„Orezul” din conopidă, o rețetă sănătoasă pentru oase – dr. Susan Brown
Recomandarea de a mânca mai multe legume este valabilă în cazul multor patologii. Inclusiv în osteoporoză.
Dacă vrei să-ți păstrezi sănătatea oaselor, este foarte important să consumi minim 4 porții de legume pe zi.

Orez de conopida – reteta pentru oase: Marco Verch Professional Photographer
Dietele bogate în fructe și legume au fost asociate cu o densitate minerală isiasă mai mare. Studiile arată că acestea susțin sănătatea oaselor la femeile aflate la vârsta menopauzei.
Furnizează o mulțime de substanțe benefice, precum vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, potasiu și carotenoide.
Persoanele de vârstă medie și vârstnicii care consumă mai puțin de 5 porții de legume pe zi au un risc mai mare de fracturi la șold.
Citește și – Mâncare de conopidă cu ceapă și turmeric – rețetă indiană pentru slăbit
Salatele, tocănițele și ciorbele sunt cele mai bune metode de a include o varietate de legume la aceeași masă.
Dr. Susan Brown ne propune o rețetă foarte simplă pentru sănătatea oaselor. Este vorba despre „orezul” din conopidă.
Orez de conopidă – rețetă
Rețeta este foarte simplă. Spălați conopida, desfaceți-o buchețele și dați-le prin robot sau pe răzătoare. Trebuie să obțineți niște bucățele mici, ca bobul de orez.
Puneți puțin ulei într-o tigaie. Adăugați conopida mărunțită. Presărați sare și turmeric sau curry. Amestecați și căliți 5-8 minute sub capac.
Nu este nevoie să puneți apă, deoarece conopida lasă zeamă. Spre final, adăugați câțiva căței de usturoi zdrobiți, mărar tocat mărunt și zeamă de lămâie.
Citește și – Coada-calului crește rezistența oaselor, dinților, gingiilor, părului și unghiilor
Mâncarea este gata când granulele de conopidă s-au înmuiat. Orezul de conopidă se servește cald sau rece.
Această mâncare are aspectul unui orez. Adepții dietei low-carb îl consumă în locul orezului adevărat, datorită faptului că are un conținut redus de carbohidrați și calorii.
107 g de conopidă crudă sau gătită are doar 25 de calorii și 3 g de carbohidrați neți.
Conopida face parte din categoria cruciferelor. Aceste legume conțin o serie de nutrienți benefici pentru oase, precum calciu și vitamina K.
Studiile au găsit o legătură între deficitul de vitamina K, osteoporoză și fracturi.
Citește și – Piure din conopidă crudă și caju – sărac în carbohidrați
Lângă orezul de conopidă puteți pune și alte legume, precum morcov, ardei gras și broccoli.
Surse articol:
1. Sahni S, Mangano KM, McLean RR, Hannan MT, Kiel DP. Dietary Approaches for Bone Health: Lessons from the Framingham Osteoporosis Study. Curr Osteoporos Rep. 2015 Aug;13(4):245-55. doi: 10.1007/s11914-015-0272-1. PMID: 26045228; PMCID: PMC4928581.
2. Susan E. Brown, Osteoporosis month: taking charge: https://www.youtube.com/watch?v=zTRFOCBnRag&ab_channel=Dr.SusanE.Brown
3. Miho Hatanaka, Alina Petre, How cauliflower rice benefits your health, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/cauliflower-rice-calories
4. Josh Axe, Cauliflower rice with cilantro and lime: https://draxe.com/recipes/cauliflower-rice-cilantro-lime/
5. Lauren Bedosky, Kelly Kennedy, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/7-best-bone-building-foods/