Dulceața de usturoi – o rețetă surprinzătoare

Ați mâncat vreodată dulceață de usturoi? Sau poate că nici măcar nu ați auzit de așa ceva!

Este un preparat inedit, ușor de realizat în casă. Vă va face mesele mult mai gustoase și aromate.

Dulceața de usturoi – o rețetă surprinzătoare

Imagine sugestiva: Stockimagefactory

Condimentele și plantele aromatice nu sunt utile doar în domeniul culinar, ci și în medicină. Acestea sunt utilizare în scop terapeutic pentru prevenirea și tratarea bolilor.

Usturoiul și beneficiile sale pentru sănătate

Usturoiul este unul din cele mai potente condimente vindecătoare. Conține compuși bogați în sulf și polifenoli cu efecte profilactice în cancere, boli cardiovasculare, afecțiuni metabolice, diabet sau infecții.

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, hipolipidemiante, antibacteriene și anticancerigene.

Compușii săi bioactivi acționează împotriva stresului oxidativ și inflamației – doi factori de risc majori ai îmbolnăvirii.

Studiile au demonstrat că usturoiul modulează diverși biomarkeri ai bolilor. Poate fi folosit și în asociere cu medicamentele sau alte terapii convenționale pentru a potența efectele acestora.

Unele persoane mănâncă usturoi la fiecare masă și bine fac. Alții îl consumă crud, alții îl fac mujdei și îl întind pe pâine sau îl servesc ca garnitură.

Citește și – „Mujdei” vindecător din usturoi, lămâie și turmeric

Un preparat inedit, de care nu ați mai auzit până acum, este dulceața de usturoi. Aceasta seamănă cu dulceața de ardei iute și se folosește în același scop.

Dulceața de usturoi – rețetă

Ingrediente

  • ½ kg de usturoi decojit
  • 180 ml de apă
  • 150 g de zahăr
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 frunză de salvie

Mod de preparare

Decojiți usturoiul de coajă. Curățați toți cățeii și cântăriți-i. Puneți-i în vasul unui mini-robot cu lama S. Mixați până se toacă mărunt.

Transferați-i într-o cratiță. Turnați peste ei apa, puneți frunza de salvie și așezați vasul pe foc. fierbeți amestecul timp de 10 minute, amestecând des cu o lingură de lemn.

După ce compoziția s-a răcorit, pasați-o cu ajutorul unui robot sau blender vertical. Trebuie să obțineți o pastă fină.

Transferați pasta din nou în cratiță și adăugați zahărul. Puneți scorțișoara și amestecați bine. Fierbeți amestecul până când scade și se transformă într-o pastă groasă.

Turnați dulceața fierbinte în borcane de sticlă. Închideți-le ermetic și păstrați-le în frigider. Consumați dulceața de usturoi în termen de 2-3 săptămâni după deschiderea borcanului.

Dacă vreți să reziste câteva luni, va trebui să sterilizați borcanele.

Citește și – Sos libanez de usturoi – fin ca o maioneză

Idei de servire

Dulceața de usturoi poate acompania excelent fripturile. O puteți folosi ca sos pentru carnea făcută pe grătar, pentru paste, pentru cartofi prăjiți sau copți, pentru brânzeturi, chiftele, sărmăluțe, clătite-aperitive sau alte mâncăruri.

Note și sugestii

Dacă sunteți diabetic, puteți înlocui zahărul cu fructoză sau alt îndulcitor. În cazul în care nu aveți frunze de salvie, le puteți înlocui cu frunze de dafin.

Nu aruncați cojile de usturoi! Le puteți transforma într-o pudră aromatică pentru mâncăruri. 

Citește – Transformați cojile de ceapă și usturoi într-o pudră aromată pentru mâncăruri

Surse articol:

1. Une Jeur Une Recette, Dulceata de usturoi: surprinzatoare si delicioasa: https://www.youtube.com/watch?v=zNEjwbUMgG0&ab_channel=UnjourUnerecette
2. Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.