Granita de pepene verde – desert sicilian super-răcoritor!

O modalitate simplă, ingenioasă și naturală de a ne răcori în zilele caniculare de vară este să consumăm granita de pepene verde.

Celor care nu au mai auzit de această denumire până acum le spunem că granita este un preparat italian de vară, obținut din fructe congelate.

Granita de pepene verde

Granita de pepene verde: Ron Frazier

Ce este granita

Granita este de fapt un fruct congelat și zdrobit în bucăți mici.

Este ca și cum ai mânca gheață mărunțită, cu aromă naturală de fructe.

Poate fi considerată o alternativă mai simplă și mai dietetică la înghețata clasică.

Seamănă cu sorbetul, dar are de asemenea o textură mai ușoară.

Italienii servesc granita între mai multe feluri de mâncare, pentru „clătirea” gurii.

Poate fi consumată și ca desert. Este fără îndoială un mod ingenios de a-ți potoli setea în timpul verii.

Origini

Granita are origini siciliene. Rețeta tradițională are ingrediente specifice insulei Sicilia, precum suc de lămâie, portocale sau mandarine, mentă, cafea, migdale și fistic.

În granita se poate adăuga chiar și alcool, dacă se urmărește obținerea unui cocktail festiv.

Sicilienii consumă granita în timpul verii la micul-dejun. Uneori o decorează cu frișcă și o servesc cu brioșe.

Prin secolulul al 16 a apărut un dispozitiv manual de fabricare a granitei. Pe vremea aceea, rețeta conținea apă, suc de fructe și miere sau zahăr.

Mai târziu a fost inventată mașina de făcut înghețată, care a început să fie folosită și la producerii de granita pe scară largă.

Citește șiJeleu de pepene – desert italian de vară

Granita – rețeta de bază 

Astăzi, granita se poate face acasă foarte ușor, folosind un robot sau un blender.

Trebuie respectat un raport între fruct, lichid și zahăr: 4 căni de fructe tăiate cubulețe, ¼ cană de lichid și ¼ cană de zahăr.

Rețeta poate fi ajustată în funcție de fructul folosit. Dacă acesta este mai dulce, se poate reduce cantitatea de zahăr. Dacă este mai zemos, se poate diminua rația de lichid.

Granita este de regulă dulce-acrișoară. Nu domină gustul dulce, ci aroma fructului folosit.

Se taie fructele și se pun în vasul robotului. Se adaugă puțină apă sau suc de fructe și zahăr sau miere.

Se mixează până rezultă un smoothie. Compoziția lichidă se toarnă într-o caserolă și se dă la congelator.

După jumătate de oră se scoate și se zdrobește ușor cu o furculiță.

Granita de pepene reteta

Granita de pepene reteta: Mari Liis

Se dă din nou în congelator, repetând operațiunea de zdrobire și recongelate de 2-3 ori, până când lichidul are o consistență solzoasă.

Dacă granita a stat mai mult în congelator, se scoate și se zdrobește ușor cu furculița, pentru a-i da textura crocantă specifică.

Granita de pepene verde – rețetă

Un fruct foarte iubit în anotimpul cald este pepenele.

Ușor de găsit, ieftin și savuros, acesta poate fi un ingredient excelent pentru granita.

Fiind foarte zemos, nu trebuie să mai folosiți alt lichid. Haideți să vedem rețeta.

(Pentru 4 porții)

Ingrediente

  • 800 g de miez de pepene verde (fără coajă)
  • 40-70 g de zahăr, după gust

Metodă de lucru

După ce ați extras miezul de pepene și ați îndepărtat sâmburii, tăiați-l cuburi și puneți-le în vasul robotului.

Adăugați zahărul și pulsați de câteva ori, cât să se zdrobească fructul și să se transforme într-o masă lichidă.

Dacă pepenele este foarte dulce, puteți reduce cantitatea de zahăr la minim (30-40 de grame).

Gustați totuși, și adăugați mai mult zahăr dacă este nevoie.

O altă variantă ar fi să folosiți miere de albine sau un sirop de fructe preferat.

Turnați sucul lichid într-o caserolă sau în tava cu cuburi de gheață a congelatorului.

Introduceți granita în congelator și lăsați-o 2-3 ore.

Scoateți granita din congelator și puneți-o din nou în robot/blender.

Pulsați 10-15 secunde, cât să se zdrobească puțin și să se transforme în așchii de gheață.

Citește și„Mierea” de pepene – o delicatesă pe care merită să o faci vara asta!

Sugestii de servire

Granita de pepene verde se servește în cupe, boluri sau pahare, cu lingurița. Simplă sau cu frișcă sau iaurt.

Dacă s-a dezghețat mai tare, o puteți sorbi cu paiul dintr-un pahar.

Granita de pepene verde

Granita de pepene verde: Lachlan Hardy

Puteți folosi granita la umplerea vafelor sau cornetelor de înghețată.

Granita din alte fructe

Plină de prospețime și de savoare, granita se poate face din orice fructe.

Merge foarte bine lămâia galbenă și lămâia verde, portocalele, căpșunile, pepenele galben, piersicile, caisele. Se poate folosi chiar și cafeaua, în locul fructelor.

Surse articol:

1. Fine Dining Lovers, What is Granita and How it is Made https://www.finedininglovers.com/article/granita
2. Giallo Zafferano, Granita de pepene verde: https://blog.giallozafferano.it/ilchiccodimais/granita-di-anguria/
3. Meghan Splawn, How to Make Granita from Any Fruit, The Kitchen: https://www.thekitchn.com/how-to-make-granita-cooking-lessons-from-the-kitchn-88443

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.