„Mujdei” vindecător din usturoi, lămâie și turmeric

Bazat pe studii științifice

Alimentele naturale ascund proprietăți terapeutice nebănuite. Mai ales condimentele sau plantele aromatice.

Un mod simplu de a le spori efectele bienefăcătoare asupra organismului este să le amestecăm și să consumăm preparatul concentrat obținut.

Mujdei vindecator din usturoi, lamaie si turmeric

Mujdei vindecator din usturoi, lamaie si turmeric

Un exemplu de amestec pe care îl putem realiza pentru sezonul rece este cel din usturoi, lămâie și turmeric.

Are efecte tonice asupra întregului organism, dar mai ales asupra sistemului imunitar.

Este un medicament natural, dacă vreți, pentru protejarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor dese.

Aveți nevoie de câteva borcănele mici, usturoi, lămâie și turmeric măcinat.

Trebuie doar să le măcinați și să le puneți la macerat. Un conservant excelent pentru astfel de rețete este mierea de albine sau oțetul.

„Mujdeiul” rezultat poate fi administrat ca atare, câteva lingurițe pe zi, sau poate fi folosit pe post de sos la masă.

Mujdei vindecător – rețetă

Ingrediente

  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lămâie
  • 1 lingură de pulbere de turmeric
  • 200 g de miere

Mod de preparare

Desfaceți căpățâna de usturoi. Decojiți bulbii și puneți-i într-un bol încăpător.

Decojiți lămâia și tăiați-o bucăți. Înlăturați sâmburii.

Ideal ar fi să folosiți și coaja, dar doar dacă lămâia este bio.

Puneți bucățile de lămâie peste usturoi.

Adăugați pulberea de turmeric. Pasați totul cu un blender manual, până când usturoiul și lămâia se mărunțesc complet.

Adăugați apoi mierea și amestecați bine cu o lingură de lemn, până la omogenizare.

Mierea trebuie să fie lichidă, altfel nu o veți putea incorpora ușor.

Pentru o mai bună absorbție a curcuminei din turmeric, este indicat să adăugați și puțin piper negru măcinat.

Transferați pasta obținută în borcănele mici de sticlă. Acestea trebuie să aibă capace care se închid bine.

Dați borcanele la frigider și lăsați pasta la macerat. După o săptămână puteți începe cura cu acest cocktail vindecător.

Se poate lua câte 1 linguriță, de 1-3 ori pe zi.

Rețete similare

Borcanul cu imunitate: pastă de miere, lămâie, scorțișoară și turmeric

Pasta de miere, polen și susan – secretul tinereții, dezvăluit de un apicultor bulgar

Preparat din propolis și usturoi pentru bolile de plămâni

Beneficii ingredientelor din rețetă

Fiecare din ingredientele folosite la această rețetă are valoare nutrițională și terapeutică.

Usturoiul este originar din vestul Chinei. Este folosit în scop medicinal din anul 2.600 Î.Hr.

Popoarele antice îl foloseau ca tonic și antibiotic în infecții, febră și diaree.

Compusul activ principal din usturoi este alicina. Aceasta ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene.

Este indicat în tulburări metabolice, hipertensiune arterială, diabet, cancer și infecții, boli de oase și de piele.

Ajută la scăderea inflamației și a colesterolului.

Combate stresul oxidativ și modulează biomarkeri multipli ai bolilor.

Lămâia este mai mult decât un ingredient aromat în deserturi, limonade și sosuri.

Studiile recente au arătat că acest fruct are un potențial farmaceutic însemnat.

Acesta se datorează conținutului bogat în compuși fenolici, precum flavonoide și acizi fenolici și uleiurilor esențiale.

Lămâia are activități antimicrobiene, antiinflamatoare, anticancerigene.

Susține sănătatea inimii. Ajută la scăderea colesterolului și a gliemiei.

Îmbunătățește digestia. Contribuie la scăderea în greutate. Reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Facilitează absorbția fierului și ajută în anemie.

Turmericul dă o culoare frumoasă preparatelor în care este adăugat. Acea nuanță aurie se datorează curcuminei – compusul principal din rădăcina plantei.

Turmericul și curcumina au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice.

Sunt neuroprotectoare, anticancerigene, hepatoprotectoare, antidiabetice, cardioprotectoare, hipocolesterolemiante, hipotensive, antitrombotice, imunomodulatoare, antireumatice, antimicrobiene și antivirale.

Consumul de turmeric scade inflamația din corp și previne distrugerea celulelor de către stresul oxidativ. Ajută la prevenirea și ameliorarea a unui spectru larg de afecțiuni.

Această listă generoasă de beneficii ne oferă suficiente motive să încercăm preparatul de mai sus și să îl includem în protocolul nostru zilnic de prevenire a bolilor.

Surse articol:

1. Rețete Ușoare.eu, Amestec vitaminos preparat din patru ingrediente disponibile: https://retete-usoare.eu/amestec-vitaminos-preparat-din-patru-ingrediente-disponibile/
2. Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, et al. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020;9(7):619. Published 2020 Jul 15: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/
3. White D. Healthy Uses for Garlic. Nurs Clin North Am. 2021 Mar;56(1):153-156: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33549282/
4. Klimek-Szczykutowicz M, Szopa A, Ekiert H. Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel). 2020 Jan 17;9(1):11: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31963590/
5. Helen West, 6 Evidence-based health benefits of lemons, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/6-lemon-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_4
6. Sharifi-Rad J, Rayess YE, Rizk AA, et al. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020;11:01021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522354/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.