Jeleu de pepene – desert italian de vară

Pepenele este atât de savuros, încât nu îți mai vine să mănânci nici un alt fruct în perioada verii.

Dulce, hidratant și răcoritor, poate fi servit ca atare. Dar dacă vreți să îl transformați într-un desert mai fin și elegant, încercați jeleul de pepene.

Jeleu de pepene - desert italian

Imagine cu titlu sugestiv jeleu de pepene: Rebecca Siegel

Rețeta de mai jos este preluată din bucătăria italiană, mai precis din Sicilia. Se numește „Gelo di Anguria” sau „Gelo di Melone”.

Jeleul de pepene este un desert de vară care se face în câteva minute.

Este cunoscut și sub denumirea de „budincă siciliană de pepene”. Se presupune că ar avea origini sau influențe arabe.

După cum lesne intuiți, este un desert gelifiat, obținut din suc miez de pepene verde.

Jeleu de pepene – rețetă

Ingrediente

  • 1 litru de suc de pepene verde
  • 100 g de zahăr
  • 80 g de amidon de porumb

Ingrediente opționale:

  • 1 praf de scorțișoară
  • 1-2 cuișoare
  • ½ linguriță de esență de vanilie
  • 2-3 linguri de apă de trandafir
  • frunze de mentă sau busuioc verde

Ingrediente pentru decor

  • ciocolată neagră rasă
  • fistic măcinat sau mărunțit

Mod de preparare

Din ingredientele date se obțin 4-6 porții de jeleu.

Ca să obțineți sucul de pepene, dați miezul prin storcător.

Aveți nevoie de un pepene mic pentru a extrage un litru de suc.

Dacă vreți să faceți mai puține porții de jeleu, folosiți o cantitate mai mică de suc.

În cazul în care nu aveți un storcător, tăiați miezul de pepene bucăți și mixați-l cu blenderul sau robotul.

Treceți apoi lichidul prin sită pentru a extrage doar sucul limpede.

Citește și„Mierea” de pepene – o delicatesă pe care merită să o faci vara asta!

Puneți 800 ml de suc de pepene limpede într-o cratiță, la foc mic.

Amestecați restul de suc de pepene (200 ml) cu amidonul într-un bol, folosind telul. (Pentru o budincă mai fermă, adăugați mai mult amidon, +100 g).

Când amidonul s-a dizolvat, turnați-l în cratiță. Adăugați celelalte ingrediente opționale, dacă vreți (scorțișoara, cuișoarele, menta).

Fierbeți la foc mic, amestecând constant, până când compoziția se îngroașă ca o budincă.

Mai lăsați-o 1-2 minute, apoi stingeți focul. Adăugați esența de vanilie și apa de trandafir, dacă folosiți.

Așezați o sită deasupra unui bol. Treceți budinca prin sită pentru a îndepărta toate cocoloașele.

Trebuie să rezulte un jeleu fin.

Transferați-l în pahare, cupe sau boluri de servire.

După ce s-a răcit, decorați cu ciocolată neagră rasă sau mărunțită.

Puteți pune de asemenea fistic mărunțit.

Dați jeleul de pepene la frigider și lăsați-l să stea la rece minim 2 ore.

Ideal ar fi să îl faceți de seară și să îl serviți a doua zi, pentru a se închega complet și a deveni mai aromat.

Se servește rece de la frigider.

Citește șiRăcoriți-vă instant cu o înghețată pe băț din pepene! (rețetă + beneficii)

Beneficiile consumului de pepene

Nu ezitați să încercați acest desert răcoritor și parfumat! Pepenele este unul din cele mai hidratante și sănătoase fructe.

Circa 92% din compoziția pepenelui verde este constituită din apă.

Conține foarte mult licopen, depășind inclusiv tomatele la acest capitol.

Pentru cei care nu știu, licopenul este un antioxidant care reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și oculare, asociate cu vârsta înaintată.

Este sărac în calorii. Conține cantități însemnate de vitamina A și potasiu.

Poate fi savurat ca atare, sau folosit la sucuri, smoothie-uri sau salate.

Citește șiPepenele reduce senzația de foame, greutatea corporală și tensiunea arterială

Surse articol:

1. All Things Sicilian and More, Gello di Melone (Jellied Watermelon): https://allthingssicilianandmore.com/gelo-di-mellone-jellied-watermelon/
2. Frank, Gelo di melone (Sicilian Watermelon Pudding), Memorie di Angela: https://memoriediangelina.com/2016/07/29/watermelon-pudding/
3. Kristi Wempen, The Wonders of Watermelon., Mayo Clinic Health System: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/the-wonders-of-watermelon

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.