Consumul zilnic de pepene reduce greutatea corporală și tensiunea arterială 

Articol bazat pe studii științifice 

Pepenele verde este unul din cele mai savurate fructe ale verii. Inclusiv cei care vor să slăbească îl pot include în dieta lor.

Un studiu publicat în jurnalul „Nutrients” în 2019 a arătat că acest fruct reduce greutatea corporală, indicele de masă corporală și tensiunea arterială. Mai mult decât atât, pepenele îmbunătățește factorii de risc asociați cu obezitatea.

Consumul zilnic de pepene scade greutatea corporala si tensiunea arteriala

Consumul zilnic de pepene scade greutatea corporala si tensiunea arteriala

Pepenele susține sănătatea cardio-metabolică

Cercetările mai vechi au raportat numeroase beneficii ale consumului de pepene la pacienții cu boli metabolice.

Are potențial în prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului și bolilor asociate cu îmbătrânirea.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat San Diego din SUA au investigat pentru prima dată mecanismul prin care acest fruct ajută la controlul greutății corporale.

Aceștia au dorit să vadă cum anume influențează pepenele sațietatea, glucoza postprandială, răspunsul la insulină, adipozitatea și greutatea corporală.

Pepene versus fursecuri

Modelul studiului a fost unul de tip încrucișat, desfășurat în două faze. Cei 33 de participanții la studiu erau supraponderali sau obezi.

În prima fază, aceștia au trebuit să mănânce pepene în fiecare zi, timp de 4 săptămâni. Cantitatea folosită a fost de 152 g de fruct proaspăt pe zi. În a doua fază a studiului, aceștia au înlocuit pepenele cu fursecuri slabe în grăsimi.

Pepenele crește sațietatea și scade apetitul 

Comparativ cu fursecurile, pepenele a produs un grad mai mare de sațietate. Cât timp au consumat pepene, participanții au avut o senzație mai mică de foame, o dorință mai slabă de a mânca și chiar un aport alimentar mai redus.

Reduce greutatea corporală și tensiunea arterială

Consumul de pepene a scăzut semnificativ greutatea corporală, indicele de masă corporală, tensiunea arterială sistolică și raportul talie-șold.

În schimb, consumul de fursecuri a dus la creșterea grăsimii corporale și a tensiunii arteriale.

Crește capacitatea antioxidantă a corpului

Dieta de 4 săptămâni cu pepene a diminuat stresul oxidativ și a crescut capacitatea antioxidantă din sânge a subiecților.

Rezultatele acestui studiu sunt cât se poate de promițătoare. Consumul zilnic de pepene ajută nu doar la pierderea în greutate, ci și la reducerea riscurilor corelate cu surplusul ponderal.

Acest studiu sugerează că fructele sunt o gustare mai bună decât fursecurile sau alte ronțăieli pe bază de făină și zahăr.

Fructele sunt gustări sănătoase

Studiile epidemiologice au asociat consumul de fructe cu o greutate corporală mai mică. Acestea sunt bogate în apă și au o densitate energetică mai mică decât alte gustări. În plus, conțin fibre, vitamine și alți nutrienți benefici organismului.

Pepenele verde este o sursă valoroasă de antioxidanți. Conține licopen – un carotenoid care crește apărarea corpului împotriva cancerelor și bolilor cardiovasculare.

Este totodată una din cele mai bogate surse de L-citrulină. Acest aminoacid este implicat în sinteza oxidului de azot, care determină scăderea tensiunii arteriale. L-citrulina îmbunătățește de asemenea profilul lipidelor din sânge.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre beneficiile consumului de pepene:

Pepenele menține tonusul vaselor de sânge, scade tensiunea și previne bolile cardiovasculare
Pepenele este un adevărat balsam pentru inimă
Coaja pepenelui previne acumularea excesivă de grăsime în corp și reduce factorii de risc cardiovascular (studii)
Cura cu pepene are efecte extraordinare asupra inimii, sistemului circulator, rinichilor, pielii și greutății corporale

Sursă articol: Lum T, Connolly M, Marx A, Beidler J, Hooshmand S, Kern M, Liu C, Hong MY. Effects of Fresh Watermelon Consumption on the Acute Satiety Response and Cardiometabolic Risk Factors in Overweight and Obese Adults. Nutrients. 2019 Mar 12;11(3):595. doi: 10.3390/nu11030595. PMID: 30870970; PMCID: PMC6470521.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.