Rugăciune înainte de Sfânta Liturghie – te va ajuta mult dacă o spui înainte să mergi la slujbă

Foloasele duhovnicești și chiar biologice ale participării la Sfânta Liturghie sunt enorme, multiple și profunde.

Această slujbă este numită „dumnezeiască”. Cine ia parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se împărtășește de harul și de prezența Dumnezeului Celui Viu.

Rugaciune inainte de Liturghie

Rugaciune inainte de Liturghie: Arizona Orthodox

Însă la Biserică nu se cuvine să merge oricum, iar în Biserică nu putem să stăm oricum, ci cu evlavie, cu smerenie, cu frică și cutremur. În Sfânta Liturghie se petrec lucruri înfricoșătoare și înălțătoare, spre care îngerii înșiși nu pot privi.

Pentru a merge la Liturghie, creștinii trebuie să se pregătească așa cum se cuvine. Să își facă rugăciunile de dimineață, să meargă nemâncați, să fie spovediți și gata pentru a primi Sfânta Împărtășanie.

Așa încât, atunci când auzim cuvintele Domnului rostite prin gura preotului: „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați-vă!” să nu ne rușinăm, ci să facem un pas în față, răspunzând chemării de a cina împreună la cina Domnului. 

În timpul Liturghiei, fiecare trebuie să stea la locul pe care și l-a ales și să nu se miște. Nu trebuie să deranjeze nici slujba, nici pe ceilalți credincioși din Biserică.

Chiar dacă stăm cu trupul în Biserică, mintea noastră poate să zboare în altă parte. Diavolul încearcă să zădărnicească participarea noastră la Liturghie prin distragerea atenției de la slujbă.

Pentru a rămâne conectați la ceea ce se întâmplă în cadrul Sfintei Liturghii, avem nevoie de prezență. Se cuvine să stăm bine, să stăm cu frică și să luăm aminte.

Mintea trebuie să se ocupe cu rugăciunea. Gândul trebuie să fie la Dumnezeu și nu la cumpărături sau în altă parte. Privirea trebuie să fie în jos sau îndreptată spre icoane, iar nu spre oamenii de biserică și la hainele lor.

Există o rugăciune care se spune înainte de Liturghie, în care Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute să putem participa cu folos la această dumnezeiască și sfântă slujbă.

Avem nevoie de harul lui Dumnezeu pentru a rămâne în stare de veghe și trezvie, pentru a ne putea ruga împreună cu preoții slujitori și cu strana care cântă.

Această rugăciune este inclusă în unele cărți de rugăciune și poate fi rostită acasă, înainte de a merge la biserică, sau chiar în biserică, înainte de a începe Sfânta Liturghie.

Rugăciune înainte de Sfânta Liturghie

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Doamne, Iisuse Hristoase, Care ești îndurat și milostiv tuturor celor ce Te cheamă pe Tine, Ție mă rog: dăruiește-mi putere și învrednicește-mă ca întru frica de Dumnezeu, cu toată înțelegerea și cu toată luarea-aminte să pot sta până la sfârșit cu inima înfrântă și să ascult din toată inima cuvintele Tale cele dătătoare de viață și să pot slăvi cu cuvinte curate jertfa cea fără de sânge a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Alungă din inima mea toate gândurile deșarte. Luminează-mi mintea cu strălucirea cunoștinței de Dumnezeu. Revarsă în mintea mea mila Ta cea izvorâtoare de încredere.

Întărește-mă și mă luminează întru frica de Tine, care este începutul a toată înțelepciunea. Așa Doamne, Împărate, auzi-mă când Te chem și dăruiește iertare tututor păcatelor mele. Că Tu Unul ești binecuvântat, cu Tatăl și cu Sfântul Duh, amin”.

Citește și: Scopul participării la Liturghie este Împărtășania, nu rugăciunile, cântările sau predica

Sursă articol: Rugăciune înainte de Sfânta Liturghie, Carte de Rugăciuni, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2016, pp. 167-168

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.