Cozonacul cu ciocolată însiropat care cucerește toate inimile

Dacă anul acesta vreți să schimbați rețeta de cozonac clasic și să folosiți o versiune „modernă”, optați pentru cozonacul cu ciocolată.

Crema se face în casă foarte simplu. Există și o soluție urgentă, anume crema de ciocolată din comerț, precum Nutella. Însă aceasta are foarte mult zahăr.

Cozonac cu ciocolata insiropat

Cozonac cu ciocolata insiropat

Cozonacul cu ciocolată este delicios, fraged și aromat. LaLena prezintă această rețetă și admite că este cel mai reușit cozonac. S-a inspirat din rețeta cozonacului cu ciocolată polonez.

Acesta are ca element inedit însiroparea de la final. Un secret mic, dar care face diferența.

Aspectul este de asemenea deosebit. Se văd frumos straturile de ciocolată.

Aveți posibilitatea să coaceți aluatul într-o tavă rotundă și să obțineți un cozonac tip floare, cu marginile răsucite. Vedeți cum se face AICI.

Trebuie menționat că aluatul pentru cozonacul cu ciocolată se pregătește cu o zi înainte de a-l coace. Aluatul trebuie să stea la rece o noapte.

Cozonac cu ciocolată însiropat – rețetă

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 150 g de unt moale
  • 175 ml de lapte
  • 100 g de zahăr
  • 530 g de făină albă pentru cozonac
  • 20 g de drojdie proaspătă (sau 10 g de drojdie uscată)
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • 1 linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 120 g de unt
  • 180 g de ciocolată
  • 100 g de zahăr pudră
  • 40 g de cacao
  • 1 linguriță de sare
  • opțional: puțină scorțișoară

Ingrediente pentru sirop

  • 100 g de zahăr
  • 100 ml de apă

Mod de preparare

Începeți cu maiaua. Puneți drojdia într-un bol. Dacă este proaspătă, sfărâmați-o.

Turnați peste ea laptele, amestecați și lăsați-o să stea 5 minute.

Într-un bol încăpător, amestecați făina cu zahărul și sarea.

Faceți o găurică în centru și turnați drojdia umflată. Adăugați tot acum ouăle bătute și esența de vanilie.

Amestecați cu lingura de lemn, apoi începeți să frământați cu mâinile.

Untul se taie cuburi și se incorporează treptat, pe măsură ce frământați aluatul.

Nu mai puneți făină, chiar dacă vedeți că se lipește de mâini.

Așa trebuie să fie. Dacă faceți prea vârtos aluatul cozonacul nu va ieși pufos.

Dacă aveți un mixer cu bol pentru frământat aluatul operațiunea va fi mult mai simplă și rapidă.

Când aluatul nu mai este foarte lipicios se pune într-un bol uns cu ulei.

Acoperiți bolul cu folie de plastic și cu un prosop gros.

Lăsați aluatul să crească 2 ore într-un loc cald.

Puneți-l pe masa de lucru și frământați-l puțin pentru a se dezumfla.

Înfoliați-l și dați-l la frigider. Trebuie să stea la rece 10-12 ore.

În ziua următoare, scoateți aluatul din frigider.

Pregătiți umpltura de ciocolată.

Puneți untul și ciocolata ruptă bucăți într-un ibric. Lăsați focul la mic. Amestecați cu telul.

Când cele două ingrediente s-au topit, luați vasul de pe foc. Adăugați zahărul pudră, cacaua, sarea și scorțișoara, dacă folosiți.

Amestecați până la omogenizare. Turnați crema într-o farfurie încăpătoare, pentru a se răci mai repede.

Tăiați aluatul în două bucăți egale.

Modelați fiecare bucată într-o bilă. Întindeți-o cu sucitorul într- foaie dreptunghiulară. Măsurați-o să fie puțin mai lungă decât tava.

Luați jumătate din cantitatea de umplutură de ciocolată și întindeți-o pe toată foaia, mai puțin pe margini.

Rulați foaia strâns. Tăiați sulul pe lungime în două, astfel încât să obțineți două șnururi.

Împletiți cozonacul cu ciocolată răsucind cele două șnururi, astfel încât să se vadă straturile de ciocolată deasupra.

Rețeta video aici:

Puneți cozonacul împletit în tava unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt.

Autoarea a folosit forme cu diametrul de 24 x 10 cm.

Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat.

Se acoperă tăvile cu un prosop și se lasă cozonacii la dospit încă 1-2 ore, la loc cald.

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Introduceți tăvile și lăsați cozonacii 50-60 de minute.

Între timp, pregătiți siropul. Puneți apa și zahărul într-un ibric să dea câteva clocote.

Rețete similare

Cum se face cozonacul grecesc tradițional (Tsoureki) – fraged, pufos, super-aromat

Cozonac marmorat (zebră) – cu aluat opărit

Panettone, cozonacul italienilor – cum se prepară acasă

Scoateți cozonacii și ungeți-i din belșug cu siropul obținut, folosind o pensulă.

Lăsați cozonacii în tăvi 20-30 de minute, apoi îi puteți scoate.

Trageți de hârtie pentru a ieși ușor.

Lăsați-i să se răcească complet.

Pentru a-i păstra moi până la servire, înfășurați-i în folie de plastic.

Rețetă preluată din: LaLena, Cozonac cu ciocolată sau dulceață de portocale: https://www.lalena.ro/reteta/1792/Cozonac-cu-ciocolata-sau-dulceata-de-portocale/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.