Cozonac pufos fără ouă și lactate, după o rețetă veche – toate secretele dezvăluite!
Cozonacul este un desert autohton cu mare tradiție lungă la noi. Este asociat cu cele două mari sărbători ale anului – Paștele și Crăciunul.
Deși cozonacii pregătiți pentru aceste praznice se prepară cu lactate și ouă, rețeta de mai jos este de post.
Sunt destule persoane care nu pot să consume ouă sau produse din lapte. Rețeta acestui cozonac este pentru acestea, dar și pentru cei care au nevoie de un cozonac pentru o ocazie specială care pică în perioada posturilor.
Spre deosebire de alți cozonaci de post, acesta este deosebit de pufos. Autoarea rețetei promite că rămâne moale și a doua zi și a treia zi după preparare. În mod cu totul neașteptat, nu se usucă repede. Își păstrează prospețimea și frăgezimea mult timp.
Toate secretele sunt dezvăluite în rețeta de mai jos. Nimic spectaculos pe lista ingredientelor. Nimic scump sau greu accesibil. Dimpotrivă, acest cozonac de post se dace din ingrediente banale, dar rezultatul depășește așteptările.
Rețeta este preluată din bucătăria rusească.
Cuprins
Cozonac fără ouă și lactate – rețetă
Ingrediente
- 500 – 550 g de făină
- 80 g de zahăr
- 300 ml de suc carbogazos de culoare galbenă
- 50 ml de ulei
- 15 g de drojdie uscată
- 100 ml de apă caldă
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 vârf de cuțit de turmeric (pentru o culoare galbenă)
- 250 g de fructe uscate (stafide aurii hidratate în apă, prune uscate, coacăze roșii)
- 100 g de miez de nucă măcinat
- 30 g margarină (sau echivalentul în ulei)
Mod de preparare
Încălziți apa și turnați-o într-un bol încăpător. Trebuie să fie caldă, nu fierbinte.
Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați bine cu o paletă. Turnați sucul, puneți zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați și adăugați acum făina cernută, împreună cu sarea și turmericul
Autoarea recomandă să puneți doar 500 g de făină pentru început. Dacă aluatul este prea moale, mai adăugați 50 g. În orice caz, trebuie să fie moale și lipicios, ca la orice cozonac.
Amestecați cu paleta, apoi începeți să frâmântați cu mâna. La final adăugați uleiul și frământați bine, cu pumnii, până când acesta se incorporează complet.
Veți obține o cocă fină, care se întinde. Ungeți palmele cu puțin ulei și modelați aluatul într-o bilă. Acoperiți vasul cu o folie de plastic și cu un prosop. Aluatul trebuie să stea în repaos circa o oră, sau până când crește de 3 ori în volum. Între timp, tăiați prunele uscate cu cuțitul în bucăți mici, de mărimea unor stafide.
Răsturnați aluatul pe masa de lucru tapetată cu puțină făină. Aveți mai multe variante să modelați cozonacul, în funcție de forma pe care vreți să i-o dați. Rușii fac un cozonac rotund și înalt, care seamănă cu Panettone.
Iată cum trebuie să procedați în acest caz. Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie lungă și lată. Împăturiți-l și întindeți-l din nou cu palmele. Presărați puțină făină pe el și întindeți-l acum cu sucitorul într-o foaie mare, lungă și lată, groasă de 2 cm. Ungeți-o pe toată suprafața cu margarină moale sau cu ulei. Presărați fructele uscate stafidele pe toată foaia, apoi nuca măcinată.
Rulați apoi foaia pe lungime și acoperiți-o cu un prosop. Lăsați-o să stea la dospit încă 10 minute. Tăiați apoi rulada pe centru pe lungime, fără să o tăiați la capăt. Rulați fiecare bucată la rotund, sub forma unei flori. Apoi așezați una din rulade peste cealaltă și veți obține un cozonac înalt.
Puneți-l într-o tavă rotundă înaltă, de 18 – 20 cm. Acoperiți tava cu folie și lăsați cozonacul să crească în 40 de minute, la loc cald.
O variantă mai simplă este să adăugați fructele uscate în aluat în momentul în care îl pregătiți. Adunați-l într-o singură bilă rotundă și puneți-o într-o tavă rotundă înaltă și îngustă. .
Dacă nu vreți să faceți un cozonac rotund, împletiți cele două bucăți de ruladă tăiate pe centru. Așezați cozonacul într-o tavă de pâine/chec unsă cu ulei și așternută cu hârtie de copt.
Ungeți cozonacul la suprafață cu un amestec de apă și miere. Presărați deasupra, dacă vreți, miez de nucă tocat grosier sau fulgi de migdale.
Cozonacul se dă în cuptor la 180 de grade Celsius pentru 40-50 de minute. Cozonacul copt trebuie să fie rumen. Faceți testul scobitorii înante de a-l scoate din cuptor.
Se poate pudra deasupra cu zahăr pudră. După ce s-a răcit de tot se învelește în folie de plastic.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de cozonac de post:
Cozonac panettone de post cu ovăz, fără zahăr
Cum să faci un cozonac de post fără coacere în cuptor
Cozonac de post, foarte bun și ușor de făcut
Sursă articol: Gătește cu Bunica Lidia Moraru, Rețetă bombă de cozonac fără ou și lactate, pufos moale și a doua zi: https://www.youtube.com/watch?v=M_j8ZYzJbMw&ab_channel=G%C4%83te%C5%9FtecuBunica_mdLidiaMoraru