Cum să faci un MUJDEI reușit – rețetă sos de usturoi

Mujdeiul este un sos de usturoi bogat, cremos și versatil, popular în toată lumea. Fiecare țară are o rețetă tradițională și un mod specific de preparare a sosului de usturoi. Poate fi folosit la pește, fripturi, salate, paste, pizza, și alte preparate, calde sau reci.

Mujdei

Mujdei

Mujdei reușit – rețetă

Ingrediente

• 1 căpățână de usturoi medie
• 1 pahar de ulei
• 1 linguriță de zeamă de lămâie sau oțet de mere
• 1 vârf de cuțit de sare

Preparare

Desfacem căpățâna de usturoi, curățăm cățeii și îi zdrobim (sau pisăm) într-un bol. Adăugăm sarea și frecăm puțin cu o lingură (preferabil de lemn). Începem să adăugăm uleiul, turnând ușor, puțin câte puțin, ca la maioneză. Frecăm continuu fără să schimbăm direcția, pentru a nu tăia sosul.

În scurt timp vom vedea că sosul începe să se lege, moment în care trebuie adăugat oțetul sau sucul de lămâie. Continuăm să amestecăm până când terminăm toată cantitatea de ulei. Folosiți mai puțin ulei dacă doriți un sos de usturoi pentru o persoană sau pentru o singură masă. La final, mujdeiul va avea de 3 ori volumul inițial și o consistență pufoasă de maioneză.

La sosul de usturoi putem adăuga și câteva nuci zdrobite, pentru un gust mai crocant și aromat. Nucile se asezonează foarte bine cu mujdeiul, mai ales când îl servim cu pește și mămăligă. Sau îl putem îmbogăți cu iaurt sau smântână.

 Proprietățile usturoiului

Puternic aromați, bulbii de usturoi conțin minerale, vitamine și antioxidanți cu beneficii semnificative pentru sănătate. Conține mulți antioxidanți precum beta-caroten, zeaxantină și Vitamina C. Fitonutrienții regăsiți în usturoi au demonstrat proprietăți anti-cancerigene, anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungice,  și de combatere a bolilor arteriale coronariene.

95% Vitamina B6
52% Vitamina C
33% cupru
21% fier
18% calciu
26% selenu
73% mangan

Usturoiul este una din cele mai bogate surse de potasiu, fier, calciu, magneziu, zinc și seleniu. Alicina este cel mai important compus activ din usturoi, responsabilă în mare parte pentru puterea sa vindecătoare.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

7 comentarii

  1. Da, dar piscaaaaa….bine si bun de tot! Ulei pui cat vrei…ca la maioneza.Vrei multa pui mult….

  2. Merge foarte bine fara ulei, usturoi pisat cu iaurt gras

  3. mie imi iese si fara lamaie sau otet..

  4. este sos de usturoi nu mujdei.Mujdeiul are usturoi , sare si apa .Mai putem adauga in cantitati mici piper, ardei iute , otet , lamaie, alte condimente.Daca punem o cantitate de ulei de trei ori mai mare decat cea de usturoi in nici un caz nu-l putem numi mujdei.Ca sa nu vorbim despre faptul ca toate beneficiile enumerate in reteta se duc pe apa sambetei fiind inecate in ulei.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.