Ceaiul de vinete topește grăsimea corporală, scade colesterolul, combate insomnia

Vinetele sunt alimente ideale pentru slăbit, dacă știm să le consumăm corect. Sunt slabe în calorii și bogate în fibre și antioxidanți.

Un mod inedit de a le folosi în acest scop este sub formă de ceai.

Ceaiul de vinete topeste grăsimea corporala, scade colesterolul, combate insomnia

Ceaiul de vinete topeste grăsimea corporala, scade colesterolul, combate insomnia

Pentru africani, vinetele sunt o legumă preferată în curele de slăbire. Aceștia au un soi de vinete albe, mici, pe care le numesc „ouă de grădină”.

Din aceste vinete ei prepară un ceai pe care îl consideră eficient pentru scăderea în greutate.

Vânăta ca plantă medicinală

Vânăta (Solanum melongena) este o sursă bogată de nutrienți. Conține fibre, fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, vitamina C, vitamine din grupul B, vitaminele A, E, D și K, fenoli, antocianini și alcaloizi.

Vănăta are proprietăți antioxidante, antihipertensive, antidiabetice, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, hepatoprotectoare și hipolipidemiante.

A fost folosită ca plantă medicinală, în astm, bronșită, diabet, hipercolesterolemie și artrită.

Studiile sugerează că această legumă poate fi utilă în tratamentul sindromului merabolic și a complicațiilor acestuia.

Proprietăți antidiabetice, anti-obezitate, hipocolesterolemiante

Datorită proprietăților antioxidante, contribuie la controlul diabetului. Favorizează scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Principalii compuși fenolici sunt delfinidina și acidul clorogenic, care se găsesc în pulpă și în coaja legumei. Acidul clorogenic este principalul antioxidant asociat cu prevenirea obezității.

Care este secretul de slăbit al vinetelor?

Nutriționistul Mihaela Bilic spune că vinetele acționează ca un absorbant al grăsimii din corp, întocmai ca un burete care absoarbe apa.

Vinetele conțin multe fibre insolubile care încetinesc digestia și mențin senzația de sațietate mai mult timp.

Conțin și fibre solubile, care în contact cu apa se transformă în stomac într-o masă gelatinoasă. Acest gel absoarbe grăsimea și o elimină prin materiile fecale. Astfel se justifică beneficiile ceaiului de vinete în ceea ce privește scăderea ponderală.

Dietele bogate în fibre sunt asociate cu un risc mai mic de diabet, boli cardiovasculare, obezitate și cancer.

Compușii fenolici și saponinele din vinete inhibă lipaza pancreatică. Aceasta este o enzimă-cheie în digestia grăsimii.

Alimentele care conțin inhibitori ai lipazei pancreatice – precum vinetele – pot fi folosite ca agenți terapeutici pentru controlul obezității.

Un studiu clinic a arătat că făina de vinete (13 g) crește capacitatea antioxidantă a plasmei și scade masa de grăsime corporală la femeile supraponderale.

Apa de vinete – rețetă pentru slăbit

Ingrediente

  • 1 vânătă medie de grădină
  • 500 ml de apă

Mod de preparare

Vânăta se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun într-un borcan de sticlă. Se toarnă apa și se acoperă. Vinetele se lasă la macerat peste noapte. 

A doua zi, apa se strecoară și se adaugă în ea suc de lămâie. Acest preparat se consumă de două ori pe zi, înainte de mesele principale. Rezultatele apar după o săptămână de cură.

Pe lângă faptul că ajută la slăbit, acest ceai de vinete îmbunătățește valorile colesterolului, sănătatea digestivă și ajută la detoxifierea corpului. Este un remediu util pentru constipație.

Ceai de vinete – rețetă pentru insomnie

Ceaiul de vinete poate fi preparat și prin infuzarea legumei în apă clocotită. Se folosesc 2 felii de vânătă și 300 ml de apă. Se lasă la infuzat 10 minute.

Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Acest remediu este indicat cu precădere pentru combaterea insomniei, datorită vitaminelor B din vinete.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre vinete și beneficiile lor:

Vinetele – buretele care absoarbe grăsimea din corp
Vinete la cuptor cu usturoi și lămâie – rețetă săracă în calorii și carbohidrați
Mâncați vinete! Scad colesterolul și zahărul din sânge, protejează inima și celulele ADN
Cura cu vinete face bine persoanelor anemice
Cum să faci o salată de vinete fără multe calorii – dr. Mihaela Bilic

Surse articol:

1. Yarmohammadi F, Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. Effect of eggplant (Solanum melongena) on the metabolic syndrome: A review. Iran J Basic Med Sci. 2021 Apr;24(4):420-427. doi: 10.22038/ijbms.2021.50276.11452. PMID: 34094022; PMCID: PMC8143715.
2. Natural Cures, How to lose belly fat with eggplant water: https://www.youtube.com/watch?v=bVzAfxeOZD8&ab_channel=NaturalCures
3. The African Gourmet, Weight loss eggplant tea recipe: https://www.theafricangourmet.com/2016/04/weight-loss-mendim-me-zong-eggplant-tea.html
4. Gătitul.ro, Ceaiul de vinete ne ajută să tratăm insomnia: https://www.gatitul.ro/remedii/ceai-vanata.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.