Sos libanez de usturoi – fin ca o maioneză

Acest sos libanez de usturoi se numește „Toum”. Este ca o pastă fină.

Foarte savuros lângă o friptură de carne sau pește. Poate fi pus pe cartofi, shaorma sau alte mâncăruri.

Sos libanez de usturoi

Sos libanez de usturoi: Charles Haynes

Și noi avem sosurile noastre tradiționale, precum mujdeiul. Însă rețeta pe care v-o prezentăm mai jos merită încercată. Ingredientele sunt aceleași, doar modul de preparare diferă.

Singurul inconvenient este că trebuie să folosiți mult ulei, ca la maioneză.

Sosul rezultat este deosebit de gustos. Poate înlocui maioneza din ou în rețetele de post.

Sos libanez de usturoi – rețetă

Ingrediente

  • 60 g de usturoi (13 bulbi)
  • 250 ml de ulei
  • 40 ml de suc de lămâie
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Curățați bulbii de usturoi de coajă. Puneți-i în vasul robotului cu lama S împreună cu sarea.

Mixați până când usturoiul se mărunțește complet. Va trebui să opriți ocazional robotul și să răzuiți pereții vasului, pentru a o obține o pastă cât mai fină.

Când usturoiul s-a mărunțit, turnați alternativ sucul de lămâie și uleiul, în timp ce robotul merge.

Sucul de lămâie și uleiul se toarnă în fir, prin gura capacului. Exact ca la maioneză. Robotul trebuie să meargă în continuare.

Sosul obținut trebuie să arate ca o cremă fină, albicioasă.

Se pune într-un borcănel cu capac și se lasă să stea în frigider până în momentul servirii.

După o noapte de stat la rece este mult mai gustos.

Ajustați cantitatea ingredientelor în funcție de cât de mult sos doriți să faceți.

Păstrați proporțiile indicate.

Rețete similare

Dovlecei căliți, cu sos de usturoi – cea mai simplă și gustoasă mâncare arăbească de vară

Sos de usturoi, nuci și lămâie – rețetă cu beneficii

Sos de ghimbir și usturoi – rețeta unui medicament puternic

Cum să faci un mujdei reușit – rețetă sos de usturoi

Beneficii pentru sănătate

Pe lângă faptul că este absolut delicios la masă, sosul libanez de usturoi are și beneficii pentru sănătate.

Usturoiul crud ne poate păzi de multe boli, mai ales de infecții, boli cardiovasculare și metabolice.

În vechime era folosit pe post de antibiotic. Sunt menționate utilizările sale în epidemiile de tifos, dizenterie, holeră sau gripă.

Conține compuși bioactici impresionanți, precum sulfizi organici, fenoli, saponine și polizaharide.

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antibiotice, hipolipidemiante și anticancerigene.

Poate combate hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, bolile de oase și cancerele.

Surse articol:

1. Divă în Bucătărie, Sos libanez de usturoi: https://www.youtube.com/watch?v=0NB7nhGTw4w&ab_channel=DivaInBucatarie
2. Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, et al. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020;9(7):619. Published 2020 Jul 15. doi:10.3390/antiox9070619: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.