POSTUL PAȘTELUI, mai mult decât o cură de slăbire

Dincolo de toate dietele şi tentativele de slăbire care se practică astăzi în societate, descoperim în post un regim sufletesc indispensabil vieţii spirituale a omului. A nu mânca este mai degrabă o reţetă care ţine de sănătatea sufletească şi mai puţin o metodă de slăbire.

Poporul român este un popor credincios, care ţine foarte mult la păstrarea zilelor de post. În vechime, cei care nu posteau erau consideraţi păgâni sau oameni care nu au frică de Dumnezeu.

Postul Paştelui. Mai Mult Decât O Cură De Slăbire

Postul creştin este întemeiat pe un fond spiritual religios moştenit de la ţăranii noştri care miercurea şi vinerea renunţau la mâncarea de dulce pentru a onora patimile lui Hristos. Postul este aşadar o manifestare a credinţei în Iisus Hristos, în jertfa Lui pe cruce şi mai ales în Învierea Lui. El a fost introdus în România odată cu încreştinarea noastră de către Apostolul Andrei, primul ucenic al Domnului.

Post vs. cura de slăbire

Există un curent modern dezvoltat pe seama postului creştin, şi anume cura de slăbire sau regimul de detoxifiere a organismului. Postul care se practică în Biserica Ortodoxă nu are nimic în comun cu aceste terapii de purificare a organismului care au la bază un regim alimentar deficitar. El nu presupune numai renunţarea la mâncarea de carne, de lapte, brânză şi ouă. Este mai curând o lepădare de vicii şi patimi. Este o curăţare de păcate şi de gândurile rele. El are la bază întoarcerea la Dumnezeu şi regretul sau pocăinţa pentru faptele rele făcute de-a lungul vieţii.

Postul Paştelui. Mai Mult Decât O Cură De Slăbire

Postul este un element de asceză, de limpezire a minţii, de stârpire a pornirilor pătimaşe şi de eliberare a minţii de orice gând lumesc. Numai în acest context poate pătrunde în inimă fiorul dragostei, locaşul unde înfloreşte rugăciunea. Postul fără rugăciune este lipsit de orice roadă. Omul care renunţă la hrana trupească supravieţuieşte cu ajutorul rugăciunii, care îi aduce apă şi hrană vie sufletului. Dumnezeu vede dorinţa omului de a se curăţa de păcate şi îi dă energia Harului Său pentru a rezista.

Înainte de a începe acest post este necesar să se discute cu duhovnicul, pentru a stabili cele mai bune condiţii. Postul fără binecuvântare nu se va ţine uşor, şi nu va aduce folos, ci chiar va păgubi pe postitor, slăbindu-i rezistenţa fizică şi psihică.

Condiţiile postului adevărat

Postitorul adevărat stă la masă cu Dumnezeu. El nu se arată trist sau slăbănogit de lipsa de hrană, ci curat şi luminos la faţă. Postul este o lucrare tainică, ce se face în adâncul inimii, acolo unde sălăşluieşte dragostea de Dumnezeu şi celelalte virtuţi. Definiţia postului o aflăm de la Însuşi Mântuitorul Iisus care ne învaţă cum să ne comportăm pentru a fi bineplăcuţi lui Dumnezeu:

„Iar când postiti, nu fiţi posomorâţi ca făţarnicii. Că ei îşi mânjesc feţele ca să le arate oamenilor că ţin post. Adevărat vă spun, că ei şi-au luat plata lor de la oameni. Tu însă când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, pentru ca nu oamenilor să le arăţi că posteşti, ci Tatălui tău Care este întru ascuns. Şi Tatăl care vede întru ascuns îţi va răsplati ţie”.

Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul. Nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi.

Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire, dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei. Domnul te va călăuzi necontenit şi în pustiu va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale şi vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată.

(Isaia, cap. 58)

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.