Pastă din semințe de floarea-soarelui – poate înlocui brânza

Fie că țineți post sau urmați un regim vegan, fie că aveți intoleranță la lactoză sau ați exclus brânzeturile din dietă, această rețetă este pentru voi.

Poate fi considerată și folosită ca o brânză vegană, tartinabilă, sau un pateu vegetal. 

Pasta din seminte de floarea-soarelui – poate inlocui branza

Imagine cu titlu sugestiv: Pasta din seminte de floarea-soarelui – poate inlocui branza

Cum să faci brânză vegană ieftină și sănătoasă

Este gustoasă, hrănitoare și sănătoasă. În loc să dați bani pe produsele vegane din comerț, mai bine încercați această rețetă.

Brânza vegană din magazine are grăsimi nesănătoase, agenți de îngroșare, conservanți, potențatori de arome și alte E-uri nesănătoase. În plus, sunt și foarte costisitoare.

Rețeta pe care v-o prezentăm mai jos se face dintr-un ingredient 100% românesc, autohton și accesibil ca preț. Nimic scump, nimic sofisticat sau străin de bucătăria noastră.

Pastă de semințe de floarea-soarelui – rețetă

Ingrediente

  • 80 g de miez de floarea-soarelui crude
  • 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • ½ lămâie medie

Mod de preparare

Miezul de floarea-soarelui se pune într-un bol. Se acoperă cu apă și se lasă la înmuiat minim 2 ore. Puteți face asta cu o seară înainte.

Cu cât mai bine hidratate sunt semințele, cu atât mai bine se vor măcina și vor da o pastă fină. Scurgeți apoi apa și clătiți semințele. 

Semințele scurse și clătite se pun în vasul unui mini-robot cu lama S. Se adaugă fulgii de drojdie și zeama de lămâie.

Se pune apoi uleiul de măsline și se mixează câteva secunde, până rezultă o pastă fină. Va trebui să opriți robotul de mai multe ori și să răzuiți pereții pentru a ajuta la mixarea ingredientelor.

În cazul în care pasta este prea vârtoasă și nu se macină bine, puteți adăuga puțină apă minerală.

Când compoziția a devenit fină și cremoasă, este gata. Transferați-o într-un borcan de sticlă sau într-o caserolă de sticlă cu capac. Se păstrează la frigider.

Este ideală pentru tartine. O puteți unge pe pâine prăjită, pe biscuiți uscați sau pe rondele/bastonașe de legume crude (ardei gras sau kapia, apio, castravete, dovlecel, morcov etc.).

Note și sugestii

Uleiul de măsline este obligatoriu, deoarece este gras și dă un gust bogat acestui preparat. Nu îl înlocuiți cu ulei de floarea-soarelui.

Dacă vreți ca pasta de semințe să fie mai închegată după ce stă la frigider, puneți și 1 lingură de ulei de cocos. Acesta solidifică orice compoziție în care este adăugat când este dată la rece.

Nu omiteți fulgii de drojdie, deoarece aceștia dau pastei un gust asemănător brânzei. Dar dacă nu-i aveți, nu-i nicio problemă!

În compoziție se pot adăuga diverse mirodenii sau condimente, precum sare, piper, busuioc, ceapă verde, roșii tocate mărunt, usturoi etc.

Se pot adăuga de asemenea roșii uscate sau pastă de roșii/suc de roșii. O altă sugestie este să adăugați și câteva nuci la această rețetă. Preparatul final va avea un conținut mai mare de proteine, vitamine și minerale.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de brânzeturi vegane:

Cel mai simplu mod să faci brânză din năut – fără agenți de închegare sau aditivi
Brânză vegană cremoasă și fină, din 2 ingrediente – rețetă revoluționară
Cum să faci unt vegan din lapte de soia – margarină sănătoasă pentru rețetele de post
Intoleranță la lactoză? Fă lapte din semințe și nuci

Sursă articol: Une Jeur, Une Recette, Brânză tartinabilă de casă în 5 minute, fără produse lactate: https://www.youtube.com/watch?v=5-qhIVS7eE4&ab_channel=UnjourUnerecette

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.