Iaurtul – antidot al depresiei, anxietatii, stresului

Un aliment extrem de valoros în dieta noastră este iaurtul. Produsele fermentate în general aduc un aport prețios de probiotice și fermenți benefici pentru intestin, imunitate și multe alte aspecte ale sănătății.

Un studiu apărut în jurnalul „Healthcare” în anul 2024 a arătat că banalul iaurt ne poate proteja inclusiv împotriva depresiei.

Iaurtul - antidot al depresiei, anxietatii, stresului

Iaurtul – antidot al depresiei, anxietatii, stresului

Prebioticele și probioticele au o influență semnificativă asupra sănătății intestinale și mentale. Acesta este titlul unui studiu recent, realizat de cercetătorii din Turcia.

Axa dintre microbim și creier

Legătura dintre microbiota intestinală și sănătatea mentală este un subiect de maxim interes pentru oamenii de știință.

Autorii studiului menționat mai sus au analizat datele dintr-un studiu online efectuat în perioada 2022-2023.

Studiul a inclus 538 de adulți tineri, în mare parte femei. Rezultatele au fost uimitoare. Participanții care nu au consumat deloc iaurt pe durata studiului aveau scoruri de simptome gastrointestinale de 7,614 ori mai mari.

Raportul dintre defecarea normală și constipație a fost de 68,7% mai mic la persoanele care au băut Ayran zilnic. Ayran este o băutură turcească din iaurt, apă și sare, care se găsește și la noi.

Raportul dintre diaree și constipație a fost cu 76,4% mai mic la persoanele care nu au consumat niciodată Ayran.

Iaurtul reduce tulburările gastrointestinale și mentale

Consumul de alimente probiotice și prebiotice a produs un efect semnificativ asupra scorurilor totale de simptome gastrointestinale și subfactorii de despresie, anxietate și stres.

Speciile de bacterii de acid lactic – Bifidobacterium, Lactobacillus și Saccharomyces boulardii sunt cele mai importante grupuri de microorganisme probiotice.

Aceste celule de bacterii și ciuperci care colonizează microbiomul pot fi luate din alimente sau suplimente.

Probioticele și prebioticele sunt deseori utilizate în tratamentul bolilor gastrointestinale, dar și în afecțiunile mentale asociate cu stresul, precum anxietatea și depresia.

Persoanele cu sindromul intestinului iritabil sunt mai predispuse la anxietate și depresie. Asta datorită comunicării dintre microbiotă și creier, care poate afecta starea de spirit și comportamentul.

Suplimentarea cu probiotice poate avea efecte pozitive asupra pacienților cu depresie, în special la cei cu boli cronice concomitente.

Specia Lactobacillus îmbunătățește reacția la stres

Un studiu realizat de Facultatea de Medicină de la Universitatea din Virginia sugerează că Lactobacillus este specia de bacterii care ajută corpul să gestioneze stresul. Acest tip de probiotic poate preveni de asemenea depresia și anxietatea.

Lactobacillus influențează tulburările de dispoziție prin declanșarea sistemului imunitar, susține dr. Alban Gaulter de la Centrul Pentru Imunologie Cerebrală – Departamentul de Nuroștiință.

Lactobacillus menține nivelurile unui mediator imun numit „gama interferon” care reglează răspunsul corpului la stres și combate depresia. Nivelurile scăzute de aceste microorganisme pot înrăutăți stările de depresie și anxietate.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Nu mai cumpărați iaurt sau probiotice! Faceți lapte prins dintr-un singur ingredient, ieftin și sănătos
Probioticul săracului – varza murată are peste 20 de tulpini de probiotice
Toate afecțiunile sunt ameliorate cu ajutorul probioticelor – dr. Mihaela Bilic
Probioticele – beneficii uimitoare, care depășesc sănătatea intestinală

Surse articol:

1. UVA Health, Scientis uncover how fermented-food bacteria can guard against depression, anxiety: https://newsroom.uvahealth.com/2023/11/28/scientists-uncover-how-fermented-food-bacteria-guard-against-depression-anxiety/
2. İnce Palamutoglu, M.; Köse, G.; Bas, M. Probiotics and Prebiotics Affecting Mental and Gut Health. Healthcare 2024, 12, 510. https://doi.org/10.3390/healthcare12050510

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.