6 agenți antidepresivi naturali

Un episod depresiv durează minim 2 săptămâni. În acest interval, persoana afectată se simte deprimată și fără energie. Nu mai simte interes sau atracție pentru desfășurarea activităților zilnice.

Nu doarme și nu mănâncă bine. Nu se poate concentra. Are o stimă de sine scăzută.

6 agenți antidepresivi naturali

6 agenți antidepresivi naturali

Unele persoane se confruntă în mod frecvent cu stări de tristețe și melancolie, care le afectează randamentul și capacitatea de funcționare pe toate planurile.

Depresia severă trebuie diagnosticată și tratată de medicul specialist. Persoanele cu depresie ocazională, ușoară sau moderată pot apela la farmacia naturii.

6 agenți antidepresivi naturali

Oamenii de știință au identificat până în prezent circa 300 de substanțe naturale care funcționează ca agenți antidepresivi.

Citește și – Plante medicinale indicate în formele incipiente de anxietate sau depresie – fitoterapeutul Maria Pop

GreenMedInfo îi prezintă pe 6 din cei mai eficienți, pe care îi putem folosi pentru susținerea sistemului nervos și a creierului și creșterea bunei-dispoziții.

Turmericul

Turmericul poate ameliora tulburările neuropsihiatrice. O meta-analiză publicată în anul 2019 în jurnalul „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” a arătat că principalul compus din rădăcina de turmeric – curcumina – reduce simptomele de anxietate și depresie.

Rădăcina de turmeric are o activitate antiinflamatoare pronunțată. Astfel se explică de ce este eficient în combaterea depresiei.

În studiile pe rozătoare, turmericul are o acțiune similară antidepresivelor de sinteză.

Curcumina afectează ciclul monoaminelor, stresul oxidativ și nitrosativ, neurogeneza și sistemul imunitar. Acest compus poate fi folosit în combinație cu medicamentele antidepresive.

Ceaiul verde

Planta de ceai verde este una din cele mai bune surse de catechine. În studiile pe animale, acești antioxidanți au atenuat simptomele de depresie. Mecanismul de acțiune este inhibarea monoaminoxidazei, o enzimă care reduce serotonina, dopamina și norepinefrina din creier.

Catechinele din ceaiul verde cresc nivelul acestor neurotransmițători, ajutând astfel la combaterea depresiei.

Totodată, ceaiul verde conține teanină, un aminoacid care luptă împotriva stresului.

O recenzie sistematică a arătat că un consum regulat de ceai verde poate preveni apariția simptomelor depresive.

Uleiul esențial de lavandă

Lavanda sau levănțica este o plantă cu efect sedativ, relaxant și calmant. Este folosită de regulă în insomnii.

Uleiul esențial de lavandă conține peste 160 de compuși importanți. Aromaterapia cu ulei de lavandă reduce stresul, tensiunea arterială și ritmul cardiac. Inhalațiile diminuează depresia după naștere și anxietatea în timpul unui examen ginecologic.

Cercetătorii iranieni consideră aromaterapia cu ulei esențial de lavandă o metodă complementară simplă și ieftină pentru ameliorarea simptomelor de depresie ușoară și moderată.

Ciocolata neagră

Produsele făcute din cacao îmbunătățesc starea de spirit pe termen scurt. Mai mult decât atât, reduc predispoziția la depresie.

Un studiu din 2012 a arătat că 50 de grame de ciocolată neagră pe zi au atenuat în 3 zile semnificativ stările depresive. Ciocolata avea un procent mare de cacao (70%).

Citește și – Regim alimentar pentru persoanele cu depresie

Boabele de cacao sunt bogate în polifenoli. Acești antioxidanți acționează ca niște agenți antidepresivi. Alterează comportamentul, reduc inflamația și stresul oxidativ, care pot declanșa sau înrăutăți simptomele de depresie.

Omega-3

Grăsimile nesaturate au un rol important în sănătatea creierului. Acizii grași esențiali Omega-3 au capacitatea de a combate depresia, datorită efectelor antiinflamatoare.

Circa 50% din pacienții cu depresie au nivelurile mari de citokine – substanțe pro-inflamatoare implicate în reglarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenală, metabolismul neurotransmițătorilor și producția de bacterii intestinale benefice.

Grăsimile Omega-3 se găsesc în peștele gras, uleiul de pește, în nuci și semințe.

Probioticele

Al șaselea agent antidepresiv natural din această listă sunt probioticele.

Este bine știută influența bacteriilor din intestin asupra neurotransmițătorilor. Microbiota intestinală comunică prin axa creier-intestin-microbim cu sistemul nervos central.

Citește și – Anxietate, depresie, stres? Reglați-vă flora intestinală!

Îmbogățirea florei intestinale contribuie la îmbunătățirea stării de spirit. La pacienții cu depresie majoră, administrarea de probiotice timp de 8 săptămâni a redus manifestările de depresie și anxietate.

Totodată, probioticele au îmbunătățit starea generală de bine și calitatea somnului.

Probioticele și prebioticele îmbunătățesc funcția mentală și psihologică prin mai multe mecanisme și ar putea fi folosite în tulburările mentale.

Surse articol:

1. GreenMedInfo, 6 Best antidepressive agents for natural mood support: https://greenmedinfo.com/blog/6-best-antidepressive-agents-natural-mood-support
2. Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
3. Katasonov AB. Kurkumin kak vspomogatel’noe sredstvo lecheniia depressiĭ: mekhanizmy deĭstviia i perspektivy primeneniia [Curcumin as an ajuvant treatment of depression: mechanisms of action and application prospects]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2020;120(2):125-131. Russian. doi: 10.17116/jnevro2020120021125. PMID: 32307422.
4. Ogata K, Ataka K, Suzuki H, Yagi T, Okawa A, Fukumoto T, Zhang B, Nakata M, Yada T, Asakawa A. Lavender Oil Reduces Depressive Mood in Healthy Individuals and Enhances the Activity of Single Oxytocin Neurons of the Hypothalamus Isolated from Mice: A Preliminary Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Jul 14;2020:5418586. doi: 10.1155/2020/5418586. PMID: 32733584; PMCID: PMC7376415.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.