Cum să faci chiftele de năut ca în Israel – falafel 100# autentic

Cine a gustat chiftele de năut în Israel, cu siguranță s-a îndrăgostit de gustul, textura și aroma lor. Am găsit rețeta de falafel autenic, pe care o putem face și noi acasă.

Pot fi servite ca aperitiv, gustare sau ca fel principal la masă, alături de o garnitură. 

Chiftele de naut ca in Israel - reteta autentica

Chiftele de naut ca in Israel – reteta autentica: Freepik.com

Sfaturi importante

Este important să folosiți năut crud, hidratat peste noapte. Astfel veți obține un falafel crocant. Cu năutul fiert de la conservă, chiftelele vor avea o textură moale, ca un terci.

Nu omiteți bicarbonatul – acesta le va da o textură pufoasă. Verdețurile sunt importante pentru aromă și culoare, nu le excludeți. Dacă nu găsiți coriandru, utilizați doar pătrunjel (spanac sau leurdă).

Coapte în cuptor? 

Chiftelele de năut pot fi coapte în cuptor dacă nu vreți să le prăjiți. Nu vor avea însă aceeași textură crocantă, ci vor fi mai mult fierte.

Puneți-le în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și ungeți-le pe deasupra cu o pensulă înmuiată în ulei.

Dați-le la 220 de grade Celsius pentru 25-30 de minute, întorcându-le pe cealaltă parte la jumătatea timpului de coacere. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chiftele de năut pe care vă recomand să le încercați:

Chiftele de năut și leurdă – super-aromate și crocante!
Chiftele de năut cu crustă de susan
Chiftele vegetale din năut și morcov
Chiftele de post, din năut și spanac
Chiftele de năut și ciuperci, de post

Falafel autentic ca in Israel

Falafel autentic ca in Israel: Freepik.com

Falafel - reteta Israel

Falafel – reteta Israel: Freepik.com

Chiftele de naut - falafel Israel

Chiftele de naut – falafel Israel: Freepik.com

Chiftele de naut - falafel Israel

Chiftele de năut ca în Israel

Categorie Appetizer, Main Course, Side Dish

Ingrediente
  

  • 400 g de năut crud
  • 5 căței de usturoi
  • 1/2 ceapă mică
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță de paprika (boia de ardei)
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 felie de pâine
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cană de pătrunjel verde tocat mărunt
  • 1/2 cană de coriandru tocat mărunt (sau tot pătrunjel)
  • 1 lingură de semințe de susan
  • ulei pentru prăjit

Mod preparare rețetă
 

  • Primul pas este să puneți năutul la înmuiat în apă timp de 12-14 ore.
  • Năutul hidratat se scurge de apă, se clătește și se pune în vasul robotului cu lama S. Se adaugă usturoiul, ceapa tăiată bucăți și condimentele.
  • Înmuiați felia de pâine în apă, scurgeți-o bine, rupeți-o bucăți și puneți-o în robot.
  • Mixați ingredientele până când năutul se mărunțește și capătă o textură grunoasă.
  • Adăugați verdețurile spălate, stoarse și tocate. Puneți semințele de susan și pulsați de câteva ori, cât să se mărunțească verdețurile. Compoziția trebuie să aibă o textură grunjoasă. Nu mixați prea mult, ca să nu devină un terci.
  • Transferați compoziția într-un bol. Acoperiți-l cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l în frigider pentru 1-2 ore.
  • Scoateți bolul din frigider și adăugați bicarbonatul de sodiu. Amestecați bine cu mâna, până la omogenizare.
  • Umeziți palmele cu apă și formați biluțe mici. Puneți-le pe un tocător, pe o tavă sau pe masa de lucru curată.
  • Puneți ulei la încins într-o crăticioară sau într-o tigaie adâncă (pentru baie de ulei). Încingeți uleiul bine la foc mediu. Când începe să sfârîe și apar bule mici, adăugați cu grijă chiftelele. Puneți doar una la început să vedeți dacă se prăjește bine. Dacă nu, mai lăsați uleiul la încins.
  • Este recomandat să prăjiți câte 4-5 chiftele odată, nu mai mult, pentru a aglomera vasul. Se prăjesc timp de 3-5 minute, întorcându-le cu paleta, pentru a se rumeni uniform. Focul se lasă la mic. Sunt gata când au căpătat o culoare maronie.
  • Scoateți chiftelele într-un bol tapetat cu prosoape de hârtie.

Notă

Chiftelele de năut sau falafel făcut după rețeta israeliană sunt crocante la exterior, fragede în interior și au o culoare maro-verzuie plăcută.
Le puteți servi cu diferite garnituri: sos de tahini, salate de verdețuri, ceapă verde, muștar, maioneză, sos de roșii, legume crude, piure, orez etc. 
Sursă rețetă: Mama Living Abroad, Authentic Israeli Falafel: https://mamalivingabroad.com/authentic-falafel/uthentic Israeli Falafel

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.