Lipii din orez, pufoase ca un burete – rețetă indiană

Lipiile din orez făcute după rețeta de mai jos seamănă la aspect cu clătitele marocane Baghrir, făcute din griș.

Sunt pufoase și moi ca buretele.

Lipii din orez, pufoase ca un burete reteta indiana

Lipii din orez, pufoase ca un burete: vivek vasudevan

DOSA DIN OREZ – REȚETĂ DIN BUCĂTĂRIA INDIANĂ

Vă recomandăm să încercați această rețetă, preluată din bucătăria indiană. Arată ca niște clătite pe care indienii le numesc „dosa”.

Lipiile din orez pot fi folosite ca înlocuitor de pâine în dieta celor care vor să slăbească sau au intoleranță la gluten.

Nu conțin grăsimi sau drojdie. Se prăjesc într-o cantitate mică de ulei.

În plus, procesul de fermentare a aluatului dă naștere la bacterii benefice pentru intestin și imunitate.

Aluaturile fermentate sunt de asemenea mai ușor de digerat.

LIPII DIN OREZ – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 2 căni de orez alb crud
• 1 cană de orez alb fiert
• 1 linguriță de sare

Este important să preparați orezul fiert cu o zi înainte de a face lipiile.

Sau puteți folosi orezul gătit rămas în frigider.

MOD DE PREPARARE

Spălați cele 2 căni de orez și puneți-le la înmuiat în apă. Lăsați-le circa 3-4 ore.

Orezul fiert (fără apă) se pune în vasul robotului de bucătărie.

Se pune și orezul crud înmuiat, pe care l-ați scurs de apă.

Adăugați sarea și mixați până când obțineți o compoziție lichidă fină, fără bucăți de orez.

Turnați-o într-un bol. Amestecați-o puțin cu polonicul.

Dacă este prea groasă, mai puteți pune puțină apă. Amestecați cu mâna ca să simțiți consistența. Trebuie să ca o smântână lichidă.

Acoperiți vasul cu un capac. Lăsați compoziția la fermentat 13 ore, eventual de seara până dimineața.

Veți vedea că aluatul se umflă și face bule, semn că fermentează. Arată ca o maia.

Amestecați cu polonicul de câteva ori în vas. Dacă este prea groasă, mai puteți pune un pic de apă astfel încât să curgă ușor.

REȚETE SIMILARE

Lipii fragede și elastice – fără făină și drojdie (keto)
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară 
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu
Clătitele marocane „Baghrir” – elastice și aerate ca un burete

Puneți o tigaie pe foc. Când s-a încins, turnați câteva picături de ulei și distribuiți-le cu un șervețel sau cu o pensulă din silicon astfel încât suprafața să fie bine unsă.

Lipiile în bucătăria indiană se fac în tigăi din fonăt.

Turnați un polonic de compoziție. Distribuiți-o cu dosul polonicului pentru a obține o lipie rotundă.

Puneți capacul și lăsați lipia până când se rumenește pe fund.

Nu trebuie să întoarceți lipia.

După ce s-a rumenit pe fund, se ia cu o paletă și se scoate pe o farfurie.

Procedați așa cu toată compoziția, până terminați lipiile.

Lipiile din orez au fundul copt, iar partea de deasupra albă, cu găuri.

Indienii le servesc de regulă cu diferite tipuri de tocănițe pe bază de linte sau legume.

NOTE ȘI SUGESTII

Persoanele cu diabet pot face lipii din ovăz, quinoa sau linte, urmând aceeași rețetă.

Un alt sfat este să înlocuiți orezul alb cu orez brun dacă aveți. Acesta din urmă are mai multe proteine și este mai hrănitor decât varianta albă, rafinată.

Surse articol:

1. Tulunadu Rasoi, Soft dosa recipe: https://www.youtube.com/watch?v=XmUpinQdwuY&ab_channel=TulunaduRasoi
2. Times of India, Is dosa good for weight-watchers?
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/is-dosa-good-for-weight-watchers/articleshow/70567802.cms
3.Plavaneeta Borah, 10 Best chutney recipes for dosa, Food NDTV: https://food.ndtv.com/lists/10-best-chutney-recipes-for-dosa-1427759

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.