Pasta de miere, polen și susan – secretul tinereții, dezvăluit de un apicultor bulgar

Produsele apicole sunt considerate o sursă valoroasă de nutrienți și compuși care apără organismul de boli.

Din ele se pot realiza diverse rețete cu efect tonic, imunostimulator și energizant.

Pasta de miere, polen și susan - secretul longevitatii

Pasta de miere, polen și susan – secretul longevitatii: LaTaifas.ro

Rețeta longevității a apiculturului Georgi Todorov

O astfel de rețetă este și pasta de miere cu polen și susan, prezentată mai jos.

Apicultorii cunosc foarte bine valoarea nutrițională și terapeutică a produselor stupului.

Unii le folosesc pentru întărirea propriei lor sănătăți și le recomandă și apropiaților să le consume cu încredere.

Un apicultor renumit pentru vivacitatea sa, în ciuda vârstei înaintate, este Georgi Todorov din Bulgaria.

A trăit 95 de ani, dedicându-și viața creșterii albinelor. Unul din secretele longevității sale stă tocmai în consumul de produse apicole.

Avea chiar și o rețetă, pe care o recomanda tuturor celor care vor să se păstreze tineri și sănătoși.

Citește și – Consumatorii de polen crud au o rezistență fizică impresionantă și ating vârste înaintate

Pastă de miere cu polen și susan – rețetă

Este de prisos să precizăm că produsele apicole folosite la această rețetă trebuie să fie 100% naturale și locale. Nu contrafăcute sau importate.

Aceasta este condiția de bază pentru a obține un preparat valoros și eficient din punct de vedere curativ.

Ingrediente

  • 1 kg de miere
  • 200 g de polen crud
  • 1 kg de lămâi
  • 250 g de susan crud

Mod de preparare

Stoarceți sucul de la 1 kg de lămâi zemoase. Turnați sucul într-un borcan de sticlă și adăugați polenul.

Amestecați cu o lingură de lemn, până când granulele de polen se topesc și se fac pastă.

Adăugați apoi mierea și omogenizați.

Acest amestec se lasă la macerat 24 de ore.

Ultimul pas este să incorporați semințele de susan. Amestecați bine, pentru a obține o pastă omogenă.

Ingrediente opționale

Rețeta de mai sus este rețeta de bază. Pe ea puteți construi diverse preparate, adăugând ingrediente noi, precum scorțișoară, cuișoare, turmeric, ghimbir, cătină, măceșe (sub formă de pulbere sau aliment întreg).

De asemenea, se pot folosi și alte produse apicole, precum tinctură de propolis sau lăptișor de matcă.

Persoanele alergice la susan pot folosi alte tipuri de semințe, sau fructe oleaginoase, precum: miez de floarea-soarelui sau de dovleac, semințe de cânepă, nuci românești, migdale, fistic, caju, alune de pădure etc.

Mod de administrare

Pasta de miere cu polen și susan se poate consuma ca atare, câte 2 linguri pe zi.

Un alt mod indicat este să se adauge într-un pahar cu apă caldă (sau iaurt).

Licoarea obținută se administrează dimineața, cu jumătate de oră sau o oră înainte de servirea micului-dejun.

Cealaltă lingură de pastă se va consuma seara, cu câteva ore înainte de culcare.

Dizolvarea polenului în suc de lămâie sau alt mediu acid ajută la o asimilare completă a acestuia în tubul digestiv.

Dacă sunteți la prima utilizare a polenului, este indicat să începeți cura după masă. Pe măsură ce organismul se obișnuiește, îl puteți administra pe stomacul gol.

Citește și – Cum trebuie consumat polenul – “hrana vieții” (mod de administrare în diferite boli)

Cât se face cura

Cura cu acest preparat poate dura câteva săptămâni sau o lună. Între curele de 1 lună cu polen se fac pauze de 2 săptămâni.

Efectele cele mai bune le are primăvara și toamna, întrucât dă energie și previne îmbolnăvirile specifice anotimpului rece.

Polenul este considerat un aliment complet, deoarece oferă majoritatea nutrienților de care avem nevoie.

41% din compoziția sa este constituită din proteine brute. Conține toți aminoacizii esențiali. Este bogat în vitamine, minerale și enzime.

Produsele apicole în COVID-19

Apiterapia poate ajuta la prevenirea răcelilor, gripei și altor infecții.

Ar putea fi o strategie promițătoare și pentru combatere a noului virus SARS-CoV-2.

Toate produsele stupului (inclusiv ceara și veninul de albine) au demonstrat activități antivirale împotriva patogenilor care provoacă sindroame respiratorii, inclusiv a coronavirusurilor umane.

Mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă și păstura au de asemenea proprietăți imunostimulatoare.

Compușii lor influențează activitatea sistemului imunitar prin mai multe mecanisme:

  • producția de anticorpi
  • maturarea celulelor imune
  • stimularea răspunsurilor imune înnăscute și adaptive

Există și produse gata preparate din ingrediente apicole care se găsesc în magazinele naturiste. Mai multe despre aceasta puteți citi AICI.

Rețete similare

Limonadă cu lămâie și polen – efect energizant și întineritor 

Miedul – licoarea din miere și polen care îți dă o sănătate de fier!

Hidromel din miere și polen – cea mai sănătoasă băutură

Energizant din cătină, propolis, polen și miere

Pe site-ul nostru puteți găsi foarte multe rețete și articole despre polen. Dați o căutare în bara de search cu cuvântul „polen”.

Surse articol:

1. Laura Iacob, Rețeta Minune Pentru o Viață mai Sănătoasă, Familia Mea: https://familiamea.ro/2021/05/20/reteta-minune-pentru-o-viata-mai-sanatoasa/?fbclid=IwAR2fjX6lImtqIpKzyDdRYW3iHxqa7vh0FYJh3_CLwxNVu6160yUZP1AbnXo
2. William G Lima, Júlio C M Brito, Waleska S da Cruz Nizer, Bee products as a source of promising therapeutic and chemoprophylaxis strategies against COVID-19 (SARS-CoV-2), Phytother Res. 2021 Feb;35(2):743-750: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32945590/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.