Mai aveți cozonac uscat de la Paști? Iată cum să îl înmoi și să-l faci din nou proaspăt

Cozonacul este un desert tradițional emblematic pentru sărbători. Mai ales la Paște, gospodinele fac cantități mai mari de aluat tăvi pentru a obține mai mulți cozonaci.

Au nevoie pentru a-l servi la mese, pentru a oferi rudelor sau cunoscuților, dar și pentru cimitir.

Mai aveti cozonac uscat de la Pasti - iata cum sa-l inmoi si sa-l faci din nou proaspat

Mai aveti cozonac uscat de la Pasti – iata cum sa-l inmoi si sa-l faci din nou proaspat: Brgfx

Întrucât după Paști există obiceiul să se meargă la morminte, femeile fac pachete cu cozonac și ouă roșii pentru a le oferi celor prezenți sau oamenilor săraci.

În unele zone, se merge la morminte în vinerea luminată, de Izvorul Tămăduirii, în alte regiuni se merge de Duminica Tomii.

De la prepararea cozonacului și până la Izvorul Tămăduirii este distanță de o săptămână, iar până la Duminica Tomii sunt 2 săptămâni.

Unele femei fac mai mult cozonac de Paști și îl păstreazî în congelator. Când îl scot, după câteva zile sau săptămâni, este moale, pufos și foarte bun de folosit.

Citește și – Știai trucul acesta care face pâinea învechită din nou pufoasă?

Dacă ați ținut cozonacul în casă și s-a uscat (chiar și ținut în folie), există o metodă eficientă de a-l înmuia și a-l face proaspăt din nou.

Mamele și bunicele noastre cunoșteau acest truc și îl foloseau la nevoie.

Cum să înmoi cozonacul uscat și să-l faci din nou proaspăt

Iată cum trebuie să procedați. Puneți o cratiță adâncă pe foc. Turnați apă în ea, pe un sfert. Așezați o cană cu gura largă sau un bol în centru, umplut pe jumătate cu apă.

Așezați cozonacul direct deasupra cănii/bolului. Acoperiți cratița cu un castron înalt, care se potrivește perfect pe gura cratiței. Bucata de cozonac de sub castron trebuie să fie complet acoperită de acesta.

Prin această metodă, aburul care se formează va pătrunde în cozonac și îl va înmuia. Focul trebuie să lăsat la mic.

Durează circa 20-30 de minute pentru a obține rezultate bune. Dar depinde de cât de groasă este felia/bucata de cozonac.

Verificați periodic cozonacul să vedeți dacă s-a înmuiat. Luați castronul cu o mănușă, pentru a nu vă arde. Întoarceți-l și pe cealelalte părți după o perioadă pentru a se înmuia uniform și complet.

Cozonacul încălzit la aburi este moale, pufos și foarte aromat. Ar fi păcat să îl aruncați. Conține ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional, precum ouă, lapte, unt, miez de nucă.

Unii folosesc cozonacul uscat pentru a face o budincă din el, la cuptor.

Citește și – Budincă din cozonacul rămas de la sărbători

Metoda aceasta cu aburirea este mai simplă și dă rezultate foarte bune. Nu trebuie să adăugați alte ingrediente.

Sursă articol: Iuliana & Cătălina, Cum să servești cozonacul după o săptămână ca și proaspăt scos din cuptor: https://www.youtube.com/watch?v=iewNjhcJkb4&ab_channel=Iulian%26C%C4%83t%C4%83lina

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.