8 leacuri vindecătoare de la călugărița Hildegard von Bingen (vechi de 900 de ani)

Hildegard von Bingen este apreciată ca cel mai mare vraci al Evului Mediu. Unii o consideră fondatorul medicinei alternative.

Contribuția sa la medicina monastică a fost recunoscută de știința modernă.

8 leacuri de la Hildegard von Bingen (vechi de 900 de ani)

8 leacuri de la Hildegard von Bingen (vechi de 900 de ani)

Viețuitorii din mănăstiri pot fi considerați mici cercetători în domeniul sănătății. Aceștia au testat pe propria lor piele plantele medicinale din natură și au cunoscut prin experiență efectele lor vindecătoare.

8 leacuri vindecătoare de la Hildegard von Bingen

Leacurile lor au fost păstrate până în zilele noastre. În rândurile următoare vă prezentăm câteva din remediile care au rămas în scris de la Hildegard.

Chiar dacă sunt vechi de peste 900 de ani, au trecut cu brio testul timpului, fiind încă valoroase și azi.

Comprese cu urzică pentru varice

Suferințele venelor pot fi ameliorate cu ajutorul urzicii. Conține uleiuri esențiale, acid formic și polifenoli. Acești compuși au o acțiune antiinflamatoare asupra vaselor de sânge.

Urzica atenuează inflamația venelor. Totodată, are un efect tonifiant și reparator asupra țesuturilor.

Leacul lui Hildegard:

Amestecați suc de urzică (procurat de la farmacie) cu apă în cantități egale. Puneți licoarea obținută într-o sticlă cu pulverizator. Sucul de urzică diluat nu ustură pielea.

Pulverizați soluția pe picioarele afectate de varice. Acoperiți regiunile respective cu o compresă și lăsați-o cel puțin o oră.

Pătrunjel pentru o inimă puternică

Departe de a fi o simplă plantă culinară, pătrunjelul este foarte prețuit în mediile monahale ca leac vindecător. Hildegard avea o rețetă de vin cu pătrunjel pe care o prescria bolnavilor de inimă.

Leacul lui Hildegard:

Puneți 10 tulpini de pătrunjel, 2 linguri de oțet din vin roșu și 1 litru de vin roșu într-o cratiță. Fierbeți amestecul timp de 5 minute. Adăugați 2 ½ linguri de miere și fierbeți încă 5 minute. Strecurați siropul și păstrați-l în sticle închise ermetic, într-un loc întunecos.

Consumați câte 1 păhărel (30-50 ml) de vin de pătrunjel, de 3 ori pe zi, după masă. Vinul de pătrunjel înlătură slăbiciunea inimii.

Calmează durerile de inimă. Reduce oboseala, insomnia și starea generală de slăbiciune.  

Comprese cu semințe de in pentru arsuri și opăriri

Aplicațiile cu semințe de in atenuează durerile provocate de arsurile solare, de opăriri ușoare sau piele crăpată.

Semințele de in sunt bogate în mucilagii care au un efect reparator la nivel tisular, grăbind procesul de vindecare. Inul are de asemenea efecte antiinflamatoare, calmante și emoliente.

Leacul lui Hildegard:

Puneți 3 linguri de semințe de in la fiert cu 1 litru de apă timp de 3 minute, sau până când lichidul se îngroașă. Strecurați ceaiul imediat și înlăturați semințele.

Înmuiați un tifon în ceaiul gelatinos de in și aplicați-l pe regiunea afectată. Lăsați gelul să se usuce, apoi schimbați compresa. Repetați de mai multe ori pe zi.

Elixir de măceșe pentru bronșită

Hildegard considera măceșele cel mai bun remediu pentru inflamația tractului respirator inferior, specifică anotimpului rece.

Această plantă curăță căile respiratorii. Ajută la eliminarea mucusului din plămâni. Este utilă în bronșită cronică, inflamații pulmonare și astm ușor.

Citeșe – Elixir pentru stomac – rețetă de Hildegard von Bingen

Măceșele conțin cantități mari de vitamina A, vitamina C, quercetină, proteine, taninuri și acizi grași nesaturați.

Leacul lui Hildegard:

Puneți 75 g de măceșe uscate și frunze de măceșe uscate într-un ibric. Adăugați 1 litru de apă și fierbeți timp de 3 minute. Strecurați ceaiul și după ce s-a răcorit, adăugați 150 ml de miere. Amestecați bine, până la omogenizare.

Consumați câte ½ cană de sirop de măceșe, de 2-3 ori pe zi. Cura se ține până la dispariția simptomelor. Aceasta poate dura maxim 4 săptămâni. Dacă vreți să o repetați, faceți o pauză de 2 săptămâni.

Năsturel pentru gripa de vară

Năsturelul (Nasturtium officinale) este o legumă din familia cruciferelor. Are un gust acrișor, datorită urmelor de ulei de muștar pe care le conține. Acesta combate virusurile și bacteriile și este util în infecțiile gâtului.

Năsturelul are efect expectorant. Tonifică sistemul digestiv și stimulează funcția rinichilor.

Leacul lui Hildegard:

Amestecați 1 linguriță de suc de năsturel cu 50 ml de apă. Consumați acest suc diluat de 3 ori pe zi.

Elixir pentru răceală și gripă

Pentru cei cu dureri la plămâni sau tuse din piept, Hildegard recomanda un elixir preparat din mai multe plante.

Leacul lui Hildegard:

• 20 g de pudră de spilcuță
• 15 g de frunze de mur (usate)
• 10 g de oregano
• 4 g de isop
• 1 litru de vin natural
• 200 g de miere

Fierbeți toate ingredientele într-o crăticioară, la foc mic pentru 5 minute. Nu lăsați amestecul să clocotească tare. Strecurați și păstrați elixirul într-o sticlă, la frigider.

Se consumă câte un păhărel (50 ml), de 3 ori pe zi, după masă. Acest elixir are un gust plăcut, aromat. Se vinde în Germania gata preparat.

Formula este recomandată în simptomele de răceală și gripă, cu o acumulare mare de mucus: tuse, bronșită, congestie, inflamația țesutului pulmonar, inflamația membranei mucoase, infecția sinusurilor.

Pelin pentru gingivită și durerile de dinți

Pelinul și verbena sunt două plante pe care călugărița Hildegard le recomanda în inflamațiile gingivale sau inflamația de la rădăcina dintelui.

Citește și – Pelinul curăță, vindecă și însufletește organismul – Hildegard von Bingen

Acestea conțin substanțe amare care inhibă inflamația. În plus, au efect analgezic și reduc durerea.

Leacul lui Hildegard:

Amestecați pelin și verbenă în cantități egale. Luați 4 lingurițe de amestec și fierbeți-le cu 500 ml de vin alb timp de 3 minute. Strecurați vinul și lăsați-l să se răcorească. Îndulciți-l cu puțină miere.

Luați câteva guri, de 3 ori pe zi, până cedează durerea.

Ciuboțica-cucului pentru tuse sâcâitoare

Hildegard recomanda ciuboțica-cucului pentru răceli și depresie. Comunitatea medicală Europeană a aprobat utilizarea acestei plante în tusea persistentă.

Leacul lui Hildegard:

Puneți un praf (0,5 g) de pulbere de rădăcină de ciuboțica cucului cu 250 ml de apă la fiert într-un ibric. După ce începe să clocotească, stingeți focul și puneți capacul. Lăsați planta la infuzat 5 minute, apoi strecurați.

Se consumă câte 1 cană de ceai, odată la 2 ore. Ajută la calmarea unei tuse sâcâietoare.

Citește și – Leacuri cu plămânărică pentru afecțiunile respiratorii și pulmonare – Hildegard von Bingen

Hildegard sublinia importanța păstrării unei armonii între planul duhovnicesc și cel fizic. Era de părere că bolile apar atunci când această armonie este distrusă.

Insista de asemenea pentru un echilibru între odihnă și activitatea zilnică. Susținea o dietă axată pe fructe și legume.

Sursă articol: Healthy Hildegard, 11 Naturopathic remedies for common health problems: https://www.healthyhildegard.com/naturopathic-remedies-for-common-health-problems/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.