Știai trucul acesta care face pâinea învechită din nou pufoasă?

Oricât de multă pâine s-ar consuma într-o casă, întotdeauna rămân felii sau chiar bucăți întregi care se învechesc.

Pâinea învechită nu este ca o mâncare alterată cu care nu mai ai ce face decât să o dai la coșul de gunoi.

Cum sa faci painea veche proaspata din nou

Cum sa faci painea veche proaspata din nou

Pâinea veche nu se aruncă

Pâinea este acel lucru pe care pur și simplu nu poți să-l arunci. Este păcat să arunci pâinea, spuneau bătrânii noștri.

Decât dacă s-a înăcrit sau a prins mucegăit.

Dacă a stat într-un loc uscat, ferit de umezeală, se va întări, dar nu se va strica.

O poți înmuia și da la păsări.

Chiar și o astfel de pâine, tare ca piatra, poate fi inclusă în unele rețete.

Din ea se pot face crutoane, pesment, budinci sau salate.

Citește și – Budincă din PÂINE veche de 1-2 zile – o reţetă ingenioasă, surprinzător de bună şi simplă

Există însă un truc fabulos care poate readuce la viață o pâine întărită, uscată sau veche.

Cum să readuci pâinea învechită la viață 

Pâinea se învechește și se usucă din cauză că își aluatul își pierde umiditatea.

Secretul care o poate face din nou pufoasă este chiar acesta: umezirea pâinii cu puțină apă.

În câteva minute vei avea pe masă o pâine proaspătă, ca și cum ai fi gătit-o acum.

Iată cum trebuie să procedezi.

Cum să faci pâinea veche proaspătă din nou

Ingrediente

• pâinea învechită
• 1 bol cu apă

Metodă

Puteți folosi această metodă pentru orice fel de pâine, indiferent de făina din care este făcută.

Fie că pâinea este întreagă, pe jumătate sau tăiată deja felii, urmați aceleași instrucțiuni.

Turnați apă într-un bol încăpător. Scufundați scurt pâinea în apă, de câteva ori. Nu o lăsați să stea în apă, deoarece riscați să devină fleașcă.

Trebuie doar să o băgați în apă și să o scoateți.

Așezați pâinea pe grătarul din cuptor, sau o puteți pune într-o tavă.

Lăsați pâinea să stea în cuptor circa 10 minute la temperatura de 180 de grade Celsius sau 7-8 minute la 200 de grade Celsius.

Deschideți cuptorul și scoateți pâinea. Veți rămâne uimiți de cât de fragedă și elastică a devenit.

Pâinea care adineauri era tare ca piatra a redevenit moale, ca și când abia ai fi cumpărat-o de la brutărie.

De asemenea, va căpăta o crustă crocantă la exterior.

Probați acest truc și veți rămâne impresionați de rezultat. Acum știți ce aveți de făcut dacă v-au rămas bucăți de pâine veche.

Cu siguranță nu le veți mai arunca, ci le veți „recondiționa” folosind această metodă simplă.

Salată toscană cu pâine uscată

O altă modalitate de a folosi pâinea uscată este să o incorporați într-o salată răcoritoare de vară.

Există o rețetă toscană în acest, care se numește „Panzanella”.

Denumirea ei vine de la „pane” – care înseamnă „pâine” și „zanella” – care înseamnă supă.

Salata conține pâine uscată înmuiată în apă 10 minute și tăiată cubulețe, roșii, ceapă și castraveți. Se pot folosi și verdețuri, precum pătrunjel, mărar, busuioc, rucola sau salată verde.

Citește și – Panzanella – salată italienească din roșii, castraveți, ceapă și crutoane

Surse articol:

1. Vijaya Selvaraju, How to make stale bread soft: https://www.youtube.com/watch?v=5X6JZLnP0kU&ab_channel=VijayaSelvaraju
2. Do Eat Better Experience, Eating in Florence with a traditional summer recipe: Panzanella: https://doeatbetterexperience.com/blog/panzanella/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.