COZONAC tradițional românesc – rețetă

La români, cozonacul este un simbol al sărbătorilor pascale și de iarnă, și nu există casă în care să nu se mănânce acest desert tradițional de Paște și de Crăciun.

Aluatul se prepară aproximativ la fel în toate zonele țării. Diferă doar forma cozonacului și eventual umplutura.

Cozonac Tradițional Românesc

Cozonac Tradițional Românesc

Cozonac tradițional – rețetă

Dintr-un kilogram de făină ies de regulă doi cozonaci frumoși. Dacă vreți să faceți 4 cozonaci, folosiți 2 kg de făină, și dublați toate celelalte ingrediente. Dacă vreți să faceți 6 cozonaci, folosiți 3 kg de făină, și așa mai departe.

Ingrediente aluat

• 3 ouă
• 500 ml de lapte
• 100 ml de ulei (sau 50 ml ulei și 50 g de unt)
• 1 cană de zahăr (250 g)
• 1 kg de făină
• 50 g de drojdie proaspătă (1 pachețel)
• 1 linguriță de sare
• esență de vanilie și de rom
• coajă rasă de lămâie
• 2 ouă bătute pentru uns cozonacii

Ingrediente umplutură

• 500 g de miez de nucă măcinată
• 1 pahar de lapte
• 2 albușuri
• 50 g de pudră de cacao
• 4-5 linguri de zahăr și 1 pliculeț de zahăr vanilat
• esență de rom și vanilie
• opțional: rahat, stafide etc

Preparare

Înainte de a începe prepararea cozonacului, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei.

Într-un bol mediu, sfărâmați drojdia cu o furculiță, și adăugați 100 ml de lapte călduț (nu fierbinte) și 2 linguri de zahăr. Amestecați bine, până când drojdia se dizolvă complet. Adăugați câteva linguri de făină, și amestecați, pentru a obține o compoziție grosuță (ca la chec). Dați vasul la loc cald (pe aragaz lângă foc), și lăsați drojdia să dospească circa 15-30 de minute.

Într-un bol separat, bateți ouăle cu restul de zahăr. Pregătiți ligheanul (suficient de mare) pentru frământat aluatul. Puneți în el restul de făină, sarea, maiaua dospită, untul moale și ouăle bătute în prealabil cu zahărul.

Spălați-vă bine pe mâini, și începeți să frământați aluatul. Adăugați treptat laptele puțin încălzit înainte. Frământați bine cu amândouă mâinile, până obțineți un aluat potrivit de moale. Adăugați esențele alese, și incorporați la final uleiul (încălzit puțin), puțin câte puțin. Mai frământați circa 10-15 minute, apoi acoperiți ligheanul cu un prosop gros, și lăsați-l să crească la loc cald 2 ore.

Între timp, pregătiți umplutura. Amestecați nuca măcinată cu laptele călduț, zahărul, cacao și esențele (și stafidele dacă puneți). Adăugați și albușurile bătute spumă înainte, și amestecați ușor cu o lingură de lemn.

Când aluatul a crescut suficient de mult în volum, puneți-l pe masa de lucru, și împărțiți-l în două. Luați fiecare bucată de aluat în parte și întindeți-o pe rând cu sucitorul într-o formă alungită. Împărțiți umplutura în două. Așezați umplutura pe fiecare foaie de aluat, și eventual bucăți de rahat din loc în loc, dacă folosiți.

Rulați foile cu umplutură și puneți cozonacii formați în 2 tăvi unse cu ulei și tapetate cu hârtie de copt. Ungeți cozonacii cu ou bătut, și lăsați tăvile în repaus încă 30 de minute, să mai crească puțin. Introduceți tăvile cu cozonaci în cuptorul preîncălzit la foc potrivit. Lăsați-i la copt până când se rumenesc. Faceți testul cu scobitoarea.

După ce i-ați scos din tăvi, ungeți cozonacii cu puțină miere, și presărați puțin zahăr pudră, mac sau semințe de susan.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. Pentru doi cozonaci nu trebuie doua oua pentru uns.E suficient unul.Pune-l pe al doilea in aluat,intreg.

  2. Se pun 5 oua,si 50 ml de ulei,50 g unt,300g zahar…se opareste faina…nu mai postati retete neverificate..

    • Cecilia ai mare dreptate. Nu stiu ce a fost in capul meu sa fac o reteta care nu are aprecieri din partea cititorilor. In primul rand aluatul a iesit fff moale a a trebuit sa adaug faina suplimentar sa il dreg (e a doua oara in viata mea cand fac cozonac). Apoi mi-am dat seama ca nuca+cacao=prea amar si am pus putin zahar. Din pacate nu suficient. Mi-au iesit cozonacii, insa nu au dulceata celor facuti de bunica. Nu va recomand aceasta reteta sub nici o forma. Regret enorm ca nu am facut una din retetele de pe site-urile consacrate pt gatit. Sau macar sa fi comparat cu ce e aici.

  3. Reteta este buna , spor la treaba !

  4. foarte bun pofta buna si un paste fericit la totiiii multa sanatate

  5. Lenu Mocanu, este specificat SE pune in lighean cu restul de ingrediente. Citeste cu atentie si nie IMI scapase cind am citit prima data!

  6. Eu la 1kg.făină pun 8 gălbenușuri, albușul bătut spumă îl folosesc la umplutură….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.