PEPENELE este un adevărat BALSAM pentru INIMĂ

Bolile cardiovasculare se numără printre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial. Tot mai multe studii epidemiologice au arătat o legătură pozitivă între consumul de fructe și reducerea incidenței afecțiunilor cardiovasculare.

Studiile experimentale susțin de asemenea rolul protector pe care anumite fructe îl au asupra sistemului cardiovascular: struguri, afine, rodii, mere, păducel, avocado și pepenele verde.

Pepene beneficii

Aceste fructe protejează funcția vasculară endotelială, reglează metabolismul lipidelor, modulează tensiunea arterială, ameliorează ischemia cardiacă, suprimă tromboza, reduc stresul oxidativ și atenuează inflamațiile.

Un studiu din 2013, realizat de Universitatea de Stat din Florida a arătat că pepenele verde reduce rigiditatea arterelor și tensiunea arterială sistolică la femeile obeze cu hipertensiune arterială, aflate în perioada de post-menopauză.

Potrivit cercetătorilor pakistanezi, consumul de pepene verde a fost asociat cu reducerea ratei de apariție a cancerului, a tulburărilor cardiovasculare, a diabetului și a bolilor maculare.

____________________________

Majoritatea beneficiilor acestui fruct se datorează conținutului de licopen, un antioxidant natural puternic, dar și altor compuși cu efecte protectoare împotriva bolilor cronice, precum citrulină, acid ascorbic, alte carotenoide și flavonoide.

Licopenul, dar și fibrele, sunt responsabile pentru efectul de reducere a nivelului colesterolului și trigliceridelor și implicit a riscului de accidente vasculare cerebrale, atac de cord sau ateroscleroză.

Consumul ridicat de licopen diminuează grosimea stratului interior al vaselor de sânge, reducând astfel riscul unui infarct miocardic.

Datorită conținutului de potasiu, pepenele ajută la reglarea ritmului inimii și menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

____________________________

Acest fruct are multe alte beneficii: curăță corpul de toxine, favorizează scăderea în greutate, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, previne cancerul, întărește sistemul imunitar și hidratează organismul în timpul verii.

Pepenele poate fi consumat ca atare, în cantități mari pe zi, sau sub formă de suc și cocktail-uri. Diabeticii pot consuma până la 250 g de pepene verde pe zi.

________________________________

Surse bibliografice:

1. Cai-Ning Zhao, Xiao Meng, Ya Li, Sha Li, Qing Liu, Guo-Yi Tang and Hua-Bin Li., Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases, Nutrients. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490577/

2. Figueroa A., Wong A, Hooshmand S, Sanchez-Gonzalez MA., Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women, Menopause. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615650

3. Ambreen Naz, Masood Sadiq Butt, Muhammad Tauseef Sultan, Mir Muhammad Nasir Qayyum and Rai Shahid Niaz, Watermelon lycopene and allied health claims, EXCLI J. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/

4. Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 17, 10 august – 10 octombrie 2017, pp. 6-10

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.