2 mere pe zi previn ateroscleroza, obezitatea și cancerul

Articol bazat pe studii științifice

Un măr pe zi ține medicul cardiologul departe. Antioxidanții pe care acesta îi conține reduc riscul de boli cardiovasculare.

Acest fruct are însă un potențial terapeutic mult divers. Studiile recente au arătat că 2 mere zi nostru îmbunătățesc starea microbimului intestinal.

2 mere pe zi previn ateroscleroza, obezitatea si cancerul

2 mere pe zi previn ateroscleroza, obezitatea si cancerul

Mărul – un inamic puternic al colesterolului

Efectele cardioprotectoare ale merelor se datorează polifenolilor. Acești antioxidanți scad nivelul proteinei C-reactive și cresc valoarea colesterolului bun (HDL).

Într-un studiu recent, un măr pe zi a scăzut nivelul colesterolului LDL oxidat în 4 săptămâni. Acesta este tipul de colesterol care se acumulează în pereții arterelor.

Citește și – Cojile de mere reduc toxicitatea apei și a cărnurilor gătite, colesterolul și durerile articulare

Colesterolul oxidat este asociat cu o incidență crescută a aterosclerozei (40% la persoanele sănătoase de vârstă medie).

Merele scad riscul de deces prin bolile cardiovasculare

Merele scad nu doar colesterolul, ci și tensiunea arterială, presiunea pulsului și citokinele inflamatorii din sânge și îmbunătățesc funcția endotelială.

Persoanele care mănâncă mere au un risc mai mic de mortalitate prin bolile cardiovasculare, boli cardiace ischemice, accidente vasculare cerebrale și alte boli.

Totodată, merele combat calcificarea aortei abdominale severă.  Aceste beneficii apar la un consum de 100-150 de grame de mere întregi pe zi.

Merele acționează asupra florei intestinale și previn obezitatea

Potrivit unui articol apărut în 2020, merele acționează ca niște mediatori asupra activității metabolice microbiene intestinale.

Dat fiind aportul microbiotei în sănătatea generală a organismului, aceste beneficii sunt foarte importante.

Polifenolii și fibrele sunt principalii compuși cu efect protector asupra sănătății.

Citește și – Cura cu mere rase și suc de lămâie pentru imunitate și digestie

Un studiu apărut în 2020 în „The American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că 2 mere pe zi scad colesterolul seric și îmbunătățesc biomarkerii cardiometabolici.

Studiul a fost realizat pe 40 de pacienți de vârstă medie diagnosticați cu hipercolesterolemie. Aceștia au consumat fie 2 mere pe zi, fie un placebo (o băutură dulce cu un conținut similar de calorii,) timp de 8 săptămâni.

Autorii au identificat 61 de metaboliți în urină și 9 metaboliți în plasma persoanelor care au mâncat mere.

Dintre acești metaboliți s-au remarcat polifenolii, care ar putea avea beneficii asupra organismului pe termen lung. Acești antioxidanți mediază o activitate metabolică microbiană intestinală importantă.

Studiile anterioare au arătat că diversitatea microbiotei intestinale este corelată cu markeri metabolici.

Un studiu pe 169 de persoane obeze și 123 de persoane non-obeze din Danemarca au gene microbiene intestinale diferite ca număr și diversitate.

Cei cu o floră intestinală săracă aveau mai multă grăsime corporală și o rezistență la insulină mai mare, comparativ cu cei care aveau un microbiom divers.

Cercetătorii au observat de asemenea că persoanele obeze cu o floră intestinală redusă aveau tendința să se îngrașe și mai mult în timp.

Citește și – Dieta de slăbit cu mere timp de 5 zile

Rezultatele mai mult studii pre-clinice au arătat că axa creier-intestin-microbiom este implicată în apariția obezității, intestinului iritabil, tulburărilor neurologice și psihiatrice.

Combatant natural al cancerului

Pe lângă boala cardiovasculară, o altă maladie cu un risc crescut de mortalitate pe care merele o combat este cancerul. Studiile au arătat că aceste fructe reduc riscul de cancer la ficat, cancer esofagian și cancer la sân.

Consumul de mere reduce rata de îmbătrânire, alergiile, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, alopecia, diareea, insulino-rezistența, boala indusă de radiații și infecțiile cu Stafilococ.

Surse articol:

1. GreenMedInfo, Why you shoudl eat 2 apples a day: https://greenmedinfo.com/blog/why-you-should-eat-two-apples-day
2. Zhu X, Xu G, Jin W, Gu Y, Huang X, Ge L. Apple or apple polyphenol consumption improves cardiovascular disease risk factors: a systematic review and meta-analysis. Rev Cardiovasc Med. 2021 Sep 24;22(3):835-843. doi: 10.31083/j.rcm2203089. PMID: 34565081.
3. Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Calderón-Pérez L, Companys J, Pla-Pagà L, Ludwig IA, Romero MP, Solà R. The effects and associations of whole-apple intake on diverse cardiovascular risk factors. A narrative review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(22):3862-3875. doi: 10.1080/10408398.2019.1709801. Epub 2020 Jan 13. PMID: 31928209.
4. Koutsos A, Riccadonna S, Ulaszewska MM, Franceschi P, Trošt K, Galvin A, Braune T, Fava F, Perenzoni D, Mattivi F, Tuohy KM, Lovegrove JA. Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial. Am J Clin Nutr. 2020 Feb 1;111(2):307-318. doi: 10.1093/ajcn/nqz282. PMID: 31840162; PMCID: PMC6997084.
5. Hyun TK, Jang KI. Apple as a source of dietary phytonutrients: an update on the potential health benefits of apple. EXCLI J. 2016 Sep 19;15:565-569. doi: 10.17179/excli2016-483. PMID: 28096786; PMCID: PMC5225682.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.