlinește nevoile corpului

Sfecla este bogată în vitamine, minerale, aminoacizi, oligoelemente și antioxidanți. Este nutritivă și energetică, tonică și remineralizantă. Fitoterapeutul Constantin Milică descrie astfel sfecla în una din cărțile sale:

„Este un aliment foarte complex, ideal pentru menținerea sănătății noastre, întrucât conține majoritatea substanțelor de care are nevoie organismul”.

Conține vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, K și PP, acid folic, fier, fosfor, calciu, potasiu, sulf, mangan, cupru și iod.

Între antioxidanți se remarcă flavonoizii, antocianidinele și carotenoizii (luteina, zeaxantina).

O băutură revigorantă și fortifiantă

Sucul de sfeclă roșie este unul dintre cele mai eficiente sucuri care ajută la refacerea globulelor roșii și la tonifierea sângelui în general”, scrie în cartea „Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post”.

Biologul rus Mikhail Tombak susține că sucul de sfeclă roșie îmbunătățește structura sângelui. Ajută fluxul sangvin să ajungă la creier și la mușchi.

Este de asemenea un fortifiant excelent pentru atleți și sportivi, deoarece mărește performanța fizică și susține rezistența musculară în timpul efortului.

Prin faptul că favorizează conversia glucozei în glicogen la nivelul ficatului, mărește nivelul de energie al corpului.

Detoxifiant, anti-anemic, laxativ, hipotensiv

Diverși autori recomandă sucul de sfeclă ca agent depurativ, diuretic, antibiotic, laxativ, antitumoral și hipotensiv. Este folosit în curele de detoxifiere, în anemie, cancere, infecții, constipație și hipertensiune arterială.

Sfecla ajută la echilibrarea sistemului nervos și la reglarea metabolismului lipidelor. Ajută la tratarea afecțiunilor circulatorii. Tonfică pereții vasculari, previne formarea varicelor și a cheagurilor de sânge.

Susține sistemul imunitar să lupte cu infecțiile severe. Este recomandat în epidemiile de gripă. 

Sucul de sfeclă poate să întârzie instalarea menopauzei la femei. Datorită conținutului de luteină și zeaxantină, sucul de sfeclă are efecte ofltalmice benefice.

În ce boli ajută sucul de sfeclă

Iată câteva afecțiuni în care sucul de sfeclă poate fi folosit ca mijloc preventiv sau adjuvant:

  • răceală și gripă
  • tuberculoză
  • imunitate scăzută
  • alergii
  • anemie
  • slăbiciune generală a corpului
  • lipsă de minerale
  • nervozitate
  • nevrite
  • gastrită hiperacidă
  • constipații cronice
  • colită, eneterită
  • litiază urică, diateză urică
  • hipertensiune arterială
  • ateroscleroză
  • afecțiuni ale inimii
  • cancer, tumori

Cum se consumă corect sucul de sfeclă

Dr. Mikhail Tombak spune că sucul de sfeclă nu trebuie băut imediat după preparare. Se lasă să stea într-un loc întunecos timp de 2 ore înainte de consum.

Este indicat să îl diluați la început cu alte sucuri, precum cele obținute din morcov, mere, țelină, castravete.

Sucul de sfeclă, morcov și castravete ajută la mărunțirea și eliminarea pietrelor la rinichi, fiere și bilă.

Prof. Ovidiu Bojor recomanda 100-150 ml de sfeclă pe zi. Bolnavii de cancer pot consuma câte un pahar de suc de sfeclă dimineața și un pahar seara.

Precauții și atenționări

Datorită efectului rapid de detoxifiere, sucul de sfeclă poate cauza stări de greață, vomă sau amețeală. Acestea sunt semne ale eliminării toxinelor din corp. Pentru evitarea lor trebuie să începeți cu o doză mai mică, circa un pahar.

Dacă organismul se obișnuiește, se poate crește cantitatea la 500 ml pe zi.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre sfeclă și beneficiile acesteia:

Sucul de sfeclă stinge pofta de zahăr și dulciuri
Sfecla ajută ficatul să distrugă depozitele de grăsime
Sucul de sfeclă dizolvă plăcile de aterom și elimină metalelor grele și radioactive
Cura cu sfeclă pentru reglarea digestiei și tensiunii arteriale – dr. Eugen Giurgiu

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Sfecla roșie, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. II, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 135-136
2. College of Naturopathic Medicine, Beetroot boost: https://www.naturopathy-uk.com/courses-eu/courses-health-tips/
3. Mikhail Tombak, Sucul de sfeclă, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela, Pitești, 2017, p. 99
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Sfecla roșie, Sănătate rprin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, 2005, p. 92
5. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Sfecla roșie, Alimentația Pentru o Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 35-36

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.