Siropul de ridiche neagră „desfundă” plămânii – rețetă Hildegard von Bingen

Biochimistul Eugen Giurgiu menționează în una din cărțile sale un remediu vechi pentru bronșită.

Este vorba despre siropul de ridiche neagră.

Siropul de ridiche neagra desfunda plamanii

Siropul de ridiche neagra desfunda plamanii

Rețeta aparține vindecătoarei Hildegard von Bingen, care a trăit în secolul 11.

Nu se știe dacă este prima autoare a acestui leac, întrucât ridichea neagră este folosită din vechime în scop terapeutic.

Ridichea neagră în medicina tradițională

Apare în medicina tradițională din Spania, Iran, China, Turcia și România.

Cel mai des este întrebuințată în tratamentul bronșitei, astmului, fibrozei pulmonare și altor tulburări respiratorii, în pietre biliare și flatulență.

La noi sunt binecunoscute siropurile și salatele cu ridiche neagră, prescrise în afecțiunile tractului respirator.

Un astfel de leac este siropul obținut dintr-o ridiche scobită și umplutură cu hrean și miere sau zahăr candel.

Ridichea se cocea în cuptor și siropul rezultat se consuma în caz de tuse și dureri pectorale.

Ridichea coaptă se dădea apoi pe răzătoare și se combina cu morcov ras. Se punea amestecul în apă și se lăsa la fermentat 1-2 zile.

Lichidul se colecta zilnic și se consuma câteva zile contra pneumoniei și tuberculozei.

Citește și – Salata de ridiche neagră și măr – ne protejează sănătatea în timpul iernii

Sirop de ridiche neagră după rețeta lui Hildegard von Bingen

Ingrediente

  • 250 g de ridiche neagră
  • zahăr tos

Mod de preparare

Se iau mai multe ridichi negre și se lasă la uscat. Se taie felii și se pun într-un bol. Se adaugă zahăr și se amestecă. Se lasă la macerat până când ridichile lasă un suc dulce.

Siropul rezultat se păstrează într-un borcănel la frigider.

Se folosește în bronșită, cât apar crizele de tuse. Se consumă câte 1 lingură, de 5 ori pe zi.

Contra bolilor de plămâni se recomandă ridichea neagră rasă și amestecată cu miere. La fel de bună este salata din ridiche crudă, dată pe răzătoare și asezonată cu ulei și puțin oțet sau zeamă de lămâie.

Un alt mod de a utiliza ridichea în pneumonie, afecțiuni respiratorii și ale gâtului este sub formă de cataplasmă. Rădăcina se curăță, se dă prin răzătoare și se aplică pe zona pieptului.

Dacă sunteți răgușit, încercați să beți suc de ridiche neagră combinat în proporții egale cu miere de albine. Adulții pot consuma 2 linguri, de 3 ori pe zi, iar la copii se poate da 2 lingurițe de 3 ori pe zi.

Citește și – Salată de ridiche neagră și miere – antidot natural pentru viroze și răceli

Ce efecte are ridichea neagră

Ridichea neagră subțiază mucusul și curăță căile respiratorii.

Este un antitusiv natural, recomandat în tuse, tuse convulsivă și traheobronșită. Tonifică funcția tractului respirator. Are efecte antibacteriene.

Este util în alergii, rinită și sinuzită.

Grație proprietăților antiinflamatoare și imunomodulatoare, ridichea neagră ajută la tratarea leziunilor provocate de infecțiile virale și bacteriene.

Are efecte laxative. Stimulează digestia și secreția de bilă.

Studiile recente au arătat că ridichea neagră reduce acumularea de grăsime în ficat și exercită efecte hepatoprotectoare împotriva substanțelor toxice.

Citește și – Sucul de ridiche neagră cu miere – util în afecțiunile respiratorii și hepato-biliare

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Ridichea neagră. Bronșită, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteorpress, 2019, pp. 172-177
2. Ahn M, Kim J, Hong S, Kim J, Ko H, Lee NH, Kim GO, Shin T. Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress. J Med Food. 2018 Sep;21(9):866-875: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30067118/
3. Jeon H, Yang D, Lee NH, Ahn M, Kim G. Inhibitory Effect of Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extracts on Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory Response in the Mouse Monocyte/Macrophage-Like Cell Line RAW 264.7. Prev Nutr Food Sci. 2020;25(4):408-421: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7813598/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.