Un măr la masă ține boala departe de casă!

Mărul ne poate aduce atât de multe beneficii încât nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică.

Din păcate, mulți dintre noi subestimăm valoarea nutrițională și curativă a acestui fruct.

Un mar la masa tine boala departe de casa

Un mar la masa tine boala departe de casa: Shayne_ch13

Atunci când suntem la cumpărături, ne fac cu ochiul fructele exotice sau mai scumpe, precum afinele, avocado, citricele sau ananasul.

Chiar dacă este un fruct ieftin și ușor accesibil, mărul ne oferă beneficii consistente sănătății.

Îl putem găsi pe tot parcursul anului. Inclusiv merele recoltate din grădina sau livada proprie rezistă aproape un an în condiții bune de depozitare.

Un măr la masă ține doctorul și boala departe de casă

Mărul nu ar trebui să lipsească de la nicio masă. „Un măr la masă ține doctorul și boala departe de casă” – spune o veche zicală.

Nimic mai adevărat, cu excepția faptului că fructele nu trebuie consumate în timpul mesei. Adică nu trebuie asociate cu alimente alimente.

Spre deosebire de legume, fructele trebuie servite separat. Este de preferat să păstrăm o pauză de câte ore între fructe și alte mâncăruri.

Doctorul Robert Morse recomandă mesele de fructe dimineața și/sau seara. Acestea se digeră foarte ușor și ajută la alcalinizarea și curățarea corpului de toxine.

Ce proprietăți au merele

În pofida faptului că fac parte din categoria fructelor, merele sunt mai mult decât un desert natural.

Sunt bogate în compuși nutritivi și terapeutici. Conțin glucide care dau energie, pectine care sca colesterolul, polivitamine naturale (A, C, B-uri, PP), fibre care susțin sănătatea intestinului, săruri minerale complexe, proteine și antioxidanți (polifenoli – quercetină).

Au proprietăți vitaminizante și mineralizante, digestive, laxative, gastroprotectoare, diuretice, depurative și tonice nervoase.

Merele intensifică digestia și reglează tranzitul intestinal. Acidul pe care îl conțin stimulează intestinele, ficatul, dar și rinichii. Ajută la mărunțirea calculilor prezenți în diverse organe.

Consumul de mere face bine persoanelor cu boli cardiace, hipercolesterolemie, reumatisme sau boli de ficat. 

Aceste fructe fortifică organismul persoanelor anemice sau slăbite. Au efecte tonice și totodată calmante asupra nervilor și musculaturii.

Unii susțin că merele induc un efect sedativ dacă sunt consumate în cursul serii, favorizând instalarea somnului.

Cum se face cura cu mere

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că o cură cu mere poate aduce beneficii în numeroase probleme de sănătate. Se consumă cel puțin 5 mere pe zi, timp de 10-14 zile.

Este de preferat ca merele să fie consumate în stare proaspătă. Dacă nu au fost tratate, serviți-le cu tot cu coajă, întrucât aceasta conține cele mai mari cantități de fibre, minerale și vitamine.

Se pot face cure doar de mere în anumite zile în care se pot consuma până la 1-1,2 kg de mere.

În ce boli ajută merele

Ținând cont de compoziția biochimică și de proprietățile lor terapeutice, merele au efecte benefice în următoarele afecțiuni:

  • indigestie, constipație cronică
  • gastrită, ulcer gastric
  • toxiinfecții alimentare
  • colită de fermentație, enterită
  • rectocolită
  • pietre la bilă
  • ficat gras
  • calculi renali
  • anemie, astenie
  • oboseală fizică, surmenaj intelectual
  • stres, insomnie
  • nervozitate
  • dureri de cap, migrene

Cardiacilor le-ar face bine să mănânce câte 2-3 mere pe zi, deoarece acestea ajută la scăderea colesterolului și prevenirea aterosclerozei.

Combat de asemenea hipertensiunea arterială, congestia cerebrală, infarctul miocardic și afecțiunile vasculare precum varice, arterite sau tromboza.

Merele fortifică mușchii inimii. Sunt de asemenea indicate în curele de slăbire, deoarece combat obezitatea. Datorită efectului diuretic, favorizează eliminarea excesului de apă din corp (retenție de lichide).

Merele sunt indicate și în afecțiunile aparatului respirator. Pot fi consumate în caz de tuse, febră, răceală, gripă sau bronșită. Ajută la tratarea catarului bronșic.

Mâncați câte un măr în fiecare dimineață dacă vreți să aveți o respirație curată și gingii mai puternice. Mestecatul merelor curăță inclusiv dantura, prevenind depunerea de tartru.

Servite după mesele principale (la o distanță suficientă), merele absorb toxinele și patogenii din intestin și curăță stomacul.

Dacă vom mânca mere în cursul serii, acestea vor produce un efect relaxant asupra sistemului nervos.

La copii, merele previn infecțiile intestinale, iar la vârstnici susțin activitatea creierului și previn sclerozele. Au proprietăți anti-îmbătrânire.

Consumate cu regularitate, aceste fructe contribuie la păstrarea sănătății și prevenirea bolilor grave, inclusiv a cancerului (ex. cancerul de colon).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

2 mere pe zi previn ateroscleroza, obezitatea și cancerul
Cojile de mere reduc toxicitatea apei și a cărnurilor gătite, colesterolul și durerile articulare
Tartă de post cu mere, fără zahăr și gluten (făcută la rece)
Cura cu mere rase și suc de lămâie pentru imunitate și digestie
Îndulcitor de mere fără zahăr – cum să îl faci în casă

Sursă articol: Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Mărul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 56-58

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.