Cura cu pepene are efecte extraordinare asupra inimii, sistemului circulator, rinichilor, pielii și greutății corporale
Pepenele verde este compus în proporție de 92% din apă. Restul de 8% este reprezentat de diverși de nutrienți care lipsesc din dieta de tip occidental:
- vitamina C, vitamina A, calciu, fofor, fier, magneziu, potasiu, fibre, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 și colină, zinc, cupru, seleniu, mangan și betaină.
Datorită conținutului scăzut de sodiu și dar ridicat de potasiu, este un fruct binevenit în alimentația cardiacilor.
Pepenele conține de asemenea foarte mult licopen (mai mult decât tomatele), un antioxidant care protejează și hrănește inima și pielea.
Acesta are de asemenea proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, și ajută la întărirea oaselor, la prevenirea diabetului, a cancerului și a degenerescenței maculare.
Un alt compus antiinflamator din pepene este curcubitacina E.
Acesta are o acțiune similară medicamentelor nesteroidiene precum Aspirina și Ibuprofenul, în sensul că blochează activitatea unei enzime implicată în durere, febră și inflamații, numită ciclooxigenază.
Citrulina din pepenele verde este metabolizat de către corp în arginină, un compus care ne poate ajuta să pierdem în greutate.
Un studiu apărut în anul 2007 în Jurnalul American de Nutriție a arătat că creșterea nivelurilor de arginină reduce rata de stocare a grăsimii în corp și îmbunătățește funcția cardiovasculară.
Potrivit studiilor, consumul de pepene verde are următoarele beneficii:
– împiedică formarea de radicali liberi care cauzează cancer
– reduce riscul de cancer la prostată
– previne atacul de cord
– ajută la scăderea tensiunii arteriale
– îmbunătățește funcția arterială
– previne constipația și îmbunătățește tranzitul intestinal
– previne deshidratarea corpului
– reduce inflamațiile cronice
– reduce durerile musculare
– ajută la creșterea țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și a păruluiCum se face cura cu pepene
Cura cu pepene verde este recomandată îndeosebi persoanelor care suferă de litiază renală sau urinară, gută, hipertensiune arterială sau obezitate.
Profesorul Ovidiu Bojor recomandă curele diuretice de sezon cu câte 1 – 2 kg de pepene verde pe zi.
La fel de bune sunt și curele de 2-3 săptămâni, timp în care se consumă aceeași cantitate de pepene. La una din mesele zilei se poate mânca doar miez de pepene.
Surse articol:
1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța
3. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/21/watermelon-nutrition.aspx
4. http://www.medicalnewstoday.com/articles/266886.php?page=2
5. http://healthyeating.sfgate.com/fat-eating-watermelon-3775.html
Da…atata timp cat nu e injectat cu apa, sa traga la cantar…sau tinut cu zilele in arsita soarelui…ti e si frica sa mai cumperi un pepene in ziua de azi…