Peperonata – mâncare italiană de ardei
Peperonata, așa cum o arată și numele, este o mâncare de ardei preparată în bucătăria italiană.
Seamănă cu tocănița noastră românească, având însă mici deosebiri.
Poate fi servită atât ca aperitiv sau fel principal în zilele de post, cât și ca garnitură.
Ardeii se fierb într-un sos delicios de roșii, cu ceapă și o cantitate generoasă de ulei de măsline.
Această mâncare merită preparată în sezonul ardeilor. Pe lângă faptul că sunt mai gustos și naturali, au un preț mai accesibil.
Dacă aveți ardei copți în congelator, o puteți pregăti și în sezonul rece.
Bucătăria italiană este constituită din preparate simple, dar pline de savoare. Este și cazul peperonatei, care se gătește extrem de ușor și repede.
Cuprins
Peperonata – mâncare italiană de ardei
Ingrediente
- 800 g de ardei gras
- 1 ceapă roșie mare sau 2 mici
- 400-500 g de suc de roșii (sau roșii decojite, pastă de tomate)
- 2 căței de usturoi
- 6 linguri de ulei de măsline
- ½ linguriță de zahăr
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Pentru un aspect mult mai atractiv și arome diverse, puteți folosi toate culorile de ardei: roșii, galbeni, portocalii, verzi.
Spălați-i și tăiați-i în jumătate. Înlăturați cotoarele cu semințe.
Tăiați-i fâșii mai grosuțe (până la 1 cm.) și lăsați-i deoparte.
Curățați ceapa și tăiați-o juliene. Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Adăugați ceapa și căliți-o până devine transparentă.
Puneți apoi ardeii și amestecați ușor, cu o lingură de lemn.
Puneți capacul și fierbeți totul la foc mic timp de 20 de minute. Amestecați des, să nu se prindă.
Dacă ardeii nu au lăsat deloc zeamă, puneți 50 ml de apă.
Când aceștia au devenit fragezi, puneți sucul de roșii. Adăugați acum și condimentele: usturoi zdrobit, sarea și piperul.
Zahărul este opțional, dar dă mâncării un gust mai bun.
După 5 minute, luați capacul de pe cratiță și lăsați mâncarea să fiarbă încă 5 minute, ca să scadă zeama.
Se poate presăra la final puțin pătrunjel verde tocat mărunt, sau busuioc, oregano etc.
Peperonata te cucerește atât prin miros, cât și prin aspect și aromă.
Se servește cu pâine, înmuiată în sos.
Merge excelent cu mămăliguță și brânză fărâmițată, în afara zilelor de post.
Beneficiile ardeilor grași
Bucurați-vă de sezonul ardeilor și consumați-i cât mai des!
Sunt săraci în grăsimi. Nici cantitatea de proteine nu este foarte mare. Însă au multe vitamine, minerale și antioxidanți.
Conțin vitamina A, vitamina C și vitamina B6, precum și doze mai mici de vitamina E, vitamina B9 și vitamina K, potasiu și mangan.
Sunt o sursă bună de carotenoide, precum beta-caroten, luteină, zeaxantină, criptoxantină și licopen.
Protejează ochii și oasele.
Consumul de ardei grași a fost asociat cu un risc mai mici de cancere și boli cardiovasculare, diabet și artrită, datorită antioxidanților pe care îi conțin.
Este impresionant că acești compuși se activează în momentul gătirii. La 35 de grade Celsius, fenolii și flavonoidele din ardeii roșii dezarmează radicalii liberi care produc afecțiuni cardiovasculare.
La 50 de grade, acești compuși inhibă diferite tipuri de cancere. Cea mai mare concentrație de antioxidanți este atinsă la 65 de grade Celsius.
Aceste informații sugerează că ardeii grași gătiți au o capacitate antioxidantă mult mai ridicată decât în stare crudă.
Rețete similare
Salată turcească de roșii și ardei gras
Mâncărică de ardei și brânză – rețetă aromână
Pastă de ardi capia pentru iarnă – rețeta Părintelui Efrem de la Dervent
Surse articol:
1. Divă în Bucătărie, Peperonata – Mâncare italiană de ardei: https://divainbucatarie.ro/2020/03/13/peperonata-mancare-italiana-de-ardei/
2. Barbie Cervoni, Marisa Moore, Red Bell Pepper Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/bell-pepper-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4119789