Panzanella – salată italienească din roșii, castraveți, ceapă și crutoane

Dacă ați fost în Italia sau ați locuit acolo o perioadă de timp, este posibil să știți ce este Panzanella.

Dar chiar și pentru cei cărora acest nume nu le spune nimic, Panzanella poate fi o rețetă intuitivă, nu mult diferită de cele din bucătăria românească.

Salata Panzanella

Salata Panzanella

Ce este Panzanella?

Panzanella este o salată tradițională la italieni, care se servește de regulă vara.

Denumirea ei este foarte sugestivă. În limba italiană „pane” înseamnă „pâine”, iar „zanella” înseamnă „farfurie adâncă” sau „bol”.

Se face din roșii proaspete, suculente, castraveți, ceapă roșie și capere. Singurul lucru care o face să pară mai „italienească” decât salata noastră clasică de roșii este adaosul de crutoane aromate și crocante.

Un alt element inedit este oțetul din vin alb adăugat în dressing.

Citește și – Supă de legume inspirată din bucătăria italiană

Salata Panzanella – rețetă

Ingrediente pentru salată

  • 2 roșii mari
  • ½ ceapă roșie mare
  • 1 castravete
  • 2 linguri de capere, scurse
  • pătrunjel și busuioc verde

Ingrediente pentru sos:

  • 60 ml de ulei de măsline
  • 60 ml de oțet de vin alb
  • 1 linguriță de usturoi zdrobit
  • ½ linguriță de muștar dulce
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper măcinat

Ingrediente pentru crutoane

  • 3-4 felii de pâine
  • 3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare

Începeți prin a pregăti crutoanele, dacă nu aveți deja o porție făcută dinainte.

Aprindeți cuptorul la 190 de grade Celsius.

Tăiați pâinea cubulețe mici și puneți-le în tava cuptorului. Adăugați 2 linguri de ulei și amestecați bucățile de pâine cu mâinile ca să se acopere cu ulei.

Coaceți crutoanele timp de 20 de minute, sau până devin crocante și maronii la culoare.

Citește și – Crutoane de pâine la cuptor cu usturoi și plante aromate

Pregătiți apoi sosul, sau dressing-ul pentru salată. Amestecați într-un bol uleiul cu oțetul, muștarul, usturoiul, sarea și piperul și dați deoparte.

Tăiați roșiile și castraveții cubulețe sau bucăți puțin mai mari. Ceapa se taie solzișori.

Puneți legumele într-un bol încăpător. Adăugați mugurii de capere, pătrunjelul și frunzele de busuioc tocate mărunt.

La final puneți crutoanele și turnați sosul. Amestecați ușor în salată, să nu zdrobiți roșiile.

Gustați și vedeți dacă mai trebuie sare sau alte condimente.

Salata Panzanella poate fi servită imediat. Dar dacă aveți timp să o lăsați să stea minim jumătate de oră în repaus, va fi mult mai gustoasă.

Citește și – Salata Caprese, cu roșii și mozarella – rețetă originală, calorii

Sfaturi și sugestii

În unele versiuni ale rețetei se folosesc și ardei grași.

Dacă știți că ceapa pe care o aveți în casă este foarte iute și nu vreți ca gustul ei să domine salata, o puteți pune la înmuiat în apă cu gheață câteva minute. Astfel îi veți reduce semnificativ din iuțeală.

Salata Panzanella poate fi consumată ca atare, sau ca garnitură. Datorită faptului că are pâine în ea, este suficient de sățioasă.

Veți avea nevoie eventual doar de ceva proteine. O puteți alătura în acest sens foarte bine unei fripturi de pui sau de somn.

De asemenea, poate fi servită cu brânză feta sau mozzarella, sau cu fasole boabe.

Dacă vă rămâne salată, puneți-o într-o caserolă cu capac și păstrați-o în frigider.

Citește și – Supă de legume inspirată din bucătăria italiană

Sursă articol: Rachel Cooks, Panzanella salad recipe – perfect summer salad: https://www.rachelcooks.com/2020/08/10/panzanella-salad/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.