COZONAC-FLOARE cu CIOCOLATĂ – o rețetă inedită de Paști

Cozonacul în formă de floare, umplut cu ciocolată, este o rețetă inedită pentru ziua de Paște, în ton cu multitudinea de flori care apar acum, la început de primăvară. Poate fi luat la cimitir, servit acasă cu musafiri, sau oferit în dar.

Nu se prepară atât de greu pe cât arată fotografiile. Este fără îndoială o rețetă pe care orice gospodină trebuie să o încerce.

Cozonac floare cu nutella

Pentru umplutură se poate folosi cremă de ciocolată (gen Nutella), sau cremă de brânză. De asemenea, se poate folosi și umplutura tradițională de nucă, rahat și cacao.

Cozonac floare – rețetă

Ingrediente aluat:

• 500 g de făină
• 300 ml de lapte
• 2 gălbenușuri crude
• 50 g de unt
• 10 g de drojdie proaspătă
• 2 linguri de zahăr pudră
• 1 sticluță de esență de vanilie
• 1 praf de sare
• 1 ou pentru uns cozonacul la final

Ingrediente umplutură:

• 200 g nutella de casă (rețeta aici)
• orice cremă de ciocolată de calitate din comerț
• nucă
• gem
• rahat
• scorțișoară
• cremă de brânză (dulce, sau cu verdețuri)

Preparare aluat:

Puneți făina într-un castron mare. Încălziți puțin laptele și amestecați-l într-un bol mic cu 2 linguri de făină, zahărul pudră și sarea.

După ce s-a umflat puțin (aceasta este maiaua), turnați amestecul peste făina din castron.

Adăugați gălbenușurile, untul moale, esența de vanilie și amestecați. Incorporați treptat restul de lapte până rezultă un aluat ușor lipicios.

Nu mai adăugați făină. Acoperiți castronul cu un prosop și lăsați-l să crească circa o oră, sau până ce își mărește de două ori volumul.

Când este gata, puneți-l pe masa tapetată cu făină, frământați-l într-o bilă și tăiați-l în 4 părți egale.

________________________________________________________________________________________________________

Asamblare:

Întindeți fiecare bilă sub formă unei foi mari rotunde. Pentru a obține o formă perfect rotundă, decupați foile cu o formă rotundă mare (puteți folosi în acest sens fundul unei tăvi de tort – inel detașabil). Eliminați excesul de aluat din jur și așezați foaia obținută într-o tavă plată de cuptor (nu foarte înaltă).

Încălziți puțin nutella pentru a o manevra mai ușor (introducând borcanul sau bolul în apă fierbinte) și puneți 2-3 linguri peste foaie. Întindeți-o pe toată foaia cu o spatulă (lăsând marginile neacoperite). Procedați astfel cu toate foile, umplându-le cu ciocolată. Ultima foaie, cea de deasupra, trebuie să fie goală, fără ciocolată.

Pentru a-i da cozonacului o formă de floare, procedați astfel:

Cozonac floare rețetă și poze

Așezați pe mijlocul foilor un pahar cu gura în jos. Tăiați cozonacul în cruce, începând de la pahar spre margini, apoi fiecare jumătate în sferturi (câte 4 pe fiecare jumătate de cozonac), obținând astfel 16 bucăți.

Scoateți paharul din mijloc. Luați câte două bucăți (fâșii de aluat) și răsuciți-le de două ori în sens opus (ambele spre margini). Procedați la fel cu celelalte bucăți de aluat, tot câte două. Veți obține la final o floare. 

Puteți lăsa cozonacul așa, sau mai puteți face încă un lucru: luați din nou câte două bucăți, ridicați-le puțin, apropiați-le și lipiți capetele între ele. procedați la fel cu restul bucăților. Veți obține petale.

Bateți oul cu puțină apă și ungeți cozonacul pe toată suprafața cu o pensulă.

Cozonac floare cu gem

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius. Lăsați cozonacul jumătate de oră. Trebuie să se rumenească rumenit.

Se lasă să se răcească de tot. Se rupe câte o petală și se servește ca atare.

________________________________________________________________________________________________________

Rețete Practice, Cozonac floare cu ciocolata: https://www.retetepractice.ro/retete/cozonac-floare-cu-ciocolata

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.