Clătitele marocane „Baghrir” – elastice și aerate ca un burete

Baghrir” este numele unor clătite aerate și pufoase care se prepară în Maroc. Acest desert marocan este foarte ușor, simplu și reușit. Clătitele au un aspect și o textură asemănătoare buretului.

Marocanii au obiceiul să prepare aceste clătite pentru micul-dejun. Le servesc de regulă cu o ceașcă de ceai de mentă. Le folosesc de asemenea pentru a-și întâmpina musafirii cu ceva dulce.

Clătitele marocane „Baghrir” – elastice și aerate ca un burete

Clătitele marocane „Baghrir” – elastice și aerate ca un burete: fooldiner.com

Clătitele marocane Baghrir – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de griș de grâu dur
  • 100 g de făină albă de grâu
  • 5 g de drojdie uscată
  • 1 linguriță g de zahăr
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • 600 ml de apă caldă
  • 8 g de praf de copt
  • 1 linguriță de oțet

Pentru servire

  • miere cu unt topit, dulceață, sau ulei de măsline

Mod de preparare

Puneți într-un bol încăpător grișul. (Puteți cântări cantitățile de griș, făină și apă cu un pahar de 200 ml.).

Adăugați făina, drojdia uscată, zahărul și sarea. Amestecați bine cu o lingură. Adăugați apoi apa călduță și amestecați.

Turnați totul într-un blender și mixați timp de un minut, cât să obțineți o compoziție fină.

Transferați compoziția înapoi în bol. Adăugați praful de copt și oțetul peste el.

Amestecați bine cu un tel.

Citește și – Clătite sănătoase și hrănitoare din hrișcă și banane

O altă variantă de prepare este aceasta: se amestecă toate ingredientele (cu excepția prafului de copt) într-un blender. Se transferă apoi compoziția într-un bol și se incorporează praful de copt. La această rețetă nu se mai folosește oțet. Se poate exclude de asemenea zahărul.

Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă să crească circa 30 de minute. Compoziția trebuie să fie lichidă, nu groasă ca la clătitele obișnuite.

Mod de gătire

Puneți o tigaie antiaderentă pe foc. Nu trebuie să folosiți ulei.

Când s-a încins, turnați un polonic de compoziție în tigaie și înclinați-o pentru a răspândi compoziția uniform.

Focul trebuie să fie lăsat la mediu. Veți vedea că clătita va forma găuri pe toată suprafața.

Clătita se lasă pe foc doar pe o singură parte, până când s-a rumenit pe fund iar deasupra au dispărut porțiunile albe (crude).

Se scoate pe șervețele, cu partea care are găuri în sus.

Așa se procedează cu toate clătitele.

Citește și – Clătite cu mălai– dietetice, hrănitoare, gustoase

Clătitele marocane sunt elastice și au foarte multe orificii. Sunt asemenea unui burete.

Se pot servi cu diverse tipuri de dulceață sau gem, siropuri, unt topit și miere sau ulei de măsline, ouă fierte tăiate sau brânză topită.

Tăiați jumătate de pachet de unt cubulețe și puneți-le într-un ibric. Adăugați câteva linguri de miere.

Așezați vasul pe aragaz și încălziți la foc mic până când untul se topește complet și rezultă o compoziție lichidă.

Clătitele Baghrir se așază pe un platou rotund mare, de jur împrejur. În mijloc se pune un bolișor cu amestecul lichid de unt și miere.

Se toarnă unt și miere peste clătită, în momentul servirii. Lichidul va pătrunde ușor în găurile clătitei și o vor înmuia.

Se rulează și se servește ca atare.

Citește și – Clătite pufoase de post, cu bere

Surse articol:

1. Recipe Plus, Faimoasa rețetă Baghrir care a atins milioane de vizualizări pe Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=nbvXumLVlTk
2. Amyra’s Pantry, Baghrir, Moroccan Spongy Semolina Pancakes Recipe: https://amiraspantry.com/baghrir-moroccan-spongy-semolina-pancakes/

 

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.