VINUL FIERT cu SCORȚIȘOARĂ elimină umorile rele din corp (rețeta lui Hildegard von Bingen)

Vinul roșu fiert și aromat cu scorțișoară și alte mirodenii este o băutură tradițională de iarnă, preparată în special în preajma Crăciunului în foarte multe țări. Rețeta își are originea în Roma antică. Mai târziu, legionarii au adus vinul, viticultura și rețetele lor până la Râul Rin și Dunăre, și până la granița cu Scoția.

vin fiert cu scorțișoară

Există foarte multe variante ale vinului fiert cu scorțișoară, în funcție de tradițiile și specificul fiecărei zone din lume. De pildă, în Germania se adaugă și puțin rom sau lichior, sau în locul vinului roșu din struguri se folosește vin de cireșe sau de coacăze, sau mai rar, vin alb.

Aromele de bază în toate rețetele sunt: scorțișoara, cuișoarele, anasonul stelat, felii de portocală sau lămâie, zahărul și uneori păstăi de vanilie. În Anglia se mai practică și astăzi o rețetă non-alcoolică din epoca Victoriană în care se folosește oțet (cidru) de mere în loc de vin.

Vin fiert cu scorțișoară – rețeta lui Hildegard 

Călugărița austriacă Hildegard von Bingen a scris și ea despre puterile tămăduitoare ale acestei băuturi. În manuscrisul ei s-a descoperit o rețetă de vin roșu fiert cu scorțișoară pentru umori rele, malarie, febră reumatică, gută sau infecții virale (răceală, gripă).

Hildegard spunea despre scorțișoară că este un condiment extrem de fierbinte. Fierbințeala ei este atât de puternică încât împiedică umezeala să urce în copac. Cei care folosesc scorțișoara des au umorile mai sănătoase. Umoarea este lichidul intracelular în care se scaldă celulele corpului.

Rețeta ei este aceasta:

Se ia un vas din oțel și se toarnă în el vin roșu natural. Se adaugă apoi câteva frunze și bucăți de lemn de arbore de scorțișoară (câtă vreme mai au sevă în ele). Se pune apoi pe foc și se lasă la fiert. Se bea cald, de mai multe ori pe zi, până la vindecare.

Dacă nu aveți posibilitatea să procurați frunze de arbore de scorțișoară, folosiți scoarța copacului: “este bună și fiertura de scoarță în vin. Un bețișor de scorțișoară se fierbe timp de 3 minute într-un sfert de litru de vin, după care se strecoară și se bea.”

Vin fiert cu scorțișoară și ghimbir – rețetă „modernă”

O rețetă mai actualizată a vinului fiert cu scorțișoară este cea prezentată mai jos, la care se folosesc condimente orientale, precum ghimbirul sau turmericul.

Ingrediente

• 3 căni de vin roșu
• 2 bețe de scorțișoară
• 1 cm de rădăcină de ghimbir feliată
• 1 vârf de cuțit de pulbere de turmeric

Preparare

Se pune vinul, scorțișoara și ghimbirul într-o oală. Se acoperă cu capacul și se pune la fiert la foc mic. După ce dă în clocot, se adaugă turmericul și se ia de pe foc. Se lasă la infuzat încă 20 de minute. Se strecoară și se bea fierbinte. Acesta este un remediu excelent pentru răceală și gripă, dureri musculare și alte suferințe fizice.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Varianta cu ghimbir, turmeric si scortisoara e, fara indoiala, cea mai indicata!

  2. sE MAI POT ADAUGA FELIUTE DE MAR SI DUPA CE SE MAI RACESTE, MIERE DUPA GUST

  3. ….daca pui si coaja de portocala,…..e si mai bun ! Cred ca e gata,…..a fiert ! Cine vine „la o cana cu vin” ? (mai stiti melodia aceea de pe vremuri….)

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.