Tort cu avocado și lămâie – fără zahăr, făină și lactate – făcut la rece

Avocado este atât de cremos și delicat încât se pretează excelent la rețetele dulci. Din pulpa lui putem obține deserturi minunate, inclusiv torturi și prăjituri.

Tortul prezentat mai jos este făcut doar din fructe – proaspete, uscate și oleaginoase.

Tort cu avocado si lamaie - fara zahar si faina - facut la rece

Tort cu avocado si lamaie – fara zahar si faina – facut la rece: Freepik.com

Nu are zahăr adăugat, făină sau ouă. Nu conține nici produse lactate. Este ideal pentru cei cu alergii alimentare, precum intoleranță la gluten sau intoleranță la lactoză.

Acest tort cu avocado nu necesită coacere în cuptor, deoarece nu are un blat clasic, din făină. Blatul este realizat din nuci și curmale. Crema se face din avocado și lămâie. Combinația este senzațională!

Este un desert de vară simplu, delicat, plin de prospețime și savoare!

Tort cu avocado – rețetă

Ingrediente pentru bază

  • 100 g de nuci
  • 150 g de curmale
  • 35 g de ulei de cocos lichid
  • 30 g de pudră de cacao
  • 25 g de fulgi de cocos

Ingrediente pentru cremă

  • 5-6 avocado
  • 125 ml de suc de lămâie sau limetă
  • 125 ml de sirop de agave/arțar sau miere
  • 90 g de ulei de cocos lichid

Mod de preparare

Tapetați un inel culinar cu hârtie de copt, inclusiv pe margini. Autoarea rețetei a folosit o formă rotundă de 18 cm. Voi puteți folosi și una de 20 cm., însă tortul va ieși mai scund.

Începeți cu baza. Puneți nucile, curmalele și restul ingrediente din lista de mai sus în vasul robotului cu lama S. Mixați bine, până când ingredientele se mărunțesc și se omogenizează.

Trebuie să obțineți o compoziție grunjoasă și lipicioasă. Transferați-o în formă și distribuiți-o uniform. Presați-o apoi cu dosul lingurii, într-un strat compact. Dați tava în frigider

Spălați vasul robotului pentru că veți avea nevoie de el la cremă.

Tăiați fructele de avocado în două și cu o lingură, scoateți pulpa. Puneți-o în vasul robotului împreună cu sucul de lămâie, uleiul de cocos și siropul de agave sau mierea de albine.

Mixați câteva secunde, până când avocado se transformă într-o pastă. Opriți robotul din când în când și răzuiți pereții pentru o mixare omogenă. Crema finală trebuie să fie fină, să nu conțină deloc bucăți de fruct. Va avea o culoare verde senzațională!

Turnați crema peste baza din tavă și nivelați cu lingura la suprafață. Puteți decora acum tortul cu ciocolată rasă sau ciocolată topită, cu fructe, nucă de cocos sau alte ornamente.

Dați tortul la frigider. Trebuie să stea la rece minim 4 ore, de preferat peste noapte.

Când sunteți gata să serviți desertul, desfaceți cu grijă inelul culinar și scoateți tortul.

Acest tort trebuie păstrat la frigider și consumat în 2-3 zile.  

Note și sugestii

Pentru baza tortului puteți folosi orice fel de oleaginoase, precum nuci românești, migdale, alune sau arahide, dar și semințe.

Curmalele pot fi înlocuite cu alte fructe uscate lipicioase, precum smochine, stafide sau prune uscate.

Uleiul de cocos din cremă poate fi înlocuit cu lapte de cocos (partea solidă din conserva metalică – se găsește la Ldl). Se pune cam jumătate de conservă. Dacă nu vreți neapărat un desert vegan, puteți utiliza smântână sau frișcă.

Lămâia poate fi înlocuită cu limetă (lămâie verde). Aceasta din urmă are o aromă diferită.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu avocado:

Pastă de avocado cu miez de nucă – rețetă tartinabilă de post
Limonadă cremoasă cu avocado și castravete – beneficii uimitoare
Trufe din avocado și cacao – desert sănătos și sățios, fără zahăr
Tartă cu cremă de avocado, fără zahăr și făină

Sursă articol: Mrs. Flury, Avocado cheesecake vegan: https://www.mrsflury.com/avocado-cheesecake-vegan-no-bake/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.