Budincă din cozonacul rămas de la sărbători
Ți-a rămas cozonac după sărbători? S-a învechit, s-a uscat sau nu mai ai poftă să îl mănânci ca atare? Nu trebuie să îl arunci sau să îl dai la păsări! Încearcă rețeta de budincă de cozonac de mai jos.
Majoritatea gospodinelor fac mai mult cozonac decât trebuie. Chiar și după ce îl împart rudelor și cunoscuților, tot mai rămâne. Iar după câteva zile, cozonacul începe deja să se învechească.
Din fericire, experții în arta culinară au descoperit diverse metode prin care putem refolosi cozonacul astfel încât să nu trebuiască să îl aruncăm. Ar fi și păcat să îl aruncăm, mai ales că este atât de bogat în lactate și ouă și atât de consistent și sățios.
Unii încălzesc cozonacul uscat în cuptorul cu microunde sau îl înmoaie în lapte și îl prăjesc. Există mai multe metode de „recondiționare” a cozonacului de la Paște.
Citește și: Cozonac tradițional românesc – rețetă
O rețetă foarte reușită este budinca de cozonac. Se prepară foarte ușor, din ingrediente pe care cu siguranță le ai deja în frigider.
Budincă de cozonac – rețetă
Ingrediente
- 300 g de cozonac
- 300 ml de lapte
- 100 g de zahăr
- 5 ouă
- 50 g de unt
- 1 fiolă de esență de rom
- 1 fiolă de esență de lămâie
- opțional: o mână de stafide
Cum se face budinca de cozonac
Tăiați cozonacul felii grosuțe. Turnați laptele într-un bol larg și înmuiați feliile în el. Lăsați-le 5 minute, apoi sfărâmați-le cu o furculiță.
Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu o furculiță și adăugați-le peste cozonac. Incorporați și untul moale. Amestecați cu o lingură de lemn până rezultă o compoziție omogenă.
La final, adăugați esența de rom, esența de lămâie și stafidele (dacă folosiți).
Citește și: COZONACUL care nu îngrașă – fără zahăr, lapte sau ouă și fără foc
Separat, bateți albușurile cu mixerul până se întăresc bine. Adăugați treptat zahărul și mixați. Cu o lingură, incorporați spuma de albușuri în compoziția de sus și amestecați ușor. Folosiți mișcări lente, de sus în jos, pentru a nu strica spuma.
Turnați compoziția într-o tavă de cuptor dreptunghiulară sau pătrată, cu pereții înalți. Nivelați la suprafață. Introduceți tava în cuptor și lăsați focul la mic.
În circa 40 de minute, budinca de cozonac ar trebui să fie gata. O puteți testa cu scobitoarea.
Așteptați să se răcească, apoi o puteți tăia pătrățele. Este delicioasă! O puteți servi cu o ceașcă de cafea, la micul-dejun, sau cu lapte. Se poate lua și la pachet.
Sursă: Violeta Postolache, Budincă de cozonac, Caietul cu Rețete: http://www.caietulcuretete.com/2011/05/budinca-de-cozonac.html