Prăjitură fragedă cu mere, de post
Pe perioada postului, prăjiturile pe bază de fructe sunt cele mai hrănitoare şi uşor de preparat.
Merele sunt cele mai populare fructe, despre care am aflat mai multe în articolul referitor la calităţile lor terapeutice şi efectele benefice asupra sănătăţii.
Din mere se pot prepara prăjituri, plăcinte şi budincă, sau se pot umple merele cu diverse delicatese.
Nu trebuie să fii o gospodină cu experienţă pentru a-ţi reuşi această reţetă. Este o prăjitură fragedă, delicată şi simplă în natura ei.
Aroma de mere, scorţişoară şi lămâie dă şi mai multă savoare reţetei. Ingredientele listate mai jos sunt pentru 4 porţii.
Cuprins
Prăjitură fragedă cu mere, de post
Ingrediente
• 2 kg de mere
• 600 g făină
• 250 g margarină
• 200 g zahăr tos
• 50 g zahăr pudră
• un praf de copt
• o linguriţă scorţişoară
• coaja rasă de la o lămâie
• griş
Mod de preparare a aluatului
• se pune margarina la topit la foc mic într-un ibric
• se adaugă peste făina aşezată într-un castron mare pentru frământat
• se adaugă praful de copt şi se amestecă până la omogenizare
• se frământă cu mâinile până la obţinerea unui aluat moale, nelipicios
• coca se lasă la rece timp de o oră
Merele
• se curăţă de coajă sau se rad întregi, bine spălate
• se adaugă zahăr după gust şi scorţişoară
• se adaugă 50 de g de margarina topită
• se pun la călit într-o cratiţăMod de preparare
• se scoate aluatul de la rece şi se împarte în 3 foi
• se căptuşeşte tava cu hârtie de copt
• se întind foile pe masă şi apoi se aşează în tavă
• peste prima foaie se presară griş, apoi se pune jumătate din umplutura de mere
• se adaugă din nou griş, cealaltă foaie, şi din nou mere
• se acoperă prăjitura cu ultima foaie
• se coace la foc potrivit, timp de 45 de minute
• se decorează cu bastoane de scorţişoară sau cu zahăr pudră
• se serveşte caldă sau rece
Alternative: Merele se pot tăia cubuleţe, iar foile se pot rula ca la plăcintă, sau se pot aşeza fâşii subţiri încrucişate, ca la tartă. Depinde de aspectul dorit!