BOIA de ardei dulce făcută în casă – rețeta Părintelui Efrem de la Dervent

Nu doar nutriționiștii ne îndeamnă să ne alimentăm cât mai sănătos, ci și călugării, care prin stilul lor de viață simplu, auster și natural ne oferă un model demn de urmat în acest sens.

Părintele Efrem de la Mănăstirea dobrogeană Dervent, însărcinat cu pregătirea mâncării pentru întreaga obște și pentru pelerini, este renumit pentru mâncărurile sale savuroase dar mai ales colorate și creative.

Boia de ardei reteta

Platourile sale sofisticate sunt bogate în legume, expuse într-un mod cât se poate de artistic și atractiv. Editorii pentru revista „Leacuri și Rețete Mănăstirești” au cules de la el numeroase rețete simple și sănătoase, inclusiv această rețetă de boia de ardei dulce.

La cât de ușor se prepară, cu toții ar trebui să avem curajul de a face unele îmbunătățiri în dieta noastră, aducând cât mai mult din naturalul hranei de altă dată.

___________________________

Boia de ardei dulce – rețetă

Pentru această rețetă aveți nevoie de câteva kilograme de ardei. Părintele Efrem precizează că din 50 de kilograme de ardei rezultă circa 4 kg de boia.

Această cantitate uriașă este utilă într-o mănăstire, dar nu și în casele noastre. Așadar, puteți folosi mai puțini ardei.

Legumele se taie spirale, ca pe coaja de măr, și se îndepărtează cotorul și semințele. Șuvițele se spală cu grijă, pentru a nu strica forma.

O altă variantă ar fi să spălați întâi ardei, și apoi să-i spiralați.

Șuvițele se agață apoi pe frânghii și se lasă la uscat circa 15 zile, la soare.

După ce s-au uscat complet, se dau prin mașina de tocat sau prin robot. Dacă doriți ca pulberea să fie și mai fină, folosiți râșnița electrică de cafea.

Se păstrează în borcane de sticlă sau în pungi de hârtie închise bine.

Boiaua dulce poate fi folosită la condimentarea diverselor mâncăruri, de la tocănițe până la sosuri și ciorbe.

Urmând exact același mod de preparare se poate obține și boia picantă, folosind o combinație de ardei gras roșu și ardei iute roșu.

Să nu uităm că, așa cum mărturisea părintele Efrem, rugăciunea este cel mai important „condiment” pentru mâncărurile pe care le preparăm și pentru întreaga noastră viață.

______________________

Sursă: Un condiment nelipsit, Boiaua dulce, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 18-10 octombrie, 2017, Editura Lumea Credinței, p. 68

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.