Crutoane de pâine la cuptor cu usturoi și plante aromate

Crutoanele sunt delicatese simple, felii sau cubulețe de pâine unse cu ulei sau unt și rumenite la cuptor. Rețeta originară provine din Franța, dar a fost adoptată cu succes de tradițiile culinare din întreaga lume. Crutoanele de pâine la cuptor se servesc de regulă cu supă-cremă de legume, cu salate și fripturi.

Crutoane de Pâine

Crutoane de Pâine

Crutoane de pâine:  rețeta 1

Ingrediente

• 4 felii de pâine (albă sau integrală)
• 15 ml de ulei de măsline
• 4 căței de usturoi
• 1 linguriță de cimbru, rozmarin, busuioc, piper, boia de ardei (opțional)

Preparare

În ordinea preparării crutoanelor, se pune uleiul într-o tigaie cu capac. Separat, se pregătește un mujdei din usturoiul pisat, 1 praf de sare și 1-2 linguri de apă. Feliile de pâine se taie cubulețe mici sau bucăți mai mari, și se pun la rumenit în vasul cu uleiul încins. Se pune capacul și se agită tigaia continuu. Când pâinea s-a pătruns bine de ulei, se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin din uleiul folosit pentru pâine. Peste bucățile de pâine se toarnă mujdeiul și se introduce tava la cuptorul preîncălzit. Se lasă la cuptor circa 15-20 de minute.

Crutoane de pâine:  rețeta 2

Ingrediente

• 8 căței de usturoi
• 6 felii de pâine integrală, albă sau cu secară
• 1 linguriță de busuioc proaspăt sau uscat

Preparare

Cățeii de usturoi necurățat de coajă se zdrobesc cu marginea unui cuțit și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se lasă circa un sfert de oră, sau până când usturoiul se înmoaie. Atenție să nu se ardă! După ce s-a copt, se curăță fiecare cățel de coajă și se dă prin blender, până rezultă o pastă.

Feliile de pâine întregi se unt cu mujdei într-un strat subțire, apoi se taie cubulețe și se pun într-o tavă la rumenit, cu partea unsă în sus. Deasupra lor se presară busuioc, rozmarin sau oregano, și se dă tava la cuptorul preîncălzit, circa 20 de minute. Se poate amestec periodic cu o lingură de lemn, pentru ca crutoanele să se rumenească pe toate părțile.

Crutoanele pot fi simple sau aromate, în funcție de ingredientele folosite. Cele mai populare sunt crutoanele de pâine cu usturoi, dar se pot folosi multe alte plante aromate preferate: cimbru, rozmarin, oregano, busuioc, etc.

Crutoanele nu sunt numai delicioase, ci și foarte sățioase, mai ales dacă alegeți să le preparați din pâine integrală. Acestea conțin mai multe fibre, minerale și Vitamine din complexul B.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.