BUDINCĂ de MEI dietetică, fără zahăr
Această budincă poate fi un desert ingenios pentru diabetici și persoanele care au o alimentație sănătoasă, din care au exclus zahărul rafinat.
Veți fi uimiți să vedeți cât de dulce a ieșit, deși nu conține zahăr. Dulceața sa provine de la fructe: curmale, mere, banană (și piersică).
Meiul este o alternativă bună la făina albă de grâu, care conține gluten și foarte multe calorii.
Semințele de mei în schimb sunt dietetice și bogate în minerale. Meiul are efecte alcaline, remineralizante și digestive.
_______________________
Ingrediente
• 3 mere mari (sau 4 medii)
• 2 căni de făină de mei
• 1 banană
• 10 curmale
• 600 ml de apă
• scorțișoară
• pudră de roșcove
• vanilie
Ingrediente opționale:
• 1 mână de stafide (merișoare, coacăze negre etc.)
• opțional: 1 piersică/nectarină, pentru decor
Preparare
Făina de mei poate fi procurată din comerț. Se găsește în mod la magazinele/raioanele cu produse naturiste. Sau se poate obține ușor în casă, prin măcinarea semințelor de mei prin râșnița electrică de cafea.
Puneți curmalele într-un ibric și adăugați puțină apă peste ele. Așezați ibricul pe foc și lăsați-l apa să ajungă la punctul de fierbere. Acest pas ajută la înmuierea curmalelor și la o mai ușoară procesare ulterioară.
Curățați merele și dați-le pe răzătoarea mare într-un bol încăpător. Decojiți banana și pasați-o cu o furculiță, apoi adăugați-o peste mere. Adăugați curmalele și apa în care au fost puse pe foc.
Adăugați apoi pudra de roșcove, scorțișoara, vanilia și stafidele, dacă folosiți. Puneți jumătate din cantitatea de apă și amestecați cu o lingură. Introduceți apoi blenderul manual și mixați compoziția până se face pastă.
Adăugați restul de apă și amestecați. Transferați compoziția într-o cratiță, pe foc.
Lăsați să fiarbă câteva minute, până ce compoziția se îngroșă. Trebuie să fie ca mămăliga. Dacă este moale și curge, mai adăugați făină de mei.
După ce compoziția a devenit vârtoasă, se pune într-un vas yena (sau în altă tavă), unsă în prealabil cu puțin ulei (noi am folosit ulei de cocos). Nivelați frumos și decorați cu felii de piersică/nectarină.
Introduceți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și lăsați budinca circa 30 de minute, sau până când scobitoarea iese curată din mijloc și suprafața s-a uscat/rumenit puțin.
Lăsați budinca să se răcească de tot, apoi puneți-o în frigider. Lăsați-o să stea la rece câteva ore, apoi o puteți tăia.
Rețetă inspirată de aici: Totul despre mame, Budincă de măr cu mei (de la 6 luni): http://www.totuldespremame.ro/retete/diversificare/budinca-de-mar-cu-mei-de-la-6-luni