Brioșe cu legume – rețetă ideală pentru diabet și cura de slăbire
Omleta este unul din cele mai sănătoase preparate culinare din toate timpurile. Ceea ce o face benefică sănătății este, desigur, cantitatea mare de ouă.
Ouăle sunt considerate multi-vitamine naturale. Conțin o sumedenie de vitamine, minerale, proteine și antioxidanți.
Singurul element care le lipsește pentru a fi catalogate alimente complete sunt fibrele. Însă acestea pot fi luate din legumele care se adaugă în omletă, sau care se servesc sub formă de salată, murături etc.
Cuprins
Omletă „practică” sub formă de brioșe
Un mod inedit de a prepara și servi omleta clasică este sub formă de brioșe-aperitiv. Compoziția pe care de regulă o putem în tigaie se pune în forme de brioșe.
Astfel vom obține niște omlete mici, individuale, foarte atractive și practice totodată. Acestea pot fi luate la serviciu, la școală sau în călătorie.
Rețeta de mai jos este orientativă. Folosiți legumele care vă plac sau care sunt deja disponibile în frigiderul vostru.
Ideale pentru masa de dimineață și pentru pachet
Aceste brioșe cu legume sunt ideale pentru masa de dimineață, deoarece furnizează nutrienți care asigură sațietatea de care avem nevoie până la prânz.
Specialiștii spun că micul-dejun trebuie să fie sărat și nu dulce. Acesta trebuie să conțină proteine, grăsimi și fibre. Este foarte dăunător să îi dăm organismului la prima masă zahăr sau carbohidrați.
Aceste brioșe cu legume nu conțin deloc făină. Sunt potrivite pentru dieta celor cu diabet, cu intoleranță la gluten sau cu probleme ale greutății corporale. Sunt o rețetă grozavă pentru curele de slăbit. Pot fi date și copiilor care sunt mai mofturoși în privința legumelor.
Le puteți face de cu seară, iar a doua zi dimineața doar le serviți sau le puneți la pachet.
Brioșe cu legume – rețetă
Ingrediente
- 8 ouă
- 60 ml de lapte
- 1 linguriță de ulei de măsline
- 1 ardei ardei gras mare
- 220 g de spanac
- 100 g de ciuperci
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Pregătiți toate legumele: spălați-le, curățați-le după caz și tăiați-le cubulețe, sau după preferință.
Puneți o linguriță de ulei în tigaie. Adăugați ardeiul și căliți-l pentru 5-7 minute. Puneți spanacul și ciupercile. Mai lăsați-le 2 minute, apoi opriți focul.
Bateți ouăle într-un bol înalt, cu telul. Sau puteți folosi mixerul. Adăugați laptele, sarea și piperul și amestecați. Incorporați legumele călite.
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Dacă folosiți o tavă teflonată de brioșe sau forme individuale din hârtie, ungeți-le cu puțin ulei. Dacă folosiți o tavă din silicon, nu mai este nevoie să utilizați ulei.
Distribuiți compoziția de omletă în formele de brioșe, umplându-le până sus. Introduceți tava în cuptor. În 15-20 de minute brioșele sunt gata. Acestea trebuie să fie ferme la suprafață când le atingeți cu degetul.
Informații nutriționale
O brioșă cu legume pregătită după rețeta de mai sus conține cu aproximație:
- 6 g de proteine
- 4 g de grăsimi
- 75 de calorii
- 2 g de carbohidrați
- 1 g de fibre
Note și sugestii
Dacă aveți intoleranță la lactoză, folosiți un lapte vegetal neîndulcit. Ideal ar fi să îl preparați în casă. Laptele poate fi înlocuit cu iaurt.
Dacă doriți ca brioșele să aibă un conținut și mai mare de proteine, adăugați bucățele de pui, somon, fasole sau brânză în compoziție.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare:
Brioșe-aperitiv cu morcovi, fără făină – din 4 ingrediente banale!
Brioșe-aperitiv cu legume, fără ouă sau făină de grâu
Brioșe cu cașcaval, ardei gras și boabe de porumb
Măncați sănătos! Brioșe cu conopidă (rețetă anticancerigenă)
Sursă articol: RUSH University, Breakfast egg muffins: https://www.rush.edu/news/breakfast-egg-muffins