Vafe din 2 ingrediente – niciun gram de făină, zahăr sau lactate

Acum au apărut pe piață numeroase aparate de făcut vafe sau gofre. Cu siguranță le-ați văzut și voi  prin hypermarket-uri. Nu sunt foarte costisitoare și de aceea unii sunt curioși să le încerce.

Vafele sau gofrele (la francezi) seamănă cu clătitele.

Cum sa faci vafe fara zahar, faina, lapte

Imagine cu titlu sugestiv: Cum sa faci vafe fara zahar, faina, lapte: Freepik.com

Se presupune că vafele au fost la origine un mic-dejun servit în vechea Grecie. La început nu erau dulci, însă mai târziu s-a adăugat și zahăr în compoziție. Olanda și Belgia sunt țările care au modernizat vafele. Au devenit populare prin secolul al 16-lea.

Rețeta clasică de vafe presupune utilizarea de făină, praf de copt, zahăr, unt, lapte și ouă. Rețeta prezentată mai jos are doar ouă și unt din oleaginoase (arahide, nuci, migdale).

Pe scurt, avantajele acestor vafe sunt: nu au gluten, nu au zahăr, sunt slabe în carbohidrați. Sunt făcute în casă, ingredientele sunt minime și „eticheta” curată.

Sunt bogate în proteine, hrănitoare, rapid de făcut. Pot fi incluse în dieta diabeticilor, dieta keto, dieta fără gluten și probabil diverse diete de slăbit. Copiilor și adulților le plac deopotrivă.

Vafe fără gluten și zahăr – rețetă

Ingrediente pentru 6 vafe:

  • 3 ouă
  • 4 linguri de unt de arahide (fără zahăr)

Toppings:

  • miere
  • fructe de pădure
  • fructe proaspete
  • ciocolată neagră topită

Mod de preparare

Spargeți ouăle într-un bol. Bateți-le cu telul până se fac spumă. adăugați untul de arahide și amestecați totul foarte bine. Compoziția trebuie să fie lichidă și omogenă, fără bucăți de unt de arahide. Acest lucru poate fi făcut mult mai rapid și ușor în blender sau robot.

Aluatul pentru vafe este gata! Se mai poate adăuga un praf de sare. Puneți aparatul de făcut vafe pe foc. Pulverizați puțin ulei. Când s-a încins, turnați ½ plonic, sau cât este necesar pentru a umple forma.

Orificiul nu trebuie umplută până sus deoarece va crește pe alături. După câteva încercări cu siguranță veți obține vafa perfectă! Închideți aparatul și coaceți vafa pentru 1-3 minute.

Vafele făcute după această rețetă au o crustă frumoasă deasupra și un interior pufos. Le puteți servi cu diverse topping-uri, în funcție de ce vă permite dieta pe care o țineți. Merg unse cu unt, gem sau cremă de brânză.

La cât de repede se fac, pot fi o masă ideală pentru micul-dejun, dar pot fi luate și la pachet (serviciu / școală / călătorie).

Note și sugestii

Autoarea rețetei recomandă utilizarea untului de migdale pentru această rețetă de vafe, deoarece are un gust mai neutru și o textură mai moale.

Dacă nu aveți decât unt de arahide, încercați. Vă sugerez să folosiți un unt de arahide fin, nu crocant. Acesta trebuie scos din timp din frigider pentru a fi moale când faceți rețeta. Sau îl puteți încălzi puțin la microunde.

La modul ideal, untul de migdale/arahide sau alte nuci ar trebui făcut în casă, doar din nuci și nimic altceva (ex. ulei, zahăr).

În compoziția vafelor puteți adăuga vanilie sau alte arome. Ca și îndulcitor, se poate pune puțină stevia sau puțin eritritol.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete de clătite fără gluten și zahăr pe care le puteți încerca:

Clătite fără gluten, din 2 ingrediente – pentru umpluturi dulci sau sărate
Clătite din brânză de vaci, fără zahăr și făină – 1 g de carbohidrați (keto, diabet)
Clătite cu dovleac, fără zahăr și făină
Clătite din ouă, banane și fulgi de cocos – fără zahăr și făină

Surse articol:

1. Low Carb Love, Waffles with just 2 ingredients? Low carb, keto friendly recipe: https://www.youtube.com/watch?v=goPkry9jKYI&ab_channel=LowCarbLove
2. Low Carb Love, 2 ingredient crispy waffles: https://www.lowcarblove.com/blog/2-ingredient-crispy-waffles
3. Chicago Waffles, The amazing history of waffles: https://www.chicagowaffles.com/the-amazing-history-of-waffles/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.