Regim alimentar pentru persoanele cu depresie

Regretatul fitoterapeut ieșean Constantin Milică scria în una din cărțile sale că depresia și gândurile negative pot fi îndepărtate printr-o alimentație adecvată.

Asta deoarece există anumiți nutrienți de care creierul are nevoie pentru a putea funcționa optim.

Regim alimentar in depresie: Freepik – www.freepik.com

În primul rând, este important ca persoanele depresive să aibă o dietă care să poată oferi toate substanțele nutritive esențiale, și anume: vitamina A, vitamina C, vitamine B, vitamina E, vitamina PP, proteine, acizi grași esențiali, aminoacizi esențiali și antioxidanți.

Dieta recomandată persoanelor depresive

Pentru vitaminizarea și mineralizarea organismului, un efect bun îl au curele cu verdețuri și crudități. Acestea se vor consuma sub formă de salată.

Se pot folosi spanac, salată verde, urzici, pătrunjel, mărar, castraveți, varză, ceapă, usturoi.

La fel de eficiente sunt și sucurile de legume. De data aceasta se pot folosi rădăcinoase, precum sfeclă, țelină, morcov și ridiche neagră. Se vor consuma câte 100 ml de suc pe zi, înainte de masa de dimineață.

Cura cu salate și sucuri poate dura 2 săptămâni. În acest interval de timp se pot introduce în dietă și alte alimente binefăcătoare, precum:

– semințe de dovleac
– germeni de grâu
– semințe de susan
– pâine integrală
– semințe de in
– ulei de soia
– fructe de ienupăr cu propolis și polen
– miere cu fulgi de ovăz

După verdețuri și legume, la fel de valoroase sunt și fructele. Se recomandă în cantități de 200-300 de grame pe zi, mai ales în prima parte a zilei.

Cele mai bune fructe contra depresiei sunt:

– grepfrutul
– portocalele
– lămâile
– cireșele
– strugurii
– caisele
– fragii
– căpșunile
– zmeura
– coacăzele negre
– afinele
– pepenele roșu
– cătina
– nucile
– alunele
– migdalele

Profesorul Constantin Milică recomandă și o rețetă de suc natural, obținut din următoarele ingrediente:

• 2-3 morcovi
• 3-4 mere
• 1 portocală
• 1 lămâie
• 1 lingură de miere
• 10 g de drojdie de bere

Se storc legumele și fructele, se adaugă mierea și drojdia de bere, se amestecă și se bea pe parcursul unei zile. Această licoare are un efect tonic și energizant de excepție.

Lactatele sunt și ele necesare într-o dietă anti-depresie. Laptele conține cantități mari de triptofan, un aminoacid care ajută la eliberarea serotoninei. Conține de asemenea glucide solubile.

Consumul de lapte induce o relaxare plăcută la nivel psihic. La fel de bun este și iaurtul, bogat în probiotice. Acesta acționează la nivelul florei intestinale benefice. Are și proprietăți anxiolitice (reduce anxietatea).

O altă categorie de alimente recomandate în dieta persoanelor depresive este peștele, mai ales cel gras. Somonul, heringul, sardinele, tonul, macroul și codul sunt doar câteva exemple bune în acest sens.

Aceste tipuri de pește conțin Omega-3, mai ales DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentenoic), care ajută la echilibrarea stărilor psihice și emoționale.

Să nu uităm că creierul are nevoie de zahăr pentru a elibera serotonina, care induce o stare de bine. Dulcele său preferat este ciocolata neagră, cea bogată în cacao.

Un alt aliment cu efecte antidepresive este sfecla roșie, menționată deja mai sus. Se pare că sfecla conține uridină, un tip de zahăr care ajută la asimilarea neurotransmițătorilor în creier.

Un model foarte bun de dietă este dieta Mediteraneană. Aceasta încurajează consumul de pește, legume, fructe, nuci, semințe, ulei de măsline și măsline. Aceste alimente sunt asociate cu beneficii la nivelul inimii și a creierului.

Alimente contraindicate

Dintre alimentele care pot provoca depresie, mai ales la femei, și care trebuie evitate, sunt:

– carnea roșie
– grăsimile animale
– sarea în exces
– produse procesate, bogate în aditivi și conservanți artificiali

Aceste alimente pot favoriza apariția depresiei prin faptul că afectează negativ echilibrul emoțional. Trebuie evitate de asemenea pâinea albă, cartofii prăjiți și produsele fast-food.

Un alt sfat important este evitarea excesului de cafea, alcool și tutun, care pot duce la dependențe nedorite.

Sursă: Constantin Milică, Depresia. Regimul Alimentar, Medicina Naturistă, Vol. 1, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 365-366

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.