Sharbat de lapte și fructe uscate – băutură indiană de vară

Dacă vă place bucătăria indiană și vreți să învățați mai multe rețete specifice, astăzi vă propunem o băutură inedită din lapte și fructe uscate.

Se numește „Doodh mewe ka sharbat” și se traduce ca un sirop de lapte cu fructe. Sună interesant și apetisant, nu-i așa?

Sharbat de lapte si fructe uscate – bautura indiana de vara

Imagine cu titlu sugestiv: Sharbat de lapte si fructe uscate – bautura indiana de vara: Amazing Almonds

BĂUTURILE CREMOASE CU LAPTE DIN BUCĂTĂRIA INDIANĂ

Indienii preferă mâncărurile și băuturile cremoase, de aceea adaugă lapte inclusiv în ceai, supe și tocănițe (curry).

Aceștia obișnuiesc să prepare diferite băuturi pe bază de lapte sau iaurt. Multe din ele se servesc reci, în perioada de vară.

Este bine-cunoscut ceaiul negru cu lapte (chai-tea).

Citește și – Ceai cu lapte și mirodenii –  băutură indiană, cu beneficii pentru sănătate

Elementul inedit sunt mirodeniile pe care le adaugă acestor băuturi, precum cardamom, fenicul, scorțișoară, turmeric, ghimbir, mentă sau șofran.

Un alt adaos interesant sunt fructele proaspete sau uscate.

În rândurile de mai jos vă oferim o rețetă cu totul deosebită – sharbat din lapte și fructe uscate.

Băutura arată ca un milkshake sau ca o budincă lichidă. Are o textură cremoasă și un gust bogat.

SHARBAT DE LAPTE ȘI FRUCTE USCATE – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 2 linguri de migdale
• 2 linguri de fistic 
• 2 linguri de caju
• ½ cană de apă fierbinte
• 1 ½ litri + 3 linguri de lapte
• 1 praf de turmeric sau șofran
• 2 lingurițe de praf de budincă de vanilie, frișcă sau banane
• ½ cană de zahăr
• ½ cană de cuburi de gheață

MOD DE PREPARARE

Înainte de a porni rețeta, trebuie să hidratați fructele oleaginoase.

Puneți migdalele, nucile caju și fisticul într-un bol. Turnați peste ele apa fierbinte. Amestecați și lăsați-le la înmuiat 10 minute.

Decojiți migdalele și înlăturați cojile.

Puneți toate fructele în robot sau blender cu 3 linguri de lapte.

Mixați până se pulverizează complet și rezultă un lichid fin, fără bucăți de nuci.

Turnați restul de lapte într-o cratiță, păstrând ½ cană pentru mai târziu.

Adăugați turmericul sau șofranul. Amestecați și aduceți la punctul de fierbere.

Citește și – De ce este laptele un aliment miraculos – dr. Mihaela Bilic

Când începe să clocotească, dați focul la mediu.

Adăugați pasta de lapte și fructe pasate în robot.

Amestecați continuu cu lingura.

Fierbeți amestecați timp de 5 minute. Amestecați ½ cană de lapte rezervat cu pudra de budincă într-un bol.

Turnați amestecul în laptele din cratiță și amestecați continuu.

Fierbeți laptele până când se îngroașă.

Adăugați apoi zahărul și amestecați.

Lăsați să mai clocotească puțin, cât să se topească zahărul.

Turnați toată compoziția într-un bol. Lăsați-l să se răcească de tot.

Amestecați apoi cu telul pentru omogenizarea ingredientelor.

Adăugați cuburile de gheață și amestecați cu un polonic.

Transferați sharbat-ul în pahare.

Se servește rece, cu bucăți de fistic deasupra.

Citește și – Nu mâncați dimineața dacă vreți să slăbiți, beți doar o cafea cu lapte – dr. Mihaela Bilic

Este o băutură deopotrivă hidratantă și hrănitoare.

Este răcoritoare și sățioasă.

Rețetă preluată din:  Hebbars Kitchen, Milkshake sharbat recipe with dry fruit mix – summer refreshing drink: https://www.youtube.com/watch?v=Y79l9vRQe68&ab_channel=HebbarsKitchen

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.