Pâine fără gluten, din ovăz și semințe

Pâinea din ovăz și semințe poate fi un aliment binevenit în dieta persoanelor care au boala celiacă, intoleranță la gluten sau diabet.

Ovăzul nu are în compoziție gluten. Însă fabricile în care sunt ambalate produsele se procesează cereale care conțin gluten.

Paine fara gluten, din ovaz si seminte

Paine fara gluten, din ovaz si seminte: Simon James

De aceea, dacă aveți intoleranță la gluten, este important să citiți eticheta. Asigurați-vă că făina sau fulgii de ovăz pe care îi cumpărați nu au deloc gluten.

Pâinea din ovăz arată mai degrabă ca un chec. Este gustoasă și extrem de sățioasă.

Puteți folosi făină de ovăz de la magazinele naturiste sau din piață. Sau puteți cumpăra fulgi de ovăz și să-i măcinați acasă prin râșnița electrică de cafea sau prin blender.

După măcinare, făina se trece printr-o sită deasă pentru a obține o pulbere cât mai fină.

Citește și – O porție de ovăz pe zi poate ajuta la reglarea colesterolului

Pâine din ovăz – rețetă

Ingrediente

  • 1 kg de făină de ovăz
  • 400 ml de lapte de ovăz
  • 50 g de semințe de in
  • 50 g de semințe de floarea-soarelui
  • 50 g de semințe de dovleac
  • 50 ml de apă
  • 1 plic de drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți drojdia uscată într-un bol. Adăugați apa caldă și amestecați. Lăsați-o să se dizolve.

Puneți făina de ovăz și semințele într-un bol mare. Turnați laptele și drojdia dizolvată.

Amestecați la început cu o lingură, apoi frământați cu mâina acoperită de o mănușă.

Durează circa 7-8 minute.

Când ingredientele s-au incorporat bine și aluatul s-a omogenizat, acoperiți vasul cu un prosop.

Aluatul final nu este tare, nici dens. Este mai degrabă moale și se lipește de mâini.

Lăsați aluatul la dospit în jur de 60-90 de minute.

În acest răstimp, ovăzul și semințele s-au umflat și au absorbit bine tot lichidul.

Aluatul trebuie să fie tot lipicios, să se întindă când îl luați cu lingura.

Luați două tăvi de pâine și puneți hârtie de copt.

Puneți aluatul în tăvi cu lingura. Apăsați și neteziți puțin la suprafață.

Se poate unge de asemenea cu puțin ulei de măsline.

Presărați deasupra pâinii câteva semințe.

Trebuie să lăsați din nou pâinile să crească în tavă, încă 20 de minute.

Introduceți-le în cuptorul încins la 170 de grade Celsius. Lăsați pâinea să se coacă în jur de o oră, sau mai mult.

Faceți testul cu scobitoarea.

Citește și – Biscuiți din ovăz, fără zahăr – doar 3 ingrediente

Beneficiile ovăzului

Ovăzul este considerat o cereală a mesei de dimineață. Americanii obișnuiesc să mănânce un bol cu terci de ovăz la micul-dejun.

Ovăzul poate fi inclus și în alte produse de panificație, precum clătite, pâinici, brioșe, batoane, biscuiți, fursecuri etc.

Are o compoziție nutrițională densă și echilibrată. Conține carbohidrați și fibre (beta-glucan). Are mai multe proteine și grăsimi decât alte cereale.

Conține vitamine din grupul B, minerale (managn, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, calciu, potasiu) și antioxidanți (polifenoli, avenantramide, acid ferulic).

Avenantramidele sunt antioxidanți care se găsesc exclusiv în ovăz. Acești compuși ajută la scăderea tensiunii arteriale prin faptul că măresc producția de oxid de azot.

Totodată, au efecte antiinflamatoare. Calmează mâncărimile.

Beta-glucanul – principala fibră din ovăz – dă acestei cereale consistența gelatinoasă.

Această fibră contribuie la scăderea colesterolului, a zahărului din sânge și a răspunsului la insulină.

Totodată, crește senzația de sațietate și numărul bacteriilor bune din intestin.

Iată doar câteva motive să incluzi mai des ovăzul în dietă.

Citește și – Ovăzul tonifică nervii, neuronii și inima

Surse articol:

1. În bucătărie la Zidana Uzakovna – Pâine fără făină de grâu: https://www.youtube.com/watch?v=WolmMlMrpDs
2. Hrefna Palsdottir, 9 Health benefits of eating oats and oatmeal, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.