CEAI cu LAPTE și MIRODENII – o băutură indiană, cu beneficii pentru sănătate

Ceaiul cu lapte și diferite plante aromate care se servește la indieni poartă numele de Masala chai. În traducere, chai înseamnă ceai, iar Masala înseamnă amestec de mirodenii. Este o băutură parfumată, ideală pentru încărcarea organismului cu energie și alungarea stării de oboseală.

Ceai Indian cu Lapte

Ceai Indian cu Lapte

Chiar dacă este un ceai specific popoarelor orientale, bogat în condimente, ghimbir și plante aromate, Masala chai este o băutură servită în multe colțuri ale lumii.

Nu există o rețetă standard, ingredientele se pot modifica după bunul plac. Fiecare familie indiană are propria ei rețetă de Masala chai. Ingredientele de bază sunt: ghimbirul, cuișoarele, scorțișoara, cardamomul și piperul negru. Infuzia se prepară din apă și lapte, în cantități egale. Cei care obișnuiesc să bea cafea dimineața pot înlocui cafeaua cu acest ceai, folosind ceai negru în combinație cu lapte.

Ceai Masala, cu lapte și mirodenii – rețetă

Ingrediente

• 1 vârf de cuțit de ghimbir
• 1 vârf de cuțit de scorțișoară
• 1 vârf de cuțit de piper negru
• 1 vârf de cuțit de cardamom
• 1 vârf de cuțit de cuișoare
• 1 vârf de cuțit de nucșoară
• ½ cană de apă
• ½ cană de lapte
• 1 lingură de zahăr sau miere

Preparare

Toate condimentele se folosesc sub formă de pulbere (măcinate în prealabil prin râșnița de cafea).

Se pune apa și zahărul la fiert. După 2-3 clocote, se ia vasul de pe foc, se pun toate condimentele, se acoperă cu capacul și se lasă la infuzat 5 minute. Se strecoară, se adaugă laptele, și se pune din nou la fiert, cât să mai dea un clocot. Dacă folosiți ceai negru, adăugați acum un pliculeț, și mai lăsați la infuzat 3 minute. Dacă folosiți miere în loc de zahăr, adăugați-o la final, după ce s-a mai răcorit.

O idee bună este să vă preparați propriul amestec de condimente pentru acest ceai, pentru a-l păstra în casă. Amestecați în părți egale condimentele preferate măcinate, și păstrați-le într-un borcănel cu capac. Pentru prepararea unei căni de ceai, folosiți ½ linguriță de amestec de condimente, apă și lapte în cantități egale. Se infuzează 5 minute.

Beneficii

În țările orientale, condimentele nu sunt folosite doar pentru aromatizarea mâncărurilor, ci mai ales pentru tratarea bolilor în medicina tradițională indiană ayurveda.

Ghimbirul de pildă, este un remediu digestiv, energizant și anti-inflamator de nelipsit din rețetele indienilor și asiaticilor. La fel și turmericul, sau scorțișoara, apreciată pentru efectele ei antibacteriene, prin care ajută la tratarea răcelilor. Cuișoarele, datorită acțiunii lor antiseptice și analgezice puternice, ajută la reducerea durerilor de dinți și de cap.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.