Lintea ajută la controlul glicemiei la persoanele cu sau fără diabet

Articol bazat pe studii științifice

Leguminoasele nu sunt doar permise în diabet, ci chiar recomandate. Consumul acestor alimente îi ajută pe diabetici și nondiabetici să obțină un control mai bun al glicemiei, potrivit unei recenzii publicate în „European Journal of Nutrition” în 2022.

Lintea ajuta la controlul glicemiei la persoanele cu sau fara diabet

Lintea ajuta la controlul glicemiei la persoanele cu sau fara diabet: 8photo

Leguminoasele scad glicemia la diabetici și non-diabetici

Oamenii de știință din UK și Arabia Saudită au efectuat o meta-analiză cu privire la consumul de leguminoase și impactul lor asupra zahărului din sânge.

Au revizuit datele din studiile realizate pe pacienți cu diabet de tip 2 și persoane cu o glicemie normală.

Rezultatele au arătat că leguminoasele reduc semnificativ creșterea concentrației de glucoză după masă. Acest efect a fost constatat atât la persoanele cu diabet de tip 2, cât și la non-diabetici.

Citește și – Lintea ajută la scăderea tensiunii arteriale

Includerea acestor alimente în dietă pe o perioadă îndelungată a atenuat glucoza a jeun la adulții normoglicemici.

La participanții cu diabet de tip 2, leguminoasele au scăzut considerabil glucoza a jeun, hemoglobina glicată și indicele de rezistență la insulină.

100 g de linte fiartă scade glicemia după masă

Potrivit unei recenzii publicate în 2022 în jurnalul „Nutrients”, lintea este în mod deosebit eficientă în scăderea glucozei din sânge și a răspunsului organismului la insulină.

Cercetătorii canadieni au investigat relația dintre porțiile de linte și nivelul de glucoză din sânge postprandial.

Studiile revizuite arată că doar 110 g de linte gătită scad răspunsul la glicemia postprandială cu 20 de procente și cu 54% aria de sub curbă.

Nu se cunosc cu exactitate mijloacele prin care lintea scade glucoza și insulina după masă. Cercetările sugerează că acest beneficiu se datorează macronutrienților pe care îi conține (precum proteine și fibre), dar și cantităților de linte consumată.

Citește și – Consumul de linte reduce semnificativ riscul de cancer la femei și bărbați

Potrivit acestei recenzii, chiar și în cantități mici – de 50-100 g de linte, se pot obține beneficii importante în ceea ce privește controlul glicemiei pe termen lung.

Rețete cu linte

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu linte:

Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!
Burgeri de post, din linte și ovăz, la cuptor
Pateu de linte cu miez de nucă (rețetă video)
Pâine din linte și semințe de in (fără făină, fără ulei)

Surse articol:

1. Hafiz MS, Campbell MD, O’Mahoney LL, Holmes M, Orfila C, Boesch C. Pulse consumption improves indices of glycemic control in adults with and without type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of acute and long-term randomized controlled trials. Eur J Nutr. 2022 Mar;61(2):809-824. doi: 10.1007/s00394-021-02685-y. Epub 2021 Sep 29. PMID: 34585281; PMCID: PMC8854292.
2. Clarke ST, Sarfaraz S, Qi X, Ramdath DG, Fougere GC, Ramdath DD. A Review of the Relationship between Lentil Serving and Acute Postprandial Blood Glucose Response: Effects of Dietary Fibre, Protein and Carbohydrates. Nutrients. 2022 Feb 18;14(4):849. doi: 10.3390/nu14040849. PMID: 35215500; PMCID: PMC8877848.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.