Brioșe-aperitiv cu legume, fără ouă sau făină de grâu

Dacă vă place omleta, pizza sau tartele de legume, cu siguranță veți aprecia și această rețetă de brioșe-aperitive. Varianta propusă este una dietetică, întrucât nu conține ouă, nici făină rafinată de grâu.

Rețeta poate fi utilă și în cazul persoanelor cu boala celiacă sau cu sensibilitate ori intoleranță la gluten.

Briose aperitiv cu legume, fara oua

 

Aceste brioșe se prepară foarte ușor și pot fi servite la micul-dejun, la prânz, la cină sau ca gustare între mese. Pot constitui o alternativă mai atractivă la ochiuri, ouă fierte sau omletă.

Pregătite de cu seară, sunt un mic-dejun binevenit în diminețile în care vă grăbiți și nu aveți timp să stați prea mult în bucătărie.

Făina de grâu este înlocuită cu făină de năut, obținută prin măcinarea boabelor uscate de năut. Ea conține toți nutrienții din năut, fiind în mod deosebit bogată în proteine și fibre.

De ce făină de năut pentru această rețetă? Deoarece prin combinarea cu apă, ea poate fi folosită ca liant pentru aluat, înlocuind ouăle.

Întrucât are un gust destul de searbăd, făina de năut trebuie asociată cu un ingredient mai gustos, precum fulgi de drojdie inactivi. Aceștia vor da preparatului final o aromă ușoară de brânză.

La capitolul legume, puteți folosi orice amestec doriți. În această rețetă se folosesc broccoli, porumb, dovlecei (sau zucchini) și ardei gras.

Pe lângă acestea, se pot adăuga ciuperci, morcovi, spanac, țelină, roșii, ceapă verde.

Brioșe-aperitiv de post – rețetă

Din cantitățile date rezultă circa 14 brioșe.

Ingrediente

• 3 căni de legume asortate tocate mărunt sau date pe răzătoare (1 cană de ardei gras tocat, 1 cană de broccoli tocat, ¾ cană de dovlecel ras și stors și ¼ cană de boabe de porumb)
• ½ cană de ceapă verde tăiată feliuțe sau bucățele mici
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2 căni de făină de năut
• ¼ cană de fulgi de drojdie inactivă
• 1 linguriță de praf de copt
• 1 linguriță de sare
• ½ linguriță de piper
• 2 ½ căni de apă

Preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecați într-un bol făina de năut cu fulgii de drojdie, praful de cop, sarea și piperul. Adăugați apa și amestecați cu telul pentru a evita formarea de cocoloașe. Lăsați această compoziție deoparte până pregătiți legumele.

Puneți uleiul de măsline la încins într-o tigaie la foc mediu. Adăugați toate legumele (mai puțin ceapa verde, dacă folosiți) și gătiți-le circa 7 minute, până ce încep să capete o nuanță maronie. Adăugați ceapa verde și lăsați-o 2-5 minute. Asezonați cu sare și piper, după gust și luați tigaia de pe foc.

Pentru a obține forme de brioșe, puteți folosi o tavă specială cu orificii pentru brioșe sau forme de brioșe de silicon sau de hârtie (de unică folosință).

Ungeți formele cu puțin ulei. Împărțiți cantitatea de legume pentru a ajunge pentru toate formele. Umpleți-le pe jumătate cu legume și completați cu compoziția de făină de năut.

Cu o lingură, amestecați ușor în forme, pentru a vă asigura că aluatul ajunge până la baza brioșelor.

Introduceți tava în cuptor și coaceți brioșele timp de 30-35 de minute. Verificați să fie făcute bine în interior, cu ajutorul unei scobitori. Trebuie să fie ușor rumenite deasupra când sunt gata.

Permiteți-le să se răcorească timp de 10 minute după ce le scoateți din cuptor, apoi le puteți scoate și din forme. Dacă nu se desprind ușor, desfaceți marginile cu un cuțit.

Se pot servi calde sau reci. Sunt la fel de bune în ambele cazuri. Se pot păstrează la frigider până la 5 zile. Le puteți reîncălzi în cuptor sau într-o tigaie.

Articole recomandate:

BRIOȘE cu LEGUME, OU și BRÂNZĂ – sănătoase, practice, sățioase
BRIOȘE cu CONOPIDĂ (rețetă anticancerigenă)

Sursă: The Mostly Vegan, „Chickpea Flour Mini Veggie Frittatas”: http://www.themostlyvegan.com/chickpea-flour-mini-veggie-frittatas/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.